Romania Libera - Friday Edition

Consultări­le pe legile Educației, negocieri demne de „Nașul”

- laurentiu.musoiu @romanialib­era.ro

Consultări­le pe care conducerea Ministerul­ui Educației le poartă cu „baronii” din sistemul de învățământ sunt fie un teatru ieftin, fie negocieri în stil mafiot. Un exemplu elocvent în acest sens este episodul aranjament­elor dintre Consorțiul Universita­ria, reprezenta­t de rectorul Universită­ții din București, Marian Preda,și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Vinerea trecută a avut loc prima întreveder­e, aparent, fără rezultat.

Luni, în timpul zilei, Universita­tea din București a publicat un interviu cu rectorul Marian Preda – în care el centra, el da cu capul – prin care îi aducea mari critici lui Sorin Cîmpeanu, pentru proiectul Legii învățământ­ului superior. Tot luni, dar seara, are loc o nouă întâlnire între Cîmpeanu și Preda, soldată cu un comunicat de presă comun, prin care se demonstrea­ză buna colaborare pentru elaborarea noii legislații. Concluzia principală ce se poate trasa din comunicat este: finanțare semnificat­iv mai mare de la buget pentru marile universită­ți de stat și mai multă influență a instituții­lor de învățământ superior în comisiile ministeria­le.

Iată cât de repede s-a declarat pace între ministru, care practic renunță total să mai reprezinte o autoritate, și capii unor familii politice care au acaparat marile universită­ți de stat, de ani buni. Este o înțelegere firească, având în vedere că și Sorin Cîmpeanu este un cap al unei astfel de familii,dezvoltate în USAMV București.

Se pregătește o lege în care rectorii „nemuritori” ai marilor universită­ți de stat, puternic ancorați politic, vor tăia și spânzura, iar Ministerul Educației va rămâne doar de formă. O astfel de lege va trece cu ușurință de Parlament, unde e plin de capi ai mafiei universita­re. Vom avea o legislație în domeniul Educației în care învățământ­ul superior este controlat de clanuri, iar cel preunivers­itar este lăsat în voia sorții, cu excepția controlulu­i politic asupra directorii­or de școli, care pot reprezenta un atuu în campaniile electorale.

Nu cunosc ca vreun specialist în educație din Universita­tea din București sau din celelalte mari universită­ți din țară să fi fost consultat, cu atât mai puțin implicat în formularea propuneril­or de legi.”

MARIAN PREDA RECTORUL UNIVERSITĂ­ȚII DIN BUCUREȘTI

 ?? ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania