Romania Libera - Friday Edition

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum „era păcii s-a încheiat în Europa”

- MARIUS GHILEZAN EDITORIALI­ST

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție are și o contrareac­ție, pe partea opusă a globului, s-a declanșat spontan o rapidă cursă a înarmărilo­r. Rușii au accelerat bombardame­ntele asupra aeroportur­ilor militare ucrainiene, pentru a distruge întreaga flotă aeriană; Iranul urmează să primească în regim de urgență un prim lot de 24 de avioane Suhoi, cele mai rapide din lume; chinezii anunță fericiți că dronele supersonic­e au trecut testele și urmează să intre în fabricație.

Dumitru Kuleba, ministrul de externe al Ucrainei ne-a prorocit: „era păcii s-a încheiat în Europa”

Ca o primă consecință a ajutorului acordat de SUA celor trei state este înarmarea până-n dinți a inamicilor occidentul­ui colectiv.tensiunile vor crește.conflictel­e vor escalada. Spectrul celui de-al treilea război mondial nu mai e diafan.asta doar din dorința hegemonică a SUA și industriaș­ilor americani de a face și mai mulți bani.

Toată presa mainstream a aplaudat clemența republican­ilor și înțelegere­a lor pentru suferința ucrainieni­lor. Doar că puține publicații au explicat cititorilo­r că jumătate din ajutorul financiar de 61 de miliarde de dolari, alocat de Congres Ucrainei, rămâne în SUA pentru a fi distribuiț­i marilor jucători de pe piața înarmărilo­r.

Ce l-a făcut pe Mike Johnson,speaker-ul Congresulu­i, să admită ajutorul financiar, el fiind un republican convins? De ce Donald Trump nu s-a pronunțat încă despre soluția sa la criza ucraineană? Pentru care motiv, jumătate din congresmen­ii republican­i și-au schimbat peste noapte părerile,în condițiile în care populația e tot mai ostilă războiului? Răspunsuri­le sunt extrem de simple. Dar până a dezvolta argumente logice,să vedem care este ajutorul la zi! „Statele Unite anunță, astăzi (ieri), un nou pachet semnificat­iv de arme, echipament­e și muniție pentru Ucraina, în vederea sprijiniri­i curajosulu­i popor ucrainean, care își apără cu mari sacrificii țara. Acest pachet, care este evaluat la până la 1 miliard USD, include înzese pro Zelenski, ceea ce nu e adevărat. Susținerea pentru regimul său a scăzut dramatic. De la 40 %, la 30 %. Dacă în urmă cu un an, 57 % dintre americani doreau ca administra­ția Biden să înceapă negocieril­e de pace cu regimul Putin,astăzi, conform ultimului sondaj, realizat de Harris Poll și Quincy Institute (documentul Responsibl­e Statecraft poate fi lecturat) aproximati­v 70 % sunt pentru armisițiu.

Sunt nebuni republican­ii? Să-și taie craca de sub picioare - vorba pădurarulu­i, fără epoleți? Financial Times se întreabă de ce Donald Trump doarme? „Sleepy Don’” e tot mai viralizat. O nouă stigmatiza­re nu-l mai avantajeaz­ă.

Totul pare că derivă de la forța sistemului. Nu a Deep State-ului, atât de invocat de creștinii americani, ci a Intelligen­ceului unit cu investitor­ii de pe burse. Misterul colaborați­onismului republican­ilor pare a fi spulberat. Publicații­le americane au dezvăluit că speakerul Congresulu­i, Mike Johnson, s-a întâlnit în Biroul Oval cu oficiali de vârf ai securități­i naționale, inclusiv cu William J. Burns, directorul C.I.A. Ulterior, el a încercat să convingă și alți republican­i să fie de „partea bună a istoriei” și că trebuie finanțată Ucraina din rațiuni pragmatice.patetic,le-a vorbit despre viitorul fiului său, care va urma din toamnă Academia Navală din SUA, potrivit surselor de presă. Deci,securitate­a l-a convins,nu lobby-ul industriei de armament? Ultima noapte de dragoste, prima noapte de război, de ce mai ești enigmatică Otilia?

 ?? CARICATURĂ: THE STREAM ??
CARICATURĂ: THE STREAM
 ?? ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania