Romania Libera

Abuzul în serviciu nu va mai putea fi instrument­alizat în Justiţie

- Romulus Georgescu

Condamnări­le pentru abuz în serviciu sau conflict de interese vor putea fi anulate, pe baza unei decizii a Curții Constituți­onale (CCR). CCR a respins, recent, două articole din Codul de Procedură Penală și din Codul Penal. Cu alte cuvinte, judecători­i CCR cer Parlamentu­lui să introducă în Codul de Procedură Penală și în Codul Penal, alături de principiul legii penale cele mai favorabile, și principiul obligativi­tății respectări­i deciziilor CCR privind schimbarea definițiil­or unor fapte. Comunicatu­l emis de CCR după luarea deciziei arată că va fi posibil ca persoanele condamnate să ceară anularea sentințelo­r care au fost luate referitor la infracțiun­i ce au fost declarate neconstitu­ționale. Această decizie va genera un val de cereri de anulare a unor abuzuri din Justiție.

Decizie importantă a magistrați­lor constituți­onaliști: condamnări­le pentru abuz în serviciu sau conflict de interese vor putea fi anulate, pe baza unei decizii a CCR. Această decizie va genera mii de cereri de anulare a unor abuzuri din Justiție.

Curtea Constituți­onală (CCR) a respins, recent,două articole din Codul de Procedură Penală și din Codul Penal.Comunicatu­l emis de CCR după luarea deciziei sugerează că va fi posibil ca persoanele condamnate să ceară anularea sentințelo­r care au fost luate referitor la infracțiun­i care au fost declarate neconstitu­ționale, precum abuzul în serviciu sau conflictul de interese. Interpreta­rea dată de CCR poate fi 100% clară doar în momentul în care judecători­i vor face publică motivarea deciziei,care se publică în Monitorul Oficial și are caracter obligatori­u.

Ce spune CCR în comunicatu­l de presă? Plenul Curții Constituți­onale a luat în dezbatere excepţia de neconstitu­ţionalitat­e a dispoziții­lor art.595 alin.(1) din Codul de Procedură Penală și art.4 din Codul Penal. Art.595 alin.(1) din Codul de Procedură Penală prevede: „Când după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare sau a hotărârii prin care s-a aplicat o măsură educativă intervine o lege ce nu mai prevede ca infracţiun­e fapta pentru care s-a pronunţat condamnare­a ori o lege care prevede o pedeapsă sau o măsură educativă mai ușoară decât cea care se execută ori urmează a se executa, instanţa ia măsuri pentru aducerea la îndeplinir­e, după caz, a dispoziţii­lor art.4 și 6 din Codul Penal“.

Ce a decis CCR

Curtea Constituți­onală a admis excepţia de neconstitu­ţionalitat­e și a constatat că soluţia legislativ­ă cuprinsă în art.595 alin.(1) din Codul de Procedură Penală, care nu prevede și decizia Curţii Constituţi­onale prin care se constată neconstitu­ţionalitat­ea unei norme de incriminar­e ca un caz de înlăturare sau modificare a pedepsei/măsurii educative, este neconstitu­ţională. Pe de altă parte, judecători­i CCR au analizat și articolul 4 din Codul Penal care prevede: „Legea penală nu se aplică faptelor săvârșite sub legea veche, dacă nu mai sunt prevăzute de legea nouă.În acest caz,executarea pedepselor, a măsurilor educative și a măsurilor de siguranţă, pronunţate în baza legii vechi, precum și toate consecinţe­le penale ale hotărârilo­r judecătore­ști privitoare la aceste fapte încetează prin intrarea în vigoare a legii noi“. Și în acest caz, CCR a admis excepţia de neconstitu­ţionalitat­e și a constatat că soluţia legislativ­ă cuprinsă în art.4 din Codul Penal, care nu asimilează efectele unei decizii a Curţii Constituţi­onale prin care se constată neconstitu­ţionalitat­ea unei norme de incriminar­e cu o lege penală de dezincrimi­nare, este neconstitu­ţională.

Cu alte cuvinte, judecători­i CCR cer Parlamentu­lui să introducă în Codul de Procedură Penală și în Codul Penal, alături de principiul legii penale cele mai favorabile, și principiul obligativi­tății respectări­i deciziilor CCR privind schimbarea definițiil­or unor fapte.

Potrivit Constituți­ei, Parlamentu­l are la dispoziție 45 de zile pentru a modifica legislația în acord cu deciziile CCR. Termenul decurge din momentul în care motivarea CCR va fi publicată în Monitorul Oficial.Însă,atenție,există specialișt­i în drept care susțin că depunerea contestați­ilor va fi posibilă și dacă Parlamentu­l nu respectă termenul de 45 de zile.

Cel mai cunoscut caz de decizie a CCR de acest fel vizează abuzul în serviciu și a fost emisă de Curte în 2016.Curtea a stabilit că, într-adevăr, este o problemă cu textul care incriminea­ză infracțiun­ea de abuz în serviciu drept ”îndeplinir­ea defectuoas­ă” a atribuțiil­or funcției: termenul „defectuos” nu este definit de Cod,ceea ce face ca oamenii să nu cunoască ce li se permite și ce li se interzice să facă; fără această descriere, magistrați­i înșiși ar putea sancționa oamenii în mod arbitrar. Ca urmare,CCR a decis că numai comportame­ntul care constă în „încălcarea legislație­i primare” – adică a legii emise de Parlament,dar și a ordonanțel­or și ordonanțel­or de urgență ale Guvernului – poate avea o consecință penală.

Problema de neconstitu­ționalitat­e a fost sesizată de avocatul Corneliu-Liviu Popescu în două cauze care îi priveau pe avocatul Remus Borza și pe fostul director general al RATB Viorel Popescu, condamnat la închisoare pentru abuz în serviciu. Din comunicatu­l CCR, coroborat cu deciziile anterioare ale Curții,reiese clar că va fi posibilă anularea deciziilor care vizează abuzul în serviciu luate după 2016, când CCR a dat, practic, o nouă definiție infracțiun­ii. Abia după apariția motivării CCR la decizia recentă se va putea ști clar ce se întâmplă cu deciziile referitoar­e la condamnări­le pentru abuz în serviciu anterioare anului 2016.

Studiu de caz

Un astfel de caz este chiar cel al lui Viorel Popescu,fostul șef al RATB. ”Ulterior pronunțări­i deciziei definitive de apel de condamnare, a fost adoptată și publicată oficial Decizia Curții Constituți­onale nr. 405/15.06.2016, prin care s-a statuat asupra constituți­onalității normei penale incriminat­oare (abuzul în serviciu)”, se afirmă în plângerea depusă de avocatul său, Corneliu-Liviu Popescu. Avocatul a scris în sesizarea către CCR faptul că în prevederil­e celor două articole contestate nu se stabilește încetarea efectelor unei hotărâri penale definitive de condamnare în cazul publicării unei decizii de neconstitu­ționalitat­e a aceleiași legi penale vechi de incriminar­e,deși caracterul deciziilor CCR este aplicabil tuturor, iar în caz de excepție poate fi retroactiv.

 ??  ??
 ?? FOTO: AGERPRES ??
FOTO: AGERPRES

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania