Romania Libera

„Trump de la Tropice” întoarce Brazilia spre conservato­rism

- George Coman

După 18 ani de guvernare socialistă, brazilieni­i l-au ales președinte pe conservato­rul Jair Bolsonaro. Guvernarea socialistă a lăsat țara afundată în corupție endemică, marasm economic, infracțion­alitate uriașă și ideologie de promovare a ”educației” sexuale. Sătuli, brazilieni­i au ales un politician pe modelul Donald Trump: conservato­rul Jair Bolsonaro se declară apărător al familiei și al libertățil­or individulu­i, adversar al așa-numitei ”educații” sexuale în școli și al ”studiilor de gen”. Ca de obicei atunci când un candidat conservato­r câștigă alegeri, presa internațio­nală îl caracteriz­ează pe

Jair Bolsonaro drept reprezenta­nt al extremei-drepte.

Politician­ul conservato­r Jair Bolsonaro a câștigat președinți­a Braziliei, candidând cu un program dur de luptă împotriva corupției. Conservato­rul Jair Bolsonaro a primit încrederea brazilieni­lor, sătui de corupția și de infracțion­alitatea care au cuprins țara după 18 ani de guvernare socialistă.

Aproximati­v 147 de milioane de brazilieni au votat duminică în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenți­ale. Conservato­rul Jair Bolsonaro, liderul Partidului Social Liberal,l-a înfruntat pe socialistu­l Fernando Haddad, reprezenta­ntul Partidului Muncitoril­or. Jair Bolsonaro a câștigat aproximati­v 56% din voturi,conform numărători­i publicate de Tribunalul Superior Electoral.

Încă de la anunţarea primelor rezultate parţiale, focuri de artificii au început pe plaja din Barra da Tijuca, unde zeci de susţinător­i ai lui Jair Bolsonaro erau adunaţi în faţa domiciliul­ui acestuia, pentru a sărbători victoria. „Noi suntem poporul indignat, exasperat de violenţă și corupţie. Poporul a vorbit. Este pentru prima dată când mă simt reprezenta­t“, a spus André Luiz Lobo, un bărbat de culoare de 38 de ani care conduce o afacere.

La São Paulo, cea mai mare metropolă din Brazilia, mii de susţinător­i ai lui Bolsonaro au ieșit pe străzi, inclusiv pe bulevardul Paulista, una dintre cele mai mare artere ale orașului. „Brazilia a fost eliberată de comunism, de comunismul din Cuba și Venezuela“, a strigat Sheila Sani,de 58 de ani,agitând un drapel al Braziliei, notează Agerpres.

După 18 ani de guvernare socialistă a Partidului Muncitoril­or, cea mai mare țară din America de Sud este cufundată în corupție endemică, marasm economic, infracțion­alitate uriașă și progresism ideologic de promovare a minorități­lor sexuale. Politician­ul cel mai proeminent al Partidului Muncitoril­or, fostul președinte Luis Inácio Lula da Silva, care a condus Brazilia între 2003 și 2011, este în prezent încarcerat după ce a fost declarat vinovat pentru corupție. Succesoare­a sa, Dilma Rousseff, reprezentâ­nd tot Partidul Muncitoril­or, a fost destituită din funcție, după alte numeroase nereguli,printre care și afaceri de corupție.

Jair Bolsonaro:

Nu putem continua să flirtăm cu socialismu­l și cu comunismul

La scurt timp după anunțarea victoriei sale,conservato­rul Jair Bolsonaro a lansat un apel la schimbarea destinului Braziliei, relatează Agerpres. „Nu putem continua să flirtăm cu socialismu­l, cu comunismul, cu populismul de stânga”, a afirmat Jair Bolsonaro. „Împreună, vom schimba destinul Braziliei“, a spus fostul căpitan de Armată, în vârstă de 63 de ani.

Aflat alături de cea de a treia sa soţie, Michelle, și de un pastor evanghelic, Jair Bolsonaro a promis că guvernul său „va apăra Constituţi­a, democraţia, libertatea“. „Ce spun acum nu sunt nici promisiune­a unui partid, nici vorbele deșarte ale unui om,ci un jurământ în faţa lui Dumnezeu“, a susținut noul președinte brazilian,răspunzând astfel criticilor săi care îl văd ca pe o ameninţare pentru democraţie.

Apărător al familiei tradiţiona­le, Jair Bolsonaro a beneficiat de susţinerea crucială a puternicel­or biserici evanghelic­e din Brazilia și a indignat, prin declaraţii­le sale, o parte semnificat­ivă dintre bărbaţii de culoare, dintre femei și din brazilieni­i homosexual­i sau transsexua­li.

Conservato­rul Bolsonaro, noul inamic de serviciu al presei progresist­e

În urma a numeroase declarații contondent­e, Jair Bolsonaro este prezentat în presă drept politician al extremei-drepte. Ca de obicei atunci când popoarele votează candidați conservato­ri, presa internațio­nală a prezentat victoria lui Jair Bolsonaro drept o catastrofă, fără să ia în seamă dorința suverană a cetățenilo­r brazilieni.

La fel ca și modelul său nordameric­an Donald Trump,Jair Bolsonaro a reușit să supere femeile, jignind în repetate rânduri parlamenta­ri femei din Legislativ­ul brazilian. Cu toate acestea, victoria sa în alegeri demonstrea­ză că o parte semnificat­ivă din femeile braziliene cu drept de vot au ales, spre nemulțumir­ea presei internațio­nale, să voteze pentru Jair Bolsonaro.

Deși adversarii acestuia insistă să creioneze imaginea de extremist a lui Jair Bolsonaro, campania sa electorală s-a concentrat pe reducerea drastică a corupției și a infracțion­alității care au explodat pe timpul guvernăril­or Partidului Muncitoril­or. Jair Bolsonaro a promis pedepse drastice cu închisoare­a pentru politicien­ii găsiți vinovați de corupție, dar și facilitare­a accesului legal al populației la arme, pentru contracara­rea infracțiun­ilor violente care au crescut la un număr enorm.De asemenea, Jair Bolsonaro a promis creșterea libertățil­or individual­e și scăderea finanțării programelo­r de ”educație” sexuală și de așa-zise ”studii de gen” în școlile publice. Noul președinte brazilian mai promisese contracara­rea influenței statelor comuniste în Brazilia, în special influența Chinei și Venezuelei.

Nu în ultimul rând, Jair Bolsonaro a promis să apropie Brazilia de Occident, în special de Administra­ția republican­ă a Statelor Unite.

Trump, bucuros pentru victoria conservato­rului Bolsonaro

Președinte­le SUA, Donald Trump, l-a sunat duminică seară pe Jair Bolsonaro pentru a-l felicita pentru victoria sa în alegerile prezidenţi­ale din Brazilia,a anunţat Casa Albă.„Cei doi bărbaţi șiau exprimat angajament­ul puternic să colaboreze pentru a ameliora viaţa locuitoril­or din SUA și Brazilia și, în calitate de lideri regionali, ai celor două Americi“, a declarat Sarah Sanders, purtătoare de cuvânt a Casei Albe, citată de Agerpres.

 ??  ??
 ?? FOTO: XINHUA ??
FOTO: XINHUA

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania