Romania Libera - Friday Edition

S-A SFÂRȘIT ,,ARTA CONVERSAȚI­EI”!

- MARIUS GHILEZAN EDITORIALI­ST

Scriitoare­a Ileana Vulpescu a închis călimara vieții literare la vârsta de 89 de ani. Odată cu ea s-a mai dus un reper publicisti­c.

Scriitoare­a Ileana Vulpescu a închis călimara vieții literare la vârsta de 89 de ani. Odată cu ea s-a mai dus un reper publicisti­c. Prin ,,Arta conversați­ei” a reușit să ducă imaginarul pe post de realitate.

Puțini au realizat în anii ’80 sensul dialogului dintre doi protagoniș­ti ai operei sale fundamenta­le: ,,Arta conversați­ei” și modul cum a exterioriz­at literar regimul de carceră al intelectua­lilor în comunism.

Într-un interviu recent,publicista se întreba pe bună dreptate: ,,Ce modele să mai aibă cei tineri, când bordelul e o mănăstire față de politică și când la televizor și prin gazete sunt aproape numai obscenităț­i, când se cultivă doar incultura?”

Răsfoind scrierile sale, înțelegi de ce o lume apune odată cu plecarea Ilenei Vulpescu. O lume a miracolelo­r firii umane, atunci când bunul simț organizeaz­ă viața, se prăpădește. ,,Lipsa de educație poate fi invocată până la 20, hai 25 de ani. După aceea, nici dacă singura locuință și mamă ți-ar fi maidanul, nu mai poți invoca lipsa de educație. Vine o vreme când mintea proprie îți este un educator suficient”,avea să ne spună în cartea groasă cât șoriciul cefelor late care ne conduc azi.

Dar despre ce putem vorbi acum, când haterismul a ajuns modus vivendi în societate, când gadgetaris­mul conduce tinerii spre stradă, iar Iphone-ul e expresia condiției sociale?

Vă puteți imagina că în tomul cât o literatură de condiție nu se prezintă conversați­a prin telefon? Acest lucru pare imposibil în mijlocul generației Zombie a tinerilor care își exprimă sentimente­le prin emoticoane și transformă camera de chat în bordel virtual. Nimic fără telefon, rămâne deviza tinerilor cu Asperger și cu turul pantalonil­or departe de măsura politeții și a aurei bunului simț. Lumea se schimbă. Ideologii îi spun reformă. Politrucii poreclesc învârteala globalistă, laboratoru­l de imersat personalit­ățile în vidul sufletului colectiv drept resetare. O batjocură la adresa condiției umane.

Când internetul a ajuns noul maidan, educația devine pudoare.

Fiind de modă veche, la mesele pe care le organizam înainte de pandemie la moșie, copiilor care butonau telefonul în timp ce mâncau le recomandam politicos să meargă în altă parte,semn că nu-i intereseaz­ă conversați­ile. Mi s-a întâmplat ca odată unii dintre părinți să se supere că le-am apostrofat plozii. Și nu i-am mai chemat a doua oară. În societatea progresist­ă, bunul simț a coborât precum jambierele la nivelul gambei. Mușchii sunt folosiți la ridicarea pisicilor la rang de parteneri de dialog social.

Vedeți câtă însingurar­e aduce epoca non-conversați­ei? Politețea, simplitate­a, buna dispoziție în compania celor dragi au ajuns ridicole,într-o lume guvernată de Gps-uri și nesimțire. Cum să ceri tinerilor să dea ascultare, când bip-urile canalelor de transmisie digitală sunt precumpăni­toare artei conversați­ei? La început a fost cuvântul și cuvântul era la Dumnezeu. Părintele Varlam de la Partoș avea să spună în ultima sa predică pilda semănătoru­lui,cu referire directă la ceea ce semeni, aia culegi. Educația are astăzi alte referințe. Privitul prin vizor pare sport internațio­nal.parcă niciodată lipsa de sens nu a primit atât de mare importanță, nu vi se pare? Nimicul a ajuns la o grandilocv­ență uluitoare.tăcut și resemnat,privești cum ,,inteligenț­a și bunătatea” despre care Ileana Vulpescu vorbea atât de prozaic se cuibăresc în biblioteci, iar prostia devine infinită.

Nu mai e azi la modă cinstea. Cariere se fac din învârteli. Vrei să ajungi cineva te faci securist. Și-ți merge din plin. Mai au sens astăzi, când bordelul e mănăstire, acordurile dialogului civilizat, când ființele au ajuns precum animalele din celebra carte a lui Sarah Gruen: Apă pentru elefanți? Imbecilii se calcă pe picioare. E atâta înghesuial­ă de nu poți smulge pirul nesimțirii din glodul transforma­t în pudră de vopsit cearcănele urii pentru a lăsa salata crudă să crească. Pe cine să crezi? Care mai sunt valorile? Mai are sens arta conversați­ei în imensul cor al urii? Din prea multă neputință, zorii lumii noi închid biblioteci­le pentru a deschide calea intrusului pixelat și posedat de zgomotul căștilor de pe urechi.

Îmi amintesc că un puști a fost lovit acum câțiva ani de un tramvai. Căștile îi bubuiau creierul de nu a mai auzit mica sirenă din mâna vatmanului. Cu atâta însingurar­e nici nu mai are rost să descifrezi rosturile lumii noi. Genurile, din prea multă corectitud­ine politică, au luat locul ființelor purtătoare de suflet. Generația cu cercei în nas nu are mirosurile fine și nu e aptă artei conversați­ei. Odată cu plecarea Ilenei Vulpescu se închide o lume și se deschide minunatul circ al omului nou. Cine nu crede în progres, marș în bibliotecă!

 ??  ?? Desen realizat de Ștefan Popa Popa’s
Desen realizat de Ștefan Popa Popa’s
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania