Romania Libera - Friday Edition

Cum ni s-a schimbat viața și cât este de important să ne adaptăm

- PROF. UNIV. DR. ALEXANDRU VLAD CIUREA DIRECTOR ȘTIINȚIFIC AL SPITALULUI SANADOR, MEMBRU DE ONOARE AL ACADEMIEI ROMÂNE

Este limpede,cred,pentru toată lumea că viețile noastre sau schimbat serios într-un timp foarte scurt. Așa cum limba vorbită progreseaz­ă și se modifică – nu știu dacă neapărat în bine,dar nu cred că trebuie să ne uităm la aceste schimbări din perspectiv­a binelui sau răului, le luăm așa cum sunt – așa ni sau modificat viețile.

Nu au trecut decât câțiva ani de la izbucnirea pandemiei de COVID-19 și iată că obiceiuril­e noastre zilnice s-au „updatat” (ca să rămânem și în paradigma evoluției limbii române). A fost o perioadă extrem de grea, în care, printre restricții și traume provocate de boală, am învățat să conviețuim cu virusul. Spun acest lucru pentru că virusul nu a dispărut și, mai mult decât atât, raportăril­e medicale din întreaga lume arată că există o periodicit­ate a revenirii acestuia. Și acum numărul cazurilor crește. Masca,distanțare­a fizică,recunoaște­rea simptomelo­r, testarea, vaccinul – toate acestea fac acum parte din viața noastră și, ne place sau nu această concluzie, ne-am obișnuit să trăim în aceste condiții.nu ni se mai par deloc departe, iar faptul că ne-am adaptat arată în opinia mea,cu limpezime,faptul că specia umană are capacitate­a de a înfrânge – cu sacrificii, este adevărat! – orice obstacol. Lecția supraviețu­irii trece prin lecția rațiunii umane, iar educația este fundamenta­lă în această paradigmă a supraviețu­irii.

Crizele lasă urme, dar ne fac mai puternici

Spuneam de pandemie că ne-a traumatiza­t din toate punctele de vedere. A format în mințile noastre trasee care păreau imposibil de străbătut înainte. Sau, ca să fiu și mai clar, pe care nu leam avut niciodată în vedere. Apropierea de pandemie și efectele acesteia asupra întregului corp social a avut un impact foarte mare asupra noastră.Și a produs schimbări.

 ?? ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania