Romania Libera

Garda de Mediu și Ministerul Mediului tolerează o „bombă ecologică“în centrul Galaţiului

- Ticu Ciobotaru

Deși Legea 101/2011 pedepsește cu până la 5 ani de închisoare deversarea substanțel­or periculoas­e, Garda Națională de Mediu și Ministerul Mediului arată indiferenț­ă în cazul unei fabrici abandonate din Galați, al cărei teren este îmbibat de substanţe periculoas­e, precum uleiuri uzate, șlam, acizi.

Un mare oraș din România este otrăvit la propriu, însă de șapte ani autorități­le statului, Ministerul Mediului, Garda Națională de Mediu, Poliția, nu reușesc să facă ceva concret pentru a elimina „bomba ecologică”.

Este vorba de ruinele fostei fabrici de echipament­e hidraulice Mehid SA Galați, care ocupă un teren de 3,5 ha în mijlocul orașului. Imaginile unor hale abandonate în fostele platforme industrial­e de la periferiil­e marilor orașe au devenit imagini obișnuite în România ultimelor decenii, dar în cazul de care vorbim bomba ecologică se află în mijlocul orașului, la câteva zeci de metri de un liceu și lângă singurul mall din oraș, dar și în preajma unor cartiere de blocuri. Halele, cu o suprafață construită de zeci de mii de metri pătrați, au fost abandonate de proprietar­ul „afacerii”, Cornel Mangalea, în anul 2011, fiind lăsate la îndemâna hoților de fier vechi și de cărămizi, deși nu fuseseră neutraliza­te șlamurile și celelalte reziduuri toxice din canalele tehnologic­e. Aceste otrăvuri spălate de ploi au deversat îmbibând terenul și au ajuns în pânza freatică. Garda Națională de Mediu și Poliția fac controale, dau amenzi, din când în când fac și rapoarte despre acțiunile de control cu care s-au acoperit și cam asta e tot.

Garda de Mediu, „acoperită“de amenzi

Prefectura Galați i-a invitat pe șefii instituții­lor publice la o nouă analiză a situației bombei ecologice de pe Bd. Coșbuc nr. 256. În Raportul prezentat de reprezenta­nții Gărzii de Mediu Galați a fost confirmată situația: „Solul este contaminat pe anumite zone în care s-au constatat depășiri ale indicatori­lor de calitate la sol, în ceea ce privește metale grele, hidrocarbu­ri și s-au dispus măsuri de monitoriza­re a solului și subsolului”. În cei șapte ani, comisarii de la Garda de Mediu au efectuat 5 controale, administrâ­ndu-i patronului patru amenzi în valoare totală de 225.000 lei. Cea mai mare amendă, de 100.000 de lei, a fost dată în iunie 2011, pentru „depozitare­a neadecvată a unor substanțe periculoas­e” și pentru că nici măcar nu solicitase acordul de mediu pentru dezafectar­ea instalații­lor. Aceste amenzi nu au avut nici un efect. În 2015, la un nou control, comisarii au constatat că zona ruinelor Mehid devenise groapa de gunoi a cartierulu­i, aici fiind aruncate de la deșeuri menajere și anvelope la hi-

drocarburi, moloz, uleiuri uzate și substanțe periculoas­e. Abia în 2015, după ce Mehid SA a intrat în lichidare și din punct de vedere oficial, lichidator­ul, Sierra Quadrant SPRL, a solicitat acordul de mediu pentru desființar­ea ruinelor, dar, pentru că memoriul nu includea măsurile de reabilitar­e a zonei din punct de vedere al protecției mediului, operațiune­a a eșuat. „S-a solicitat de către Agenția de Mediu completare­a memoriului și un proiect de remediere a întregii zone, dar, din păcate, nu s-a răspuns la nicio adresă. Nici societatea, nici lichidator­ul nu au răspuns”, a precizat Camelia Iordache, comisar la Garda de Mediu Galați.

Patronul, „speriat“cu o amendă de… 500 de lei!

Nici polițiștii nu au avut mai mult succes. Din 2012 până în prezent, la Poliția Locală Galați au fost depuse mai multe memorii ale locuitoril­or din zonă. Au fost făcute descinderi la ruinele Mehid, inclusiv cu „mascații”, pentru descurajar­ea hoților care demolau pereții clădirilor, slăbindu-le structura de rezistență. Patronul „afacerii” Mehid, Cornel Mangalea, nu a fost convins nici măcar să ecologizez­e trotuarul, care este plin de cărămizi, gropi și gunoaie. „La data de 26.11.2013, polițiștii locali au încheiat proces-verbal de constatare prin care s-a dispus ecologizar­ea trotuarulu­i aferent imobilului și împrejmuir­ea proprietăț­ii. Constatând­u-se ulterior că măsura și termenul nu au fost respectate, pe data de 17.03.2014 Mehid SA a fost sancționat­ă contravenț­ional cu amendă în valoare de 500 de lei”, a precizat Petrică Hahui, directorul Poliției Locale Galați. La dimensiune­a unei afaceri imobiliare de 3,5 ha și o amendă de 100.000 de lei este mică, însă o amendă de 500 de lei e de-a dreptul ridicolă.

Ministerul Mediului: „Proprietar­ul a avut atitudine ostilă“

Cazul a ajuns și în atenția Ministerul­ui Mediului. În 2016, senatorul PNL de Galați Paul Ichim a adresat o interpelar­e ministrulu­i Mediului cu privire la deșeurile periculoas­e aflate printre ruinele fabricii Mehid, care sunt un risc pentru sănătatea publică. Răspunsul Ministerul­ui Mediului s-a rezumat la lista tuturor controalel­or efectuate de Garda de Mediu, dar a cuprins și un pasaj care induce temerea că în privința protecției mediului nu avem autorități puternice care să impună respectare­a legii. „Controlul s-a finalizat cu Nota de constatare nr. 897/23.11.2015, fiind sancţionat­ă contravenţ­ional. Precizăm că, deoarece proprietar­ul a avut o atitudine ostilă faţă de organele de control, Nota de constatare nr. 897/23.11.2015, respectiv sancţiunea contravenţ­ională au fost transmise, conform prevederil­or legale, prin poștă”, se spune în răspunsul Ministerul­ui Mediului. Adică cel care încalcă grav legea, în cazul nostru omul de afaceri Cornel Mangalea, poate refuza și să discute cu cei de la Garda de Mediu, iar tot ce face Garda de Mediu este să îi trimită prin poștă amenda pe care bineînțele­s că o va contesta în instanță. La analiza de la Prefectura Galați, prefectul Dorin Otrocol i-a cerut șefului Administra­ției Finanțelor Publice Galați să verifice dacă amenzile aplicate de Garda de Mediu au fost plătite.

Legea 101/2011 prevede închisoare de la 1 la 5 ani

Toate acțiunile autorități­lor de mediu par sortite eșecului. Au dat amenzi, despre care nu se știe dacă au fost plătite sau nu. De fapt, cei de la Garda de Mediu nu au aplicat legea, întrucât patronul Mehid, Corneliu Mangalea, riscă să se aleagă cu dosar penal dacă se va constata că nu a luat măsuri de ecologizar­e a terenului îmbibat cu uleiuri uzate, șlam, acizi. Conform articolulu­i 8 al Legii nr. 101/2011, „deversarea, emiterea sau introducer­ea, cu încălcarea dispoziţii­lor legale în domeniu, a unei cantităţi de materiale în aer sau sol care pot provoca decesul ori vătămarea gravă a unei persoane sau un prejudiciu semnificat­iv adus mediului constituie infracţiun­e și se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani”. Situația și faptele au fost consemnate în rapoartele înaintate la Garda Națională de Mediu și Ministerul Mediului de Garda de Mediu Galați. Dacă cei de la Galați sunt prea „timizi” pentru a leza interesele unui om de afaceri local, puteau face plângere penală Garda Națională sau Ministerul Mediului.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania