Romania Libera

Mesajele Corinei Creţu pentru Guvernul de la București

-

Comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, crede că România nu își poate permite „luxul” să se gândească la ieșirea din Uniunea Europeană. „România nu-și poate permite luxul de a se gândi la ideea de a ieși din Uniunea Europeană. Mai ales acum, când are în faţă președinţi­a Consiliulu­i Uniunii Europene, când are posibilita­tea ca lider al Uniunii Europene să schimbe lucrurile în bine, din interior ”, a declarat, ieri, Corina Creţu, aflată în vizită în România.

Pe de altă parte, Corina Creţu a declarat că România a pierdut deja fonduri europene în valoare de aproape 2 miliarde de euro pe care le putea folosi în infrastruc­tura de transport. „Din cei 19,5 miliarde de euro alocaţi pe fondurile pe care le gestionez, Politica de Coeziune și de Fondul de Dezvoltare Regională, s-au pierdut între 1,8 și 2 miliarde de euro într-un domeniu sensibil pentru România, cel al infrastruc­turii de transport”, a declarat Crețu la conferinţa EuroIMPACT, cu privire la fondurile europene absorbite de România.

Totodată, aceasta a adăugat că absorbţia „greoaie” a fondurilor europene de către România este o slăbiciune pe care Bucureștiu­l o are încă de la aderarea la Uniunea Europeană, și că își propune „un dialog permanent cu Guvernul”.

Executivul și fondurile europene

Ea consideră că nu denigrează Guvernul atunci când spune că este responsabi­l 100% pentru problemele în atragerea fondurilor europene, ci este datoria sa să spună „lucrurilor pe nume”. „Din păcate, în domenii sensibile cum sunt infrastruc­tura de transport și spitalele regionale, mai avem probleme de rezolvat. Deci faptul că spun că răspundere­a este 100% a statelor membre, când e vorba de proiecte, nu este o denigrare, este o realitate. Nu cred că este o critică”, a arătat Creţu.

Comisarul european a declarat că îi va solicita premierulu­i Viorica Dăncilă, în cursul acestei zile, să îi comunice dacă Guvernul mai vrea să construias­că spitale regionale cu bani europeni sau dorește în parteneria­t public-privat. Ea a menţionat că studiul de fezabilita­te pentru spitale are alt cost faţă de cel vehiculat public. „În realitate, studiul de fezabilita­te costă 1,8 milioane euro. E un serviciu oferit de BEI.”, a indicat Creţu. Darius Vâlcov, consilieru­l premierulu­i Viorica Dăncilă, a afirmat, joia trecută, pe Facebook, că e mai avantajos ca unele proiecte să fie făcute în parteneria­t-public privat în România, în condiţiile în care BEI elaborează studii în valoare de 120 milioane de euro.

Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, efectuează o vizită oficială în România, ea având și o întreveder­e cu premierul Viorica Dăncilă.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania