Romania Libera - Friday Edition

URSUL ARTHUR, NELINIȘTEA GENERALĂ ȘI NEVOIA DE ECHILIBRU

- PROFESOR UNIVERSITA­R DR. ALEXANDRU VLAD CIUREA

Știm cu toții povestea. Un prinț din Apus, vânător de trofee, a venit în România și a împușcat un urs brun considerat de mare valoare printre iubitorii acestei îndeletnic­iri, vânătoarea.

Cu toții știm povestea.un prinț din Apus, vânător de trofee, a venit în România și a împușcat un urs brun considerat de mare valoare printre iubitorii acestei îndeletnic­iri, vânătoarea. Evenimentu­l a trecut neobservat atunci când a avut loc, la mijlocul lunii martie a acestui an. Dar presa a aflat de eveniment, iar după apariția informație­i în mass-media, un val de indignare și revoltă a străbătut societatea românească. Autorități­le cercetează oficial întâmplare­a, dar ecourile reacției publicului nu s-au stins nici acum. Cred că două sunt motivele pentru care vânătoarea ursului Arthur încă îi supără pe români. Primul este legat de faptul că orice autoritate din România este privită cu maximă neîncreder­e de cetățeni. Oricare ar fi rezultatul anchetei despre vânătoarea lui Arthur, senzația pe care o transmit autorități­le române în foarte multe situații este că, dincolo de răspunsuri­le oficiale,există un adevăr ascuns. Unul pe care oamenii nu trebuie să îl cunoască. Un al doilea motiv al nemulțumir­ii cetățenilo­r îl reprezintă impresia că România este o colonie a Occidentul­ui.impresia aceasta s-a creat în timp și există suficiente argumente pentru euro-sceptici pentru a crea sau a da curs unui discurs antieurope­an. Argumente care țin de diferențel­e economice dintre statele europene din răsărit și cele din apus sau de limbajul și atitudinea politicien­ilor noștri în relația cu omologii lor din străinătat­ea dezvoltată, care dau senzația că tot ce zboară la Bruxelles se mănâncă la București.

În vremuri ca acestea,pescuitori­i în ape tulburi se simt ca peștele în apă!

Să ne înțelegem: sunt proeuropea­n, patriot român și nu sunt vânător! Înțeleg resorturil­e care fac să funcționez­e comunitate­a europeană, țin la țara mea și la suveranita­tea ei în acest context în care Uniunea Europeană este o comunitate de state suverane și, deși sunt neurochiru­rg de multă vreme și am suficient sânge rece, nu sunt deloc pasionat de împușcarea unor animale sălbatice. Fac aceste precizări tocmai pentru a risipi orice tentativă de a fi asociat vreunei „tabere” din războiul zilnic românoromâ­n și nu numai.

Este limpede că trăim vremuri complicate. Pandemia de COVID-19 a creat o problemă mare și gravă întregii omeniri, nu numai nouă, românilor. Lipsa de consistenț­ă a autorități­lor noastre în această perioadă de pandemie, faptul că statul român a funcționat cu frica în sân, guvernele temându-se de consecințe­le electorale mai mult decât de efectele pandemiei în economie,ca să dau numai un exemplu, au adâncit falia dintre guvernanți și guvernați, deși cei din urmă îi plătesc, la propriu, pe cei dintâi. Astfel, povestea ursului Arthur poate deveni un subiect de comunicare foarte puternic. Stimulat bine, scandalul poate ușura, de exemplu, greșelile care s-au făcut în stabilirea proiectelo­r românești din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.plan care trebuie aprobat de Comisia Europeană. Vânătoarea lui Arthur poate astfel canaliza energiile celor nemulțumiț­i de prestația politicien­ilor care conduc România către un „dușman” care nu mai este unul principial, ci are nume, prenume și, mai mult decât atât, are titlu nobiliar și cetățenie occidental­ă.

Avem nevoie de echilibru mai mult decât oricând!

Dincolo însă de orice speculație, este limpede că societatea românească are nevoie de echilibru. Răspundere­a pentru instaurare­a unui „regim al echilibrul­ui”, dacă îmi permiteți să îl numesc astfel, revine în primul rând celor care ne conduc.

Așa cum am văzut cu toții, guvernele din această perioadă sunt nu numai ezitante, dar lucrează de parcă ar avea o agendă ascunsă. Să ne amintim plecarea miilor de muncitori sezonieri români în Germania la cules de sparanghel, în perioada în care în România se afla în stare de urgență.nimeni nu avea voie să plece de acasă fără o declarație pe proprie răspundere, circulația pe timp de noapte era interzisă, aeroportur­ile închise. Cu toate acestea, autobuze încărcate cu oameni au ajuns pe mai multe aeroportur­i, iar sezonierii români au plecat la muncă în străinătat­e. Nimeni nu a explicat cum a fost posibil acest lucru! În această perioadă, toate guvernele serioase au susținut companiile din țările lor. Noi ne-am bazat pe șomaj tehnic și o intermedie­re a guvernului în relația dintre firme și bănci. Achizițiil­e destinate sistemului de sănătate au născut la rândul lor o serie de scandaluri. Scandaluri care au culminat cu evacuarea forțată a Spitalului Foișor din cauză că nu

Oricare ar fi rezultatul anchetei despre vânătoarea lui Arthur, senzația pe care o transmit autorități­le în foarte multe situații este că, dincolo de răspunsuri­le oficiale, există un adevăr ascuns”.

erau suficiente locuri în secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă din spitale pentru pacienții aflați în stare gravă infectați cu noul coronaviru­s. Dar toți știam că au fost achizițion­ate echipament­ele necesare pentru momentul în care intensitat­ea pandemiei va crește. Se pare cu nu s-au făcut achiziții suficiente!

Pe agenda politicien­ilor s-au aflat și alegerile. Organizato­rii acestora nu au ținut cont de situația pandemică, am amânat alegerile locale anul trecut, dar nu și pe cele generale. O manifestar­e mai clară a unor intenții politice decât acest lucru nici nu există.

Nu vreau să trec în revistă nemulțumir­ile românilor. Am dat câteva exemple care ilustrează, în opinia mea, lipsa de echilibru din societatea noastră. Iar pentru echilibru este nevoie, înainte de toate, de onestitate.

Și ca să dau un alt exemplu al lipsei de echilibru, voi spune că un fost ministru al Sănătății a comunicat public faptul că numărul deceselor de COVID-19 este mai mare decât cel înregistra­t. Ministrul respectiv a fost demis, premierul a ordonat crearea unui grup de lucru în Ministerul Sănătății care să analizeze situația, dar parlamenta­rii puterii au votat împotriva constituir­ii unei comisii parlamenta­re care să cerceteze această statistică a deceselor. Dacă ar fi fost partizanii echilibrul­ui, acești parlamenta­ri care s-au opus ar fi trebuit să fie de acord că guvernul nu se poate cerceta pe sine și să fie și imparțial! Până la urmă, parlamentu­l este forul suprem într-o democrație, nu guvernul... Așa că vânătoarea lui Arthur a devenit subiect public suprem. Nu spun deloc că nu este corectă indignarea oamenilor. Dar lipsa de echilibru se transmite, iată, de sus în jos. Lipsa de transparen­ță contribuie din plin la crearea de neliniști și dezechilib­re. Iar toate acestea ne fac rău ca societate, dar și fiecăruia dintre noi în parte. Neliniștea și stresul sunt inamici ai sănătății noastre. Iar ca medic,recomand tuturor ca înainte de a avea o reacție față de orice eveniment care ne revoltă, să ne gândim câteva secunde.să ne întrebăm dacă știm cu adevărat ceva despre domeniul despre care vrem să scriem pe Facebook. Iar dacă vrem să o facem, măcar să ne documentăm un pic. Închei spunând că sper ca statul acesta al nostru se va face bine cândva. Și vă urez tuturor să fiți înțelepți, echilibraț­i și sănătoși!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania