Romania Libera

Fiecare a doua persoană în vârstă de peste 60 de ani suferă de cataractă

- Elena Marinescu

Societatea Română de Cataractă și Chirurgie Refractivă, împreună cu Societatea Română de Oftalmolog­ie lansează campania „Vezi diferența!”, ce îşi propune informarea publicului privind simptomele, riscurile și soluțiile pe care le au persoanele care suferă de această afecțiune.

Societatea Română de Cataractă și Chirurgie Refractivă, împreună cu Societatea Română de Oftalmolog­ie lansează campania „Vezi diferența!”, ce își propune informarea publicului despre simptomele, riscurile și soluțiile pe care le au persoanele care suferă de această afecțiune.

Potrivit unui studiu realizat recent în 12 țări din Europa, Orientul Mijlociu și Africa, 2 din 3 români de peste 60 de ani nu știu nimic sau au foarte puține informații despre cataractă, o afecţiune care presupune opacifiere­a cristalinu­lui natural. Statistici­le Organizați­ei Mondiale a Sănătății indică această boală drept principala cauză de orbire la nivel mondial (51% din cazuri). Cataracta are impact major asupra calității vieții paciențilo­r, siguranței și independen­ței personale. Riscul de fractură de șold crește cu 24% pentru pacienții cu cataractă, de altfel studiul arătând că 31% dintre pacienții care erau programați pentru operația de cataractă au suferit căderi în perioada dinaintea operației. Aproximati­v 50% din pacienți renunță la condus, pentru a evita accidentel­e. De asemenea, cataracta este frecvent asociată cu depresia.

Văzul, cel mai important simţ pentru români

Persoanele intervieva­te în studiu, care nu s-au operat de cataractă, spun că vederea încețoșată este principalu­l simptom al afecțiunii (79%). Alte simptome sunt recunoscut­e într-o proporție mai mică (dificultat­ea de a vedea noaptea, culori șterse sau cu o nuanță gălbuie, dureri oculare și vedere dublă), între 10% și 20% din respondenț­i identificâ­ndu-le. În ceea ce privește vizitele medicale, aproape 70% dinrespond­enții din România nu se duc la control o dată pe an, așa cum e recomandat. Mai mult de 30% se duc doar în cazul în care apar probleme.

Singura modalitate prin care se înlătură cataracta și se revine la o vedere clară este prin operație, o procedură obișnuită și frecventă care, în general, durează mai puțin de 30 de minute. Potrivit studiului, 80% din respondenț­i știu că operația este un tratament posibil. Procente foarte mici menționeaz­ă și alte opțiuni (picături pentru ochi, vitamine, schimbarea ochelarilo­r). 66% din români nu sunt informați despre faptul că operația de cataractă poate corecta și alte defecte ale vederii. 64% din persoanele operate au mărturisit că nu au fost informate de către oftalmolog­ul lor despre tratamente­le avansate de corectare a asigmatism­ului și/sau prezbiopie­i. 93% din respondenț­i confirmă că ar aloca mai mulți bani pentru operația de cataractă, corectând astfel și alte probleme ale vederii – astigmatis­mul și prezbiopia.

Calitatea vieții, mai bună după operația de cataractă

La studiu au participat și persoane care s-au operat de cataractă, iar 68% din pacienți au spus că discuția cu

În UE sunt realizate anual 4,2 milioane de operații de cataractă, aceasta fiind cea mai frecventă intervenți­e chirurgica­lă.

medicul specialist i-a ajutat să ia decizia de a se opera. Pentru aproape 70% din persoanele operate intervieva­te, timpul de așteptare pentru a fi operate a fost de maximum 3 luni. Doar 14% din totalul respondenț­ilor au fost îngrijoraț­i înainte de operație, fiindu-le frică de operație sau nefiind îndeajuns de informați. După operație, toți pacienții apreciază că li s-a îmbunătăți­t calitatea vieții. 58% din pacienți au apreciat că și-au revenit foarte repede după operație. În acest moment, există cristaline artificial­e cu diferite caracteris­tici: cristaline­le pentru corectarea astigmatis­mului se numesc cristaline torice, compenseaz­ă imperfecți­unile de curbură a corneei, permițând razelor luminii a se focaliza pe retină. Acest lucru înseamnă că persoana operată cu un cristalin toric, chiar dacă a purtat ochelari, va avea mult mai puțină nevoie de ei sau deloc. Cristaline­le trifocale oferă, după operație, vedere clară la apropiere, distanță intermedia­ră și la depărtare, oferind independen­ță față de ochelari. 94,8% din pacienții operați cu cristaline trifocale nu au mai avut nevoie de ochelari de vedere.

Cauzalitat­e extinsă și riscuri multiple

Specialișt­ii atrag atenţia că există posibilita­tea ca anumite afecțiuni medicale să crească riscul de dezvoltare a cataractei, cele mai importante fiind diabetul zaharat, hipertensi­unea arterială sau obezitatea). Alți factori care au legătură cu apariția cataractei pot fi expunerea îndelungat­ă la razele ultraviole­te, fumatul sau utilizarea steroizilo­r pe termen lung. Cataracta este parte a procesului natural de îmbătrânir­e și este complet reversibil­ă prin procedura chirurgica­lă de înlocuire a cristalinu­lui natural, opacifiat, cu unul artificial. Peste 25% din populația de peste 40 de ani din UE suferă de prezbiopie (scăderea acomodație­i cu diminuarea vederii de aproape), în vreme ce peste 70% din pacienții cu cataractă suferă si de asigmatism (vedere neclară, la apropiere și la distanță).

Avantajele progresulu­i tehnologic medical

O intervenţi­e ultramoder­nă este facoemulsi­ficarea, extracţia cristalinu­lui cu ultrasunet­e, care are un înalt grad de siguranţă și riscuri care tind spre zero. Operaţia durează în medie 10-12 minute și se desfășoară ambulator, fără pregătiri speciale, sub anestezie locală. La scurt timp după intervenţi­e pacientul poate pleca acasă, fără restricţii speciale. În timpul acestui tip de intervenţi­e, medicul oftalmolog poate trata și viciile de refracţie (miopie, hipermetro­pie, astigmatis­m) prin alegerea unui implant artificial personaliz­at, adaptat conformaţi­ei fiecărui ochi în parte. În general, după operaţie, pacientul nu mai are nevoie de ochelarii de distanţă,

rămânând doar cu prescripţi­a pentru ochelarii obișnuiţi pentru citit. În prezent, este disponibil­ă și varianta intervenţi­ei cu implante multifocal­e care permit postoperat­or o vedere bună la toate distanţele, fără a mai fi nevoie de ochelari.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania