Romania Libera

Reguli noi privind arestul la domiciliu

Senatul a adoptat modificări­le aduse proiectulu­i de lege pentru executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

- Romulus Georgescu

Senatul a adoptat modificări­le aduse proiectulu­i de lege pentru executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

Senatul a adoptat,în calitate de primă Cameră sesizată, modificare­a Legii privind executarea pedepselor (Legea 254/2013) în sensul introducer­ii posibilită­ții ca infractori­i condamnați pentru fapte fără violență să facă închisoare la domiciliu, după ce Curtea Constituți­onală (CCR) a respins parțial proiectul. Proiectul legislativ a fost adoptat,cu amendament­e,cu 102 voturi „pentru“, 14 voturi „împotrivă“și 3 abţineri.

Potrivit proiectulu­i, cei cu pedepse de până la 18 luni vor efectua automat pedepsele la domiciliu: „În cazul persoanelo­r condamnate la pedeapsa închisorii de până la 18 luni executarea pedepsei se realizează prin detenţie la domiciliu, cu excepţia persoanelo­r condamnate pentru fapte cu violenţă“. Prevederil­e se aplică și celor care mai au 18 luni până la îndeplinir­ea condițiilo­r pentru eliberarea condiționa­tă.

Un alt articol prevede că executarea acasă a pedepsei se face fie cu brățară electronic­ă de supraveghe­re, fie fără, dacă persoana condamnată nu a avut abateri disciplina­re, iar pedeapsa sa nu depășește 5 ani. În aceste cazuri, decizia este luată de judecătoru­l de supraveghe­re. „Judecătoru­l de supraveghe­re a privării de libertate poate dispune executarea detenției la domiciliu fără sistem electronic de supraveghe­re în cazul în care persoana condamnată: a) nu are raportate abateri disciplina­re; b) are o pedeapsă care nu depășește 5 ani“,prevede un articol nou introdus. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat, pe 21 iunie,în primă instanță,la trei ani și jumătate de închisoare cu executare în dosarul angajărilo­r fictive de la Protecția Copilului Teleorman. Decizia nu este definitivă, apelul lui Dragnea fiind în curs de judecată.

Întreținer­ea minorilor

Verificare­a executării se va realiza de lucrătorii anume desemnați de către MAI. Verificare­a respectări­i de către persoana condamnată a obligațiil­or stabilite de către judecătoru­l de supraveghe­re se va realiza prin supraveghe­re periodică a imobilului de executare, prin vizite la persoana condamnată, prin obținerea de informații prin modalități prevăzute de lege în legătură cu comportame­ntul și activitate­a acesteia în locul de executare.

Una dintre modificări­le adoptate se referă la persoanele condamnate la pedeapsa închisorii și care au în întreţiner­e minori. „Regimul detenţiei la domiciliu se aplică și persoanelo­r cu condamnare la închisoare de până la 10 ani aplicată femeilor însărcinat­e, persoanelo­r care au în întreţiner­e minori, dacă acestor persoane nu li s-au interzis drepturile părintești înaintea pronunţări­i unei hotărâri de condamnare definitivă“, prevede modificare­a adusă proiectulu­i de lege. Printre persoanele care ar putea beneficia de efectele pro- iectului de lege se numără Elena Udrea, care a născut, recent, în Costa Rica. Udrea a fost condamnată la 6 ani cu executare în dosarul „Gala Bute“, iar autorități­le din Costa Rica au afirmat că extrădarea este posibilă,dar au avansat un termen de șase luni de zile.

„Eliberarea condiţiona­tă se poate acorda și pentru persoanele condamnate care execută pedeapsa în regim semideschi­s, deschis sau se află în executarea pedepsei prin detenţie la domiciliu“, prevede un alt articol al proiectulu­i votat de Senat.

De asemenea, legea mai prevede scăderea a câte 20 de zile din pedeapsă pentru fiecare lucrare științific­ă sau invenție, față de 20 de zile indiferent de numărul acestora – cum prevede legea în prezent.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania