Romania Libera - Friday Edition

ROMÂNIA VA AVEA LA DISPOZIȚIE 90 LA SUTĂ DIN NECESARUL DE GAZ DIN SURSE INTERNE

România își va asigura 90 la sută din consumul propriu de gaz din surse interne, a anunțat premierul Nicolae Ciucă cu prilejul Conferințe­i Internațio­nale a Gazului din România (Romanian Internatio­nal Gas Conference), care se desfășoară la București. Gaze

- mihai.diac @romanialib­era.ro

A început extracția gazelor naturale în platoul continenta­l al Mării Negre. Odată cu concretiza­rea acestor surse noi, vom reuși să asigurăm, din resurse interne, 90% din necesarul de consum. Acest lucru dovedește capacitate­a României de a găsi soluții.”

NICOLAE CIUCĂ, PRIM-MINISTRU

Î n cadrul Conferințe­i Internațio­nale a Gazului, oficiali din nouă țări est europene au avut o întâlnire, joi, la Palatul Victoria.

„Mai mult ca oricând, în aceste vremuri de criză, este nevoie ca spiritul european al solidarită­ții să fie mai puternic resimțit în relația dintre cetățeni și instituții, la nivelul societății, dar și între societate și piața energetică. Guvernul pe care îl conduc și-a asumat ca obiectiv important obținerea independen­ței energetice și transforma­rea României într-un factor de securitate energetică în regiune. Noua Lege offshore și încurajare­a investiții­lor în acest sector fac posibilă exploatare­a resurselor de gaze naturale din Marea Neagră și, în următorii ani, a celor de mare adâncime din județul Buzău. 2022 este anul în care a început extracția gazelor naturale în platoul continenta­l al Mării Negre. Odată cu concretiza­rea acestor surse noi, vom reuși să asigurăm, din resurse interne, 90% din necesarul de consum.acest lucru dovedește capacitate­a României de a găsi noi soluții într-o perioadă în care furnizarea de gaze naturale la nivel mondial este amenințată de războiul din Ucraina”, a anunțat premierul Ciucă.

Dar șeful Guvernului nu a spus la ce dată va avea efectiv, România, 90 la sută din gaz din surse interne.de asemenea,nu este clar dacă România va mai avea sau nu vreo legătură cu Rusia,în privința gazelor.premierul a precizat însă că România va primi gaze din Azerbaidja­n,prin Grecia.această filieră pare sigură,în condițiile în care Grecia face parte din NATO și din UE, iar Azerbaidja­nul are o relație bună cu Turcia (membru NATO). „Finalizare­a gazoductul­ui BRUA faza I, aproximati­v 500 de kilometri de conductă ce traverseaz­ă un sfert din teritoriul țării, reprezintă o sursă importantă de energie pentru cetățenii noștri și pentru dezvoltare­a economică.în plus,odată cu punerea în funcțiune a BRUA, România se conectează la culoarele regionale de transport și își va putea asigura aprovizion­area din noi surse. Operaționa­lizarea interconec­torului Bulgaria - Grecia – ultima componentă a Coridorulu­i Vertical,transforma­rea Coridorulu­i Transbalca­nic,care poate prelua gaze naturale din zona Mării Caspice și Azerbaidja­n, vor crea un plus de siguranță pentru România și întreaga regiune”, consideră șeful Guvernului României.

O zi mai înainte, miercuri, și ministrul Energiei,virgil Popescu,se referise la gazele din Azerbaidja­n. Ministrul Popescu a precizat că interconec­torul Bulgaria - Grecia devine operaționa­l la data de 1 octombrie 2022. Nici ministrul Popescu n-a putut indica momentul în care România va începe efectiv să primească gaze prin acest gazoduct. Pe de altă parte, România își continuă misiunea de a susține Republica Moldova, inclusiv oferindu-i gaze. Acest angajament a fost reafirmat de premierul Ciucă. „Operaționa­lizarea gazoductul­ui Onești-gherăești-lețcani-ungheni-chișinău este un sprijin consistent pentru că oferă posibilita­tea Republicii Moldova să preia până la 2,2 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an”, a explicat premierul Ciucă. Acum o lună, Republica Moldova anunța că va cumpăra gaze naturale și le va depozita în România. Este vorba de zece milioane de metri cubi de gaze. Decizia a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționa­le, sub conducerea premierulu­i Natalia Gavrilița.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania