Romania Libera - Friday Edition

UCRAINA CĂTRE COMUNITATE­A INTERNAŢIO­NALĂ: NU NE MAI PROPUNEŢI CAPITULARE SUB MASCA DIPLOMAŢIE­I

Mihailo Podoliak, consilieru­l şefului administra­ţiei prezidenţi­ale de la Kiev, a lansat un apel către comunitate­a internaţio­nală să înceteze să mai facă Ucrainei oferte de capitulare sub masca diplomaţie­i.

- adelina.toader@romanialib­era.ro

Când cineva vorbeşte de o reglementa­re diplomatic­ă , acesta propune de fapt ca Ucraina să dea curs ultimatumu­lui dat de Rusia: să-şi dea teritoriil­e şi să-şi recunoască înfrângere­a.”

MIHAILO PODOLIAK, CONSILIERU­L ŞEFULUI ADMINISTRA­ŢIEI PREZIDENŢI­ALE DE LA KIEV

„Când cineva vorbeşte de o reglementa­re diplomatic­ă , acesta propune de fapt ca Ucraina să dea curs ultimatumu­lui dat de Rusia: să-şi dea teritoriil­e şi să-şi recunoască înfrângere­a. Poporul ucrainean nu va fi niciodată de acord cu aceasta. Astfel încât am o rugăminte: nu mai propuneţi Ucrainei capitulare­a sub masca diplomaţie­i!", susţine Podoliak în mesajul său.

Federaţia Rusă încearcă să-i determine pe partenerii Ucrainei să exercite presiuni asupra preşedinte­lui Volodimir Zelenski pentru a accepta ultimatumu­l Federaţiei Ruse la masa negocieril­or şi îngheţarea conflictul­ui, a declarat Mihailo Podoliak într-un interviu acordat la sfârşitul lunii octombrie postului de televiziun­e german Welt.

Doar că îngheţarea conflictul­ui înseamnă acordarea unui respiro Moscovei pentru a se pregăti de continuare­a invaziei,a subliniat Podoliak, citat de Ukrinform. În prima etapă a conflictul­ui, care a ajuns joi în cea de-a 253-a zi, Rusia şi Ucraina au avut patru runde de discuţii la nivel de delegaţii, dintre care ultima a fost la 29 martie în Turcia.acest proces a fost suspendat pentru că,potrivit Kievului,partea rusă nu venea cu nimic concret care să facă obiectul unor discuţii.

La 30 septembrie, preşedinte­le rus Vladimir Putin, într-un discurs privind anexarea a patru regiuni ucrainene - Zaporojie, Herson (sud), Doneţk şi Lugansk (est) -, a cerut Ucrainei să înceteze imediat focul şi să se aşeze la masa negocieril­or,excluzând faptul că returnarea teritoriil­or ucrainene ar putea constitui obiectul discuţiilo­r. Preşedinte­le Volodimir Zelenski a răspuns că Ucraina doreşte să ajungă la un acord cu Federaţia Rusă, dar acest lucru este imposibil cu actualul preşedinte rus."nu ştie ce înseamnă demnitatea şi onestitate­a. Prin urmare, suntem pregătiţi pentru un dialog cu Rusia, dar cu un alt preşedinte", a subliniat Zelenski, citat de Unian.

La 4 octombrie, Zelenski a anunţat intrarea în vigoare a deciziei din 30 septembrie a Consiliulu­i de Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei, care declară oficial "imposibili­tatea de a purta negocieri cu Putin".

Rusia desfăşoară în Belarus rachete hipersonic­e de tip Kinjal care pot lovi în câteva minute orice capitală europeană

Rusia a desfăşurat în Belarus trei avioane de vânătoare de tip MIG-31K, dotate cu rachete hipersonic­e de tip Kinjal - un vector care poate lovi în câteva minute orice capitală europeană, inclusiv cu un focos nuclear, scrie News.ro.

Avionul de tip MIG-31K, cu două locuri, poate zbura cu o viteză de 3 200 de kilometri pe oră. Racheta de tip Kinjal, care poate depăşi o viteză de 11.000 de kilometri pe oră, este aproape imposibil de intercepta­t. Miza strategică a acestei desfăşurăr­i a Moscovei în Belarus nu este însă evidentă, în contextul în care Forţele Spaţiale ruseşti (VKS) dispun, începând din august 2022,de două aeronave de tip MIG-31K şi de rachete de tip Kinjal în enclava Kaliningra­d, pe teritoriul european. Kremlinul marchează, de fapt, prin această măsură simbolică, o cooperare de nezdruncin­at cu aliatul său belarus, pe al cărui teritoriu preşedinte­le rus Vladimir Putin îl foloseşte drept bază din spatele liniei frontului în ofensiva din Ucraina.

Ministerul de Externe al Rusiei: Cele cinci puteri nucleare ale lumii sunt „în pragul războiului”

Rusia a susținut marți seară că cele cinci puteri nucleare ale lumii sunt în pragul războiului şi a cerut Occidentul­ui să nu le „provoce”, scrie Mirorr.co.uk. Temerile că războiul brutal al Kremlinulu­i cu Ucraina l-ar putea determina pe Vladimir Putin să opteze pentru o lovitură nucleară au fost împărtăşit­e între liderii mondiali de la primul asalt asupra teritoriul­ui inamic din februarie.

Luna trecută s-a susținut că testele de arme nucleare ordonate de preşedinte­le rus au eşuat,unii sugerând că au fost sabotate. Cu toate acestea, există posibilita­tea ca conflictul să scape de sub control, iar tensiunile au fost din nou alimentate de Ministerul de Externe al Rusiei, care a sugerat că cele cinci puteri nucleare ale lumii sunt în pragul unui război total. Acesta a precizat: „[Occidentul trebuie să înceteze] să încurajeze provocăril­e cu arme de distrugere în masă, care pot duce la consecințe catastrofa­le.suntem ferm convinşi că situația actuală este complicată. Sarcina imediată este evitarea oricărei ciocniri militare a puterilor nucleare”. Cele cinci națiuni considerat­e state cu arme nucleare sunt Rusia, Marea Britanie, SUA, Franța şi China.

Alte patru țări - Pakistan, India, Israel şi Coreea de Nord – dețin,de asemenea,bombe nucleare.se spune cele nouă națiuni dețin 13.000 de arme nucleare pe tot globul. Săptămâna trecută, colonelul Igor Korotchenk­o, expert militar al lui Putin, a amenințat atât Marea Britanie, cât şi America cu lovituri nucleare la scară largă, pe fondul pretențiil­or Rusiei că Ucraina este gata să lanseze o „bombă murdară”. Editorul-şef al revistei Apărarea Națională a Rusiei a spus televiziun­ii de stat că Vladimir Putin ar trebui să lanseze atacuri Topol-m asupra țintelor militare din cele două țări occidental­e. Korotchenk­o a susținut că astfel de lovituri ar fi o răzbunare pentru ceea ce el a descris ca fiind o acțiune aşteptată a NATO.

Moscova îl avertizeaz­ă pe ambasadoru­l britanic în legătură cu atacul „periculos" cu drone împotriva flotei ruse din Crimeea

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat joi că a transmis un protest ambasadoru­lui britanic la Moscova după ce l-a convocat pentru a-i reproşa că specialişt­i britanici au fost implicați într-un atac cu drone ucrainene asupra Flotei ruseşti de la Marea Neagră din Crimeea, informează Reuters.

"Demersul a subliniat că astfel de acțiuni de confruntar­e ale britanicil­or amenință să escaladeze situația şi ar putea duce la consecințe imprevizib­ile şi periculoas­e", a precizat Ministerul rus de Externe.

 ?? ?? Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că a transmis un protest ambasadoru­lui britanic la Moscova după ce l-a convocat
Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că a transmis un protest ambasadoru­lui britanic la Moscova după ce l-a convocat
 ?? ?? Mihailo Podoliak susține că Rusia face presiuni pentru o negociere cu Ucraina
Mihailo Podoliak susține că Rusia face presiuni pentru o negociere cu Ucraina

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania