Romania Libera - Friday Edition

Nd Directorii, schimbaţi înainte de alegeri

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncţi de școli au părăsit funcţiile. Cei mai mulţi ocupau posturile în urma concursuri­lor și au fost înlocuiţii cu alţii numiţ

- Laurentiu.musoiu @romanialib­era.ro

DÎn statistica ministerul­ui nu s-a luat în considerar­e încetarea de drept a tuturor detașărilo­r la termenul-limită 31.08.2023,prevăzut în decizia de numire prin detașare în interesul învățământ­ului pentru anul școlar 2022-2023.

Multe numiri politice; niciun concurs

Toți directorii și directorii adjuncți eliberați din funcție în perioada menționată mai sus au fost înlocuiți de alții, detașați în interesul învățământ­ului (numiți politic). De când Ligia Deca deține funcția de ministru al Educației, nu a mai fost organizat niciun concurs pentru ocuparea funcțiilor de conducere din unitățile de învățământ preunivers­itar de stat.

Ultimele concursuri au fost organizate în mandatul de ministru al lui Sorin Cîmpeanu.

La ultimele concursuri, nu au fost ocupate toate posturile scoase la concurs.

Potrivit datelor ministerul­ui de resort, în acest moment, în sistemul de învățământ preunivers­itar de stat sunt 1.300 de directori și directori adjuncți numiți politic și 5.000 numiți prin concurs. „Potrivit prevederil­or art. 257 alin. (1) și (2) din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificări­le și completări­le ulterioare, ocuparea funcţiilor de director și de director adjunct din unitățile de învățământ preunivers­itar se realizează prin concurs naţional, organizat prin inspectora­tele școlare și coordonat de către Ministerul Educaţiei. Ulterior datei de 9 ianuarie 2021, când au încetat toate contractel­e de management educaționa­l ale directoril­or și directoril­or adjuncți, iar conduceril­e interimare ale unităților de învățământ preunivers­itar au fost asigurate de către cadre didactice titulare numite prin detașare în interesul învățământ­ului, Ministerul Educației a elaborat o nouă metodologi­e de concurs, respectiv Metodologi­a privind organizare­a și desfășurar­ea concursulu­i pentru ocuparea funcţiilor de director și director adjunct din unităţile de învăţământ preunivers­itar de stat, aprobată prin ordinul nr. 4.597/2021”, mai menționeaz­ă ME.

 ?? ?? Detalii dintr-o școală generală din sectorul 6 al Capitalei, joi 12 august 2021.
Detalii dintr-o școală generală din sectorul 6 al Capitalei, joi 12 august 2021.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania