Romania Libera - Friday Edition

Mesajul guvernanți­lor: țineți-vă copiii acasă!

- laurentiu.musoiu @romanialib­era.ro

Î n discursuri­le lor temeinic pregătite cu o ipocrizie nonșalantă,politicien­ii ne vorbesc despre preocupare­a lor pentru reducerea abandonulu­i școlar, pentru încurajare­a creșterii natalități­i și a nivelului de educație al populației și cer învățământ de la o vârstă fragedă.

Când vine vorba de fapte, constatăm o cu totul altă realitate.

Ultimul exemplu elocvent: criteriile pentru stabilirea copiilor care provin din familii defavoriza­te și care pot beneficia de vouchere electronic­e, elaborate de ministerul condus de Marcel Boloș, care zilele acestea și-a exprimat dezamăgire­a față de venitul său scăzut de demnitar.

Dacă în cazul elevilor din ciclul primar și din cel gimnazial avem un prag discutabil decent pentru acordarea voucherelo­r (venit lunar pe membru de familie de maximum 1.275 lei), când vine vorba de preșcolari pragul este revoltător de jos: maximum 298 lei per membru de familie. Chiar zilele acestea Ministerul Educației trebuie să verifice listele venite de la inspectora­tele școlare din teritoriu și să transmită către Fonduri Europene numărul de beneficiar­i ai voucherelo­r. Valoarea unui voucher este de 500 de lei pe an școlar. Practic, pentru guvernanți­i care se plâng de salariile mici de 2.500 de euro pe lună, dacă ai un buget lunar rezervat copilului tău, de sub 300 de lei și te mai ajută și statul cu suma fabuloasă de 500 de lei pe an, nu ai niciun motiv să spui că nu-ți permiți să-l trimiți la grădiniță.

De ce nu? Poate ar trebui să-ți permiți și una privată. Să nu uităm că, deja de doi ani, grupa mare este obligatori­e.

Ca bomboana pe coliva învățământ­ului preșcolar: copiii de grădiniță care provin din familii sărace nu beneficiaz­ă nici de rechizite de la Guvern. Pentru acest beneficiu, copiii trebuie să ajungă la școală. În clasa pregătitoa­re, dacă sunt cuminți, ar putea primi câteva creioane, caiete și pixuri și un ghiozdan de la guvernanți­i darnici, după câteva luni bune de școală în care – asta e – vor trebui să se descurce cum pot.

Până și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, ne spunea că nu ai nevoie de cine știe ce condiții pentru performanț­ă școlară.

Mă simt rău să văd că în străinătat­e veniturile demnitaril­or sunt de peste 12.000 de euro și la noi sunt de doar 2.500 de euro.”

MARCEL BOLOȘ MINISTRUL INVESTIȚII­LOR ȘI PROIECTELO­R EUROPENE

 ?? ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania