Romania Libera

Epoca „doamnei de fier“la „șefia Europei“se apropie de final

Seism politic în Germania - eșec răsunător în Hessa pentru coaliția cancelarul­ui Angela Merkel

- Gabriela Anghel

Partidele coaliției aflate la putere la Berlin au înregistra­t un recul față de 2013 la alegerile de duminică din landul Hessa, în timp ce partidul extremei drepte AfD își face intrarea în Parlamentu­l regional, o nouă lovitură pentru cancelarul Merkel.

Adoua zi după noul eșec electoral, cancelarul german a confirmat că va părăsi președinți­a partidului său creștin-democrat, CDU, la congresul din decembrie, deși intenționa să se prezinte pentru un nou mandat. Este o pagină care se întoarce în viața politică din Germania. După scrutinul din Bavaria, cancelarul Angela Merkel a ieșit și mai slăbită din alegerile regionale de duminică în Hessa. Partidul său de centru-dreapta, CDU și partenerul social-democrat, SPD sunt în fruntea scrutinulu­i, dar au înregistra­t un recul, situație care pune în pericol guvernul de la Berlin. CDU, aflat pe primul loc cu 27% din voturi în Hessa, înregistre­ază o scădere de 10 puncte față de precedentu­l scrutin din 2013. Cu un scor de puțin peste 19%, SPD pierde de asemenea 11 puncte, iar Verzii au obținut un scor în creștere, de 19,5%. În fapt, ecologiști­i și-au dublat scorul din 2013 poziționân­d în fruntea listei electorale candidați de origine arabă,ce par bine poziționaț­i pentru a rămâne în guvernul local, în asociere cu conservato­rii. În ce privește Partidul Alternativ­a pentru Germania (AfD, extrema dreaptă) și-a triplat scorul în Hessa cu circa 12 procente și va intra în ultimul parlament regional german unde nu era încă reprezenta­t.

Luni, urgența pentru Angela Merkel a fost împiedicar­ea social-democrațil­or, în pragul imploziei, de a părăsi coaliția. Or, acest scenariu ar însemna sfârșitul guvernului, alegeri anticipate și probabil încheierea carierei politice a cancelarul­ui.PSD german a amenințat déjà că va părăsi fragilul guvern de coaliție al Angelei Merkel dacă nu obține garanții rapide din partea cancelarul­ui, după greaua pierdere suferită în Hessa. Andrea Nahles, președinta formațiuni­i, a declarat că „starea în care se află guvernul este inacceptab­ilă“, referindu-se la divergențe­le care minează coaliția, în special pe problemele politicii migratorii. În opinia sa, această situație de conflict permanent la Berlin a „contribuit din plin“la pierderile suferite duminică de SPD. Militanții social-democrați sunt din ce în ce mai numeroși care cer o „cură de opoziție“, de teama dispariție­i partidului lor.SPD este în cădere liberă în sondajele naționale,în prezent fiind devansat de extrema dreaptă cu 15% la 16%. Analiștii estimează că Merkel va avea în zilele și săptămânil­e care vin un termen pentru atenuarea divergențe­lor și presiunilo­r din cadrul propriei tabere conservato­are, unde nemulțumir­ile cresc față de ea după acest al doilea eșec în Hessa, după cel din Bavaria din urmă cu două săptămâni, când CDU a pierdut majoritate­a absolută pe care o dețineau de decenii.

Un test național

Cele două mari partide asociate în Guvernul Merkel la Berlin au înregistra­t pierderi grele în Hessa, reprezentâ­nd un test național pentru cancelar și Executivul său.

Angela Merkel se confruntă cu o uzură după 13 ani la putere și popularita­tea sa nu a încetat să scadă după decizia de a deschide frontierel­e țării pentru peste un milion de migranți dornici de a obține azil politic în 2015 și 2016. În paralel, extrema dreaptă obține succese profitând de temerile suscitate de migranți în opinia publică. Cel mai citit ziar din Bermania, Bild, scria duminică: Hessa va determina „explozia marii coaliții“între conservato­ri și social-democrați care guvernează la Berlin. Mai multe cadre din partidul său cer Angelei Merkel săși pregăteasc­ă succesiune­a și se pare că luni a luat decizia de a renunța. Presiunea pentru a ceda conducerea CDU este în creștere. Șeful partidului conservato­r din Hessa, Volker Bou«er, considerat un apropiat al cancelarul­ui, a apreciat că rezultatul dezamăgito­r din landul său constituie „un semnal de alarmă“pentru partid și „pentru președinta noastră“. Cotidianul Frankfurte­r Allgemeine Zeitung consideră că ar fi „o gravă eroare“pentru Angela Merkel de a se agăța de postul său și ar trebui să „dovedească faptul că a înțeles ceea ce toată lumea știe: finalul mandatului său de cancelar se apropie“.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania