Romania Libera - Friday Edition

Fără rechizite și bani de navetă

În curând vor fi patru luni de la începutul anului școlar 2022 – 2023 și elevii săraci încă mai așteaptă ghiozdanel­e cu rechizite promise de Guvern, iar elevii și profesorii navetiști primesc promisiuni, când se ridică problema deconturil­or la transport.

- laurentiu.musoiu @romanialib­era.ro

Secretarul de stat pe învățământ preunivers­itar Sorin Ion, spune că vina pentru orice întârziere în livrarea pachetelor cu rechizite revine inspectora­telor din teritoriu sau școlilor.

„Nu am semnale că sunt astfel de probleme. E posibil să fie, dar atunci e o problemă între inspectora­t și școală. Inspectora­tele achizițion­ează rechizitel­e.noi am transmis banii din timp.nu avem cum să trimitem la unele inspectora­te și la altele nu. Se poate și ca pachetele să fie la inspectora­te, dar școlile să nu le ridice.voi verifica situația’, a declarat Sorin Ion, pentru „România liberă”. Secretarul de stat spune că anul acesta sunt mai puțini beneficiar­i ai programulu­i.

„Sunt puțini beneficiar­i,pentru că au primit acele vouchere.valoarea pachetului pentru rechizite este mică oricum, 25 de lei, dacă îmi aduc bine aminte”, ne-a mai explicat Sorin Ion.

Mai mulți bani pentru navetă

Oficialul Ministerul­ui Educației (ME) apreciază că nu sunt motive să se întârzie nici plata banilor pentru elevii navetiști,dar admite că și luna aceasta fondurile sunt insuficien­te pentru a acoperi necesități­le.

„Nu sunt motive pentru a se întârzia plata banilor pentru elevii navetiști. Cu toate că și luna aceasta banii nu sunt suficienți. Dar cât avem, trebuie să se plătească. Am dat zilele trecute o ordonanță de urgență. Important este că de luna viitoare vor fi de patru ori mai mulți bani”, ne-a mai precizat Sorin Ion.

Acesta spune că profesorii navetiști sunt într-o situație diferită față de elevi, deoarece, în cazul dascălilor, banii pentru transport nu vin de ME.

„În cazul profesoril­or, situația diferă de la o localitate la alta. Noi nu avem cum să controlăm situația. În cazul profesoril­or navetiști, banii vin de la primării. În consiliul local se stabilește pentru primărie cât și dacă plătesc acești bani”, mai amintește secretarul de stat pe învățământ preunivers­itar. Printr-un comunicat de presă remis cotidianul­ui național „România liberă”, ME informează că Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență pentru modificare­a și completare­a Legii educației naționale nr. 1/2011, prin care se propune introducer­ea unei sume forfetare oferite elevilor navetiști. „Discutăm despre o deblocare a situației de maximă urgență, mai ales în contextul asigurării dreptului la educație pentru fiecare elev și al măsurilor de combatere a abandonulu­i școlar”,se arată în comunicat. ME consideră că adoptarea ordonanței reprezintă, în momentul de față, soluția cea mai bună pentru asigurarea transportu­lui școlar al elevilor navetiști, dat fiind că vorbim despre o creștere de până la 4 ori a sumei acordate pentru transportu­l elevilor școlarizaț­i în altă localitate decât cea de domiciliu.

Pentru facilităţi­le de transport acordate elevilor, se asigură o sumă forfetară lunară de 60 de lei/lună pentru distanţa de până la 3 km, iar pentru distanţele ce depășesc 3 km, suma de 60 lei/ lună se suplimente­ază cu 6 lei/ lună pentru fiecare kilometru). Elevii vor beneficia de plata în avans a sumei forfetare.

În cazul unui elev care locuiește la 15 km de școală, acesta va primi 60 de lei pentru primii 3 km la care se vor adăuga 6 lei pentru fiecare km dintre cei 12 rămași.”

MINISTERUL EDUCAȚIEI

 ?? INQUAM PHOTOS / GEORGE CĂLIN ?? Declaraţii de presă susţinute de Sorin Ion,la sediul ministerul­ui Educației din București,joi 30 iunie 2022.
INQUAM PHOTOS / GEORGE CĂLIN Declaraţii de presă susţinute de Sorin Ion,la sediul ministerul­ui Educației din București,joi 30 iunie 2022.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania