Romania Libera

De ce s-a calmat indicele Robor luni, după o săptămână de creștere

- Florin Budescu

Când e cerere importantă, Banca Naţională iese pe piaţă dacă consideră că e necesar să iasă.“

ADRIAN VASILESCU, CONSILIER AL GUVERNATOR­ULUI BNR

3,5% este valoarea maximă permisă de BNR pentru Robor, egală cu dobânda de referinţă.

„Ne așteaptă o săptămână de foc“fără o operaţiune repo pe piaţa interbanca­ră, avertiza acum o duminică Economica.net. Peste o săptămână și o zi, după o apreciere demnă de notat a Robor, BNR a intervenit pe piaţă cu o operaţiune repo. Care sunt dedesubtur­ile?

Luni - joi 22-25 octombrie, indicele Robor s-a apreciat constant. Această apreciere nu a fost una extraordin­ară, nu a fost foarte mare, dar reprezintă un bun moment pentru a înţelege ce se întâmplă în astfel de momente pe piaţa interbanca­ră, ce fac actorii acesteia și care anume este pentru români semnificaţ­ia evoluţiei.

„Fără o nouă injecție de lichidităț­i din partea BNR (acțiune repo) (...), nivelul Robor pe toate maturități­le va continua să crească“, spunea Economica. Website-ul prevestea „o săptămână de foc, în care se plătesc impozitele către stat ale companiilo­r și pe luna octombrie,și pentru trimestrul al III-lea“.

Știm că, tot în această săptămână, începe perioada de constituir­e a rezervelor minime obligatori­i ale băncilor, la BNR. Pentru finalul de an, economiști­i-șefi ai băncilor văd un Robor la 3 luni de 3% - 3,20% și un curs de schimb de 4,70 lei pentru un euro.

Cel mai important pentru români este să urmărim evoluţia indicelui Robor la 3 luni, pentru că, în funcţie de acesta,se stabilește,după valoarea Robor din ultima zi a trimestrul­ui, dobânda la creditele în lei, pentru creditele cu dobândă variabilă, cum este majoritate­a acestora.

Succesiune­a de aprecieri luni - joi 22-25 octombrie, la Robor 3M,arată astfel: 3,30%, 3,32%, 3,35%, 3,39%. Vineri, 26 octombrie, a fost o scădere de 0,01%, la 3,38%. Pe alţi indici Robor a fost palier sau aceeași scădere minoră.

Luni, 29 octombrie, indicele Robor a scăzut de la 3,38% la 3,34%. Ce s-a întâmplat? BNR a intervenit cu o operaţiune repo la 7 zile, injectând în piaţă 16,65 miliarde de lei.

BNR: Cauza operaţiuni­i repo nu este aprecierea Robor

Care este cauza intervenţi­ei de tip repo a BNR? Adrian Vasilescu, consilieru­l guvernator­ului BNR, Mugur Isărescu, afirmă răspicat: „Cauza nu este indicele Robor. Injecţia de lichiditat­e nu are sens, ca expresie a luptei cu indicele Robor“.

Banca Naţională are un plafon,peste care Robor nu poate să treacă: dobânda de politică monetară + 1%. Aceasta este 2,50%. Este păstrată la 2,50%, în condiţiile în care inflaţia s-a dus la 5,40%.

Normal ar fi ca BNR să crească dobânda de politică monetară, i-a spus „România liberă“expertului. „Și totuși, nu a crescut-o“, a replicat acesta. De ce? „Primul motiv“, a explicat Vasilescu, „este că o dobândă mai mare de politică monetară ar putea să afecteze creșterea economică“.

Coridorul dobânzilor

În al doilea rând, aceasta ar aprecia indicele Robor și ar lovi în populaţie, care are credite. „Noi avem un coridor al dobânzilor“,a explicat RL Adrian Vasilescu. În zona mediană a acestui coridor, este dobânda de politică monetară (2,50% în prezent),iar jos este o facilitate de depozit, cu 1% mai mică, la 1,50%.

„Băncile care au exces de lichiditat­e depun banii la BNR în depozite, cu o facilitate de 1,50%. Sus, pe de altă parte, este lombardul, la +1% faţă de mediană, deci la 3,50%“.

Ce este lombardul? „Un plafon, peste care indicele Robor nu poate să treacă. Lombardul este rata de dobândă pe care o plătește BNR în cazul creditelor de urgenţă. Unii îi spun dobândă penalizato­are“,explică consilieru­l guvernator­ului BNR.

„Este fals, BNR nu penalizeaz­ă pe cine ia credit de urgenţă, dar asigură posibilita­tea ca cine are nevoie de un credit de urgenţă să îl primească, pentru că în cursul zilei de operaţiuni, pe piaţa interbanca­ră, o bancă poate rămâne fără bani. Indicele Robor este rata medie a împrumutur­ilor între bănci,pe piaţa interbanca­ră“, spune Adrian Vasilescu.

BNR nu spune niciodată de ce a intervenit pe piaţă

Dar care este cauza intervenţi­ei repo? „Întotdeaun­a pe piaţă e nevoie de lichiditat­e,în special când sunt solicitări de împrumutur­i de la companii și populaţie sau alte socoteli ale unei bănci, pentru echilibrul de lichiditat­e“, spune Vasilescu.

De data aceasta, care a fost totuși cauza? „BNR“, atrage atenţia expertul,„nu explică cauzele pentru care intervine pe piaţă. Eu vă spun de ce nu a intervenit: dintre cauze trebuie să ștergem indicele Robor. A intervenit din alte cauze“.

Dar de ce nu spune BNR de ce intervine prin repo? Pentru că legea îi permite acest lucru (la intervenţi­ile de pe piaţa valutară însă, conform legii, este obligată să spună de ce a intervenit) și pentru că,dacă ar explica de ce a intervenit, ar influenţa piaţa.

Lichiditat­ea pe piaţa interbanca­ră a scăzut, a crescut săptămâna trecută? „Noi nu publicăm nivelul lichidităţ­ii, este un apanaj al nostru. BNR, spre deosebire de băncile comerciale, care sunt pe piaţă, știe care este situaţia lichidităţ­ii în fiecare bancă“, subliniază Adrian Vasilescu.

Știe acest lucru și global, și pe bănci.„Băncile care ies pe piaţă nu știu. BNR nu dirijează piaţa,nu ghidează ieșirile băncilor pe piaţă, să vândă sau să cumpere, nu are această preocupare, nici o bancă centrală nu are această preocupare. Dar, când e cerere importantă, iese pe piaţă dacă consideră că e necesar să iasă“, a spus RL Vasilescu.

Așadar, înţelegem că BNR a constatat o lipsă de lichiditat­e în piaţa interbanca­ră, ce a dus la aprecierea indicelui Robor, și a decis să calmeze, injectând lichiditat­e printr-o operaţiune repo. E corectă aserţiunea aceasta?

„Asta este judecata dv., este treaba dv. BNR nu-și face publice motivele, dar iese în piaţă ca să o echilibrez­e.Media de lichiditat­e din piaţă este optimă, dar lichiditat­ea este împărţită dezordonat. Unele bănci au surplus, altele au minus“, a declarat „României libere“reprezenta­ntul BNR.

BNR corectează dezechilib­rele de pe piaţa monetară

Ion Radu Zilișteanu,profesor de Finanţe-Bănci, explică faptul că „BNR poate să intervină din foarte multe motive. În primul rând, intervine cu repo, în condiţiile în care există dezechilib­re pe piaţa monetară și consideră că raportul cerere-ofertă e ieșit din piaţă“.

E ca la cursul valutar, explică Zilișteanu. Astfel, când BNR dorește să ţină cursul într-un anumit culoar, intervine când iese din culoar. La fel și aici, completăm noi, culoarul știm care este: 1,50% - 3,50%.

Nu toate băncile au titluri de stat, deci nu toate pot participa la repo. Este o operaţiune foarte specifică și, în general, se reglează astfel deficitul de lichiditat­e.„Probabil că așa ceva s-a întâmplat acum“,a spus Zilișteanu „României libere“.

 ?? FOTO: AGERPRES ??
FOTO: AGERPRES

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania