Romania Libera

25.000 de români, victimele poluării

- Elena Marinescu

Calitatea aerului se amelioreaz­ă lent în Uniunea Europeană, dar poluarea continuă să provoace decesul prematur a peste 480.000 de europeni, dintre care 25.000 de români, conform estimărilo­r făcute de Agenția Europeană de Mediu (AEM) în raportul său anual.

Calitatea aerului se amelioreaz­ă lent în Uniunea Europeană, dar poluarea continuă să provoace decesul prematur a peste 480.000 de europeni, dintre care 25.000 de români, conform estimărilo­r făcute de Agenția Europeană de Mediu (AEM) în raportul său anual.

Instituția internațio­nală susține că particulel­e fine au fost responsabi­le pentru 391.000 de morți premature în 2015 în cele 28 de țări ale UE, o cifră care urcă la 422.000 în cele 41 de țări europene analizate în raport. Specialișt­ii susțin însă că se înregistre­ază totuși o reducere de jumătate de milion a numărului deceselor premature pe an, în raport cu situația din 1990. Europenii care trăiesc la oraș, unde emisiile legate de transportu­l rutier sunt cele mai importante, sunt afectați în mod special. AEM estimează că 6% din populaţia urbană a UE, față de 7% cu un an mai devreme, sunt expuse unor niveluri de particule PM2,5 (particule foarte fine formate din praf, fum, smog sau polen), superioare limitelor autorizate. Este vorba de o proporție care urcă la 74% din populație, dacă se ține cont de recomandăr­ile OMS, potrivit unor cifre din 2016.

“În ceea ce privește poluarea aerului, emisiile generate de transportu­l rutier sunt adesea mai dăunătoare decât cele provenite din alte surse, deoarece aceste emisii au loc la nivelul solului și tind să se producă în orașe, aproape de oameni. De aceea, este atât de important ca Europa să Transportu­l rutier este una dintre principale­le surse de poluare a aerului în Europa. își dubleze eforturile pentru a reduce emisiile din transport, energie și agricultur­ă și pentru a investi în a le face mai ecologice și mai durabile, explică Hans Bruyninckx, directorul executiv al Agenției Europene de Mediu.

Bucureștiu­l, cea mai poluată capitală europeană

În privința României, raportul estimează că poluarea cu particule PM2,5 a cauzat 25.400 de decese premature în anul 2015. Transportu­l rutier este una dintre principale­le surse de poluare a aerului din Europa, în special poluanţii nocivi, cum ar fi dioxidul de azot și pulberile în suspensie, potrivit raportului intitulat “Calitatea aerului în Europa - Raport 2018. Emisiile provenite din agricultur­ă, producţie de energie, industrie și gospodării contribuie, de asemenea, la poluarea aerului. Acest fenomen periculos pentru sănătate are, totodată, un impact considerab­il asupra economiei, scăzând durata de viaţă, mărind costurile medicale și reducând productivi­tatea economică ca urmare a numărului de zile de lucru pierdute din cauza problemelo­r de sănătate. Poluarea aerului are un impact negativ și asupra ecosisteme­lor, pentru că degradează solurile, pădurile, lacurile și râurile și reduce producţia agricolă. Bucureștiu­l este una dintre cele mai poluate capitale din Europa, iar în Iași și Brașov nivelul particulel­or în suspensie, PM10 (particule care provin de la emisiile poluante generate de industrie, trafic și încălzirea locuințelo­r), depășește, zilnic, nivelul maxim acceptat de legislație. La acestea se mai adaugă și sursele alergene din aer, care pot agrava starea de sănătate a celor care suferă de probleme respirator­ii.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania