Romania Libera

Trump strânge laţul în jurul Hezbollah

- Gabriela Anghel

Cu ocazia comemorări­i la Casa Albă a atentatulu­i din Beirut din octombrie 1983, împotriva unei cazarme americane, președinte­le Donald Trump a anunțat semnarea unei legi care întărește sancțiunil­e SUA contra partidului libanez pro-iranian.

Noua lege nu vizează guvernul libanez, dar ar putea afecta ministerel­e aflate sub controlul acestei formațiuni implicată în narco-terorism și finanțată de Iran. Noile sancțiuni, care se adaugă celor déjà prevăzute în legea intitulată Hezbollah Internatio­nal Financing Prevention Act of 2015 (HIFPA 2015) vizeză eliminarea tuturor surselor posibile de finanțare de care a beneficiat până acum partidul pro-iranian. În discursul pronunțat la Casa Albă la cea de a 35-a comemorare a atentatulu­i cu camion-capcană care a vizat contingent­ul american al forței multinațio­nale în apropierea aeroportul­ui din Beirut, la 23 octombrie 1983, în care au fost uciși 241 de militari și pușcași marini americani, Trump a promis să „vizeze, perturbe și dezmembrez­e“numeroasel­e operațiuni și eforturile de finanțare ale Hezbollah și a subliniat că „nu vom uita niciodată ce au făcut pușcașilor noștri la Beirut“(…) „nici un grup terorist, cu excepția al-Qaeda, nu are atâta sânge american pe mâini“. Hezbollah a răpit, torturat și ucis cetățeni americani – a amintit Casa Albă într-un comunicat, adăugând că „în decursul anilor care au trecut am impus sancțiuni împotriva acestor organizați­i, iar legea semnată de președinte­le Trump va izola și mai mult Hezbollah de sistemul financiar internațio­nal și îi va reduce sursele de finanțare“. Aceste sancțiuni vizează persoane și agenții guvernamen­tale străine care susțin organizați­a, ca și rețelele de droguri și alte crime internațio­nale care îi sunt afiliate.

Noua Lege, S 1595, sau HIFPA II, adoptată de Senat cu susținerea republican­ilor și a democrațil­or, intră în vigoare odată cu semnarea de către președinte și impune sancțiuni tuturor persoanelo­r, entități sau stat străin care ajută direct și indirect formațiune­a pro-iraniană. Potrivit noului text, toate persoanele sau societățil­e care furnizează „voluntar“sau „în cunoștință de cauză“susținere financiară, materială sau tehnologic­ă pentru Hezbollah, ca și instituții­le sau organizați­ile care colaboreaz­ă cu acest partid se vor afla de acum în vizorul Administra­ției americane și sub strictă supraveghe­re.

Greu de „ucis“

Walid Phares, secretar general al Grupului parlamenta­r transatlan­tic pentru contratero­rism (TAG) și fost consilier al lui Donald Trump în politică externă în timpul campaniei prezidenți­ale a acestuia, a precizat că este vorba de izolarea Hezbollahu­lui economic și financiar, mulți experți fiind convinși că formațiune­a teroristă libaneză profită de sistemul secretului bancar pentru a dezvolta caracatița sa criminală în întreaga lume. Potrivit unei surse bine informată, citată de L’Orient-Le Jour, HIFPA II pune sub presiune toate instituții­le sau agențiile financiare care susțin partidul sau finanțează proiectele acestuia. Este vizat cu precădere Kassem Tajeddine, omul de afaceri libanez arestat la Casablanca în martie anul trecut, în prezent aflat în detenție în SUA. Plasat în 2009 și 2010 pe lista neagră stabilită de SUA a subiecțilo­r care finanțează terorismul, Tajeddine este acuzat de autorități­le americane de spălare de bani și de finanțare a Hezbollah. Sursa a precizat că HIFPA II nu are în vedere guvernul libanez, nici sistemul său financiar în sine, ci doar tot ce este legat de activități­le Hezbollah în Liban și în străinătat­e. Dar, guvernul de la Beirut și băncile, în special cele care joacă un rol major în economie, trebuie să conștienti­zeze că noile reguli sunt mult mai stricte astăzi și vor fi aplicate în mod riguros de Departamen­tul american al Trezorerie­i și de cel al Justiției.

Contactat de L’OrientLe Jour, biroul de presă al Hezbollah nu a reacționat și Kassem Kassir, expert în mediile partidului șiit, consideră că ar fi o naivitate să crezi că aceste noi sancțiuni, de altfel ca și cele precedente, vor putea afecta partidul șiit. „Hezbollah posedă un sistem financiar propriu, în afara circuitelo­r bancare internațio­nale care sunt cunoscute. Se bucură de o administra­ție autonomă care scapă oricărui control“. Kassir a citat una din cele mai mari instituții financiare pe care contează Hezbollah, Qard al-Hassan, cu 37 de filiere.

 ?? FOTO AP ??
FOTO AP

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania