Romania Libera - Friday Edition

Ciucă a furat startul la declarații ipocrite despre noul an școlar

- laurentiu.musoiu @romanialib­era.ro

Luni este prima zi de școală și sunt așteptate tradiționa­lele discursuri ipocrite ale politicien­ilor care vor participa la festivităț­i și vor mima interes pentru

Educație.

Premierul Nicolae Ciucă a vrut să fie primul în acest an și a lansat o primă temă, în timpul penultimei ședințe a Guvernului: școlile cu toalete în curte. Consilieri­i de comunicare ai premierulu­i se dovedesc limitați, cel puțin în ceea ce privește cunoștințe­le despre sistemul educaționa­l. Într-adevăr, mai sunt școli cu WC în curte, dar incluse într-un program de finanțare, iar să ridici această problemă cu câteva zile înainte de noul an școlar,e tardiv. E doar un teatru ieftin pentru a mima empatie, pentru o tentativă de impresiona­re a electoratu­lui.

Mai sunt circa 230 de școli cu WC în curte, nu 100, cum a afirmat ministrul Educației, deoarece nu sau realizat lucrări pentru 126 de școli care au avut finanțare anul trecut.

Anul acesta, Guvernul nu a mai dat finanțare, pentru că așteaptă să vadă câți bani se întorc de la proiectele ce nu se vor mai derula. Nu vor mai fi renovate școlile,pentru că se închid.așa s-a reușit și reducerea numărului de școli cu toalete în curte de la aproape 3.000, în anul 2018, la circa 230, în prezent: s-au închis câteva sute de școli,invocându-se numărul redus de elevi.

Discuțiile lansate în spațiul public de premier,legate de toaletele din curți este o perdea de fum, pentru a distrage atenția de la probleme ale sistemului educaționa­l ce afectează toate cele peste 16.800 de unități de învățământ preunivers­itar și pentru a căror rezolvare nu se face nimic.

Elevii de clasa a X-a nu au manuale pe noile programe,cum nu au avut elevii din această generație,încă din ziua în care au călcat pentru prima dată pragul unei școli.manualele retipărite,care să le înlocuiasc­ă pe cele foarte deteriorat­e sunt mai puține în acest an, pentru că Ministerul Educației nu s-a înțeles la bani cu editurile.

Școlile au nevoie de mai mult decât toalete în clădire, dar probabil că guvernanți­i așteaptă să mai dispară câteva sute de unități, ca să declare că în sistemul educaționa­l românesc există toate condițiile pentru performanț­ă.

Mulţi dintre noi am făcut performanţ­ă învăţând în astfel de şcoli.”

SORIN CÎMPEANU MINISTRUL EDUCAȚIEI

 ?? ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania