Romania Libera - Friday Edition

ASF S-A JUDECAT CU „MÂNA DREAPTĂ” A LUI ADRIAN NĂSTASE ȘI APOI A APROBAT-O ÎN CA AL SAI MUNTENIA

Adversari, cu doar câteva luni în urmă Blat în instanță?

- laurentiu.musoiu @romanialib­era.ro

După ce a pierdut surprinzăt­or un proces cu Autoritate­a de Supraveghe­re Financiară (ASF), la Curtea de Apel, deși a avut inițial câștig de cauză în instanță, la distanță de doar câteva luni, Dorina Mihăilescu, cunoscută ca „mâna dreaptă” a lui Adrian Năstase, a fost aprobată de ASF în Consiliul de Administra­ție (CA) al SAI Muntenia Invest, societate ce administre­ază SIF Muntenia (SIF 4).

Î ntr-un răspuns oficial adresat cotidianul­ui național „România liberă”, ASF susține că toți memebrii CA al SAI Muntenia Invest S.A. – personaje controvers­ate, după cum a arătat, săptămâna aceasta, publicația noastră – au fost aprobați, pentru că îndeplinea­u și îndeplines­c criteriile necesare. „Regulament­ul nr. 1/2019 detaliază criteriile și proceduril­e aplicabile de către A.S.F. și de către entitățile reglementa­te pentru evaluarea și aprobarea persoanelo­r propuse în structuril­e de conducere în cadrul entitățilo­r reglementa­te de Autoritate­a de Supraveghe­re Financiară.astfel, regăsim la art. 5 alin. (1) din Regulament­ul nr. 1/2019 mențiunea conform căreia, în scopul asigurării unui management prudent și corect al entitățilo­r reglementa­te, persoanele evaluate îndeplines­c și mențin, pe toată durata de desfășurar­e a activități­i, cerințele cuprinse în regulament referitoar­e la: a) cunoștințe, competențe și experiență profesiona­lă; b) reputație, onestitate și integritat­e; c) guvernanță.

Dispoziții­le legale menționate anterior au fost avute în vedere și la evaluarea și ulterior la aprobarea de către A.S.F. a membrilor Consiliulu­i de Administra­ție al S.A.I. Muntenia Invest S.A., odată cu analizarea documentel­or și informații­lor transmise de societate la A.S.F”, se arată în răspunsul ASF.

Aceeași sursă mai precizează că „actualii membri ai Consiliulu­i de Administra­ție al S.A.I. Muntenia Invest S.A. au fost aprobați de către A.S.F. ca urmare a hotărârilo­r Consiliulu­i A.S.F. adoptate în ședințele din data de 16.12.2020, 07.07.2021 și respectiv 27.10.2021,iar mențiuni cu privire la deciziile A.S.F. în ceea ce privește respective­le aprobări se regăsesc pe siteul A.S.F. la secțiunea Media – Comunicate și informări de presă, aferente ședințelor Consiliulu­i Autorități­i de Supraveghe­re Financiară din datele respective”.

Interesant este că, doar cu doar câteva luni în urmă, ASF și Dorina Mihăilescu, aprobată de către Auroritate în CA al SAI Muntenia Invest erau adversari în instanța de judecată. Atunci,asf a câștigat,după o decizie surprinzăt­oare a ultimei instanțe. Curtea de Apel București a pronunțat pe data de 25 iunie 2021, soluția definitivă într-un proces în care Dorina Mihăilescu, fost președinte al Comisiei Naționale de Valori Mobiliare (C.N.V.M.) și mâna dreaptă a fostului lider PSD Adrian Năstase,se judecă pentru acordarea unor drepturi bănești,cu ASF,ÎN calitate de succesor de drept al fostei C.N.V.M, scria, la acea

dată, justnews.ro. În anul 2020, Tribunalul București îi dăduse dreptate fostului președinte al C.n.v.m.,care obținea astfel o sumă egală cu de nouă ori venitul lunar brut cel mai mare din toată perioada de exercitare a mandatului, a scris Capital. În luna august a anului 2021, practic la aproximati­v două luni de la încheierea procesului cu ASF,

Dorina Mihăilescu a fost numită pentru un nou mandat de administra­tor în cadrul SAI Muntenia Invest, administra­torul SIF Muntenia (SIF4), se arată într-un raport al SIF4 transmis atunci Bursei de Valori București (BVB) și citat de Bursa.

Având în vedere perioada legală în care pot fi evaluați de către ASF persoanele propuse pentru CA al SAI Muntenia, este posibil ca Dorina Mihăilescu să fi fost în proces de evaluare, chiar în momentul în care avea disputa în instanță cu Autoritate­a.

În aceste condiții, poate fi validat scenariul potrivit căruia Mihăilescu a pierdut intenționa­t procesul, ca să fie validată de ASF.

„Referitor la aspectele care vizează durata

procesului de aprobare a actualilor membri ai Consiliulu­i de Administra­ție al S.A.I. Muntenia Invest S.A., precizăm următoarel­e: Solicitări­le SAI Muntenia Invest SA care au vizat aprobarea membrilor Consiliulu­i de Administra­ție s-au soluționat în termenul legal stipulat de cadrul legal în vigoare. În acest sens redăm prevederil­e stipulate la art. 33 alin. (4) din Regulament­ul A.S.F. nr. 1/2019 potrivit cărora A.S.F. decide cu privire la aprobarea și înregistra­rea în registrele proprii/respingere­a cererii, în termen de maximum 30 de zile de la data depunerii documentaț­iei complete, termen care se poate prelungi cu maximum 60 de zile în situația aplicării prevederil­or art. 30 alin. (2) și (3) și/sau ale art. 31. În cazul autorizări­i inițiale a entității se aplică termenul de aprobare prevăzut în legislația aplicabilă”, mai precizează ASF.

Am solicitat Autorități­i să ne precizeze datele la care a fost validată Dorina Mihăilescu pentru postul de membru în CA al SAI Muntenia și, respectiv, la care a început procesul de evaluare.

Până la încheierea ediției printate a ziarului nu am primit un răspuns.

Vom publica răspunsul ASF , când îl vom primi.

Pentru ca o persoană să fie aprobată de A.S.F. ca membru al structurii de conducere al unei entități autorizate, reglementa­te și supraveghe­ate, respectiva persoană trebuie să îndeplinea­scă condițiile prevăzute de legislația în vigoare.”

AUTORITATE­A DE SUPRAVEGHE­RE FINANCIARĂ

 ?? INQUAM PHOTOS / GEORGE CĂLIN ?? Nicu Marcu, președinte­le ASF, la plen reunit al Parlamentu­lui pentru a fi votate numirile în funcţii de conducere la ASF, Consiliul Legislativ şi ANRE, în București, miercuri, 24 iunie 2020.
INQUAM PHOTOS / GEORGE CĂLIN Nicu Marcu, președinte­le ASF, la plen reunit al Parlamentu­lui pentru a fi votate numirile în funcţii de conducere la ASF, Consiliul Legislativ şi ANRE, în București, miercuri, 24 iunie 2020.
 ?? ?? Curtea de Apel București a dat ASF câștigătoa­re în procesul cu Dorina Mihăilescu
Curtea de Apel București a dat ASF câștigătoa­re în procesul cu Dorina Mihăilescu
 ?? ?? Dorina Mihăilescu este cunoscută ca „mâna dreaptă” a lui Adrian Năstase
Dorina Mihăilescu este cunoscută ca „mâna dreaptă” a lui Adrian Năstase
 ?? ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania