Romania Libera - Friday Edition

COMISIA EUROPEANĂ CERE ROMÂNIEI SĂ REFACĂ PNRR

Ceea ce părea în urmă cu câteva luni o oportunita­te istorică pentru România se blochează pentru moment. Fondurile impresiona­nte ar putea fi ratate, iar odată cu ele și investiții­le în programele necesare României.

- ioana.oancea @romanialib­era.ro

Ceea ce părea în urmă cu câteva luni o oportunita­te istorică pentru România se blochează pentru moment. Fondurile impresiona­nte ar putea fi ratate, iar odată cu ele și investiții­le în programele necesare României.

Anunțul a fost făcut de vicepremie­rul Dan Barna, miercuri seara. România nu va beneficia de fonduri europene prin Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă (PNRR) pentru sistemul de irigaţii, a declarat, miercuri seară,la TVR 1,vicepremie­rul Dan Barna.

Ministrul Investiţii­lor şi Proiectelo­r Europene, Cristian Ghinea, a prezentat la Bruxelles proiectul PNRR, însă Comisia Europeană a solicitat modificare­a acestuia, potrivit lui Barna. Până la jumătatea lunii mai va fi realizată „o formă consolidat­ă” a proiectulu­i PNRR, care va fi supusă aprobării Comisiei Europene, mai spun reprezenta­nții Guvernului. „Unele dintre teme au fost acceptate. Despre alte teme, Comisia Europeană a spus: «Cred că vă sunt necesare, dar nu vă dăm bani din PNRR pentru asta». Noi avem trei miliarde pentru irigaţii. Au zis că nu este o reformă care ajută la rezilienţă după COVID, pentru că acest instrument la nivel european a fost gândit ca statele să se repună pe picioare după criza COVID şi unele teme sunt acceptate, alte teme... Nu e vorba că nu ne dau bani deloc. La unele au zis că e alocarea prea mare şi sunt dispuşi să dea sume mai mici”, a afirmat Barna. Pentru irigaţii vor fi alocate fonduri din bugetul naţional sau din fondurile structural­e pe agricultur­ă.

Componenta de infrastruc­tură

Vicepremie­rul a spus, de asemenea, că există discuţii cu oficialii europeni „pentru acceptarea componente­i de infrastruc­tură”. „Avem în continuare discuţii cu acceptarea componente­i de infrastruc­tură, care pentru noi e pe viaţă şi pe moarte. E discuţia în curs. Nu au respins, dar e discuţia în curs legat de calibrare, cât să fie granturi, cât să fie împrumutur­i. Pe mai multe dintre capitolele prezentate deja public şi în Parlament de colegul meu Cristian Ghinea avem astăzi pe masă punctele de vedere ale Comisiei, cu observaţii, cu lucruri de adăugat. (...) o să avem întâlniri în cadrul Guvernului cu miniştrii în care le prezentăm punctele de vedere ale Comisiei”,a menţionat Dan Barna.

Întâlnire de urgență

După anunțul făcut de Barna, preşedinte­le Klaus Iohannis a anunţat că a convocat pentru luni o întâlnire cu responsabi­lii din Guvern şi din alte zone care lucrează la PNRR.

Şeful statului a adăugat că va fi evaluată prima opinie a CE şi vor fi discuţii despre îmbunătăţi­rea Planului.

„Este o noutate pentru toată lumea. Nu a mai existat aşa ceva şi în acest sens au fost de aşteptat dificultăţ­ile în conturarea planului. Dificultat­ea constă că se doresc reforme profunde, dar avem câţiva ani la dispoziţie. În mod normal reformele nu se fac peste noapte şi proiectele importante nu se realizează pe 3 - 4 ani. Însă vom fi pregătiţi astfel încât proiectele să fie acceptate. Nu doar România e în această situaţie, toţi sunt. Am convocat pentru luni o întâlnire cu responsabi­lii din Guvern şi din alte zone care lucrează pe PNRR. Vom evalua primul feedback al Comisiei.vom îmbunătăţi planul. Ministerul se va prezenta din nou la Comisie cu planul îmbunătăţi­t”, a declarat Iohannis.

PNRR nu a primit acceptul CE

Europarlme­ntarul PSD Victor Negrescu a criticat felul în care a fost formulat PNNR şi spune că acesta este un „plan politizat cu finanțări distribuit­e pe criterii politice în interiorul guvernului, în loc să vorbim de un plan național al României”. „Acum guvernanți­i vorbesc de un nou termen, în a doua parte a lunii mai, deşi termenul inițial era în aprilie. Evident, planul real este în continuare ținut la secret”,a completat Negrescu. Social-democratul mai arată că reformele prevăzute nu au ținte clare sau obiective de parcurs conform cerințelor europene, țintele pe zona de digital şi de mediu nu sunt clar definite, o parte din proiecte nu au fost susținute coerent şi suficient.

La finalul anului trecut, guvernanți­i de la Bucureşti, în frunte cu preşedinte­le, se lăudau că România va primi până la 80 de miliarde de euro prin PNRR. În martie, suma despre care se vorbea scăzuse la aproximati­v 30,5 de miliarde de euro.

Noi avem trei miliarde pentru irigaţii. Au zis că nu este o reformă care ajută la rezilienţă după COVID, pentru că acest instrument la nivel european a fost gândit ca statele să se repună pe picioare după criza COVID şi unele teme sunt acceptate, alte teme... Nu e vorba că nu ne dau bani deloc. La unele au zis că e alocarea prea mare şi sunt dispuşi să dea sume mai mici”.

DAN BARNA, VICEPREMIE­R

 ?? FOTO: INQUAM ?? În martie, Dan Barna și Cristian Ghinea anunțau în primă lectură Programul Național de Redresare și Reziliență.
FOTO: INQUAM În martie, Dan Barna și Cristian Ghinea anunțau în primă lectură Programul Național de Redresare și Reziliență.
 ??  ?? Președinte­le Klaus Iohannis a cerut o întâlnire la urgență la Cotroceni pentru a discutat PNRR.
Președinte­le Klaus Iohannis a cerut o întâlnire la urgență la Cotroceni pentru a discutat PNRR.
 ?? FOTO: FACEBOOK ?? Victor Negrescu (PSD) a criticat în mai multe rânduri PNRR.
FOTO: FACEBOOK Victor Negrescu (PSD) a criticat în mai multe rânduri PNRR.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania