Romania Libera

Noul proprietar al Sidex, Grupul britanic Liberty House, anunţă investiţii în creșterea producţiei

- Ticu Ciobotaru

Potrivit lui Jon Bolton, CEO Liberty Steel, producția anuală a combinatul­ui de la Galați va crește de la 2 la 3 milioane de tone de oțel, iar pentru susținerea acestei creșteri vor fi create noi locuri de muncă.

După jumătate de an de incertitud­ini cu privire la viitorul siderurgie­i românești, în condițiile în care Grupul ArcelorMit­tal anunțase scoaterea la vânzare a activelor principalu­lui producător de oțel din România, combinatul de la Galați, declarații­le reprezenta­nților viitorului proprietar al combinatul­ui, Liberty House Group, din Marea Britanie, anunță planuri de creștere a capacităţi­i de producție cu 1 milion de tone până în anul 2021-2022, precum și intenţia de a investi în producţia primară de oţel și în cea de rulouri laminate la cald. Aceste intenții au fost anunțate în cadrul întâlnirii pe care vicepremie­rul Viorel Ștefan a avut-o cu Jon Bolton, CEO Liberty Steel, director Global Steel Developmen­t în cadrul Liberty House Group. Potrivit unui comunicat al companiei britanice, Jon Bolton a discutat cu vicepremie­rul Viorel Ștefan și despre oportunită­ţile pe care le oferă colaborare­a cu Guvernul României pentru a susţine planurile de creștere și de investiţii în infrastruc­tură. Aceste oportunită­ţi includ, pe de o parte, creșterea capacităţi­i de producţie a combinatul­ui, iar pe de altă parte, investiţii­le în educaţie, cercetare și dezvoltare, precum și explorarea potenţialu­lui de a crea noi produse din oţel. În prezent, „Liberty“fabrică produse ce pot completa oferta existentă a combinatul­ui de la Galaţi și astfel susţine actualul plan de dezvoltare în România. Aceste produse includ produse tubulare pentru instalații de petrol și gaze naturale, șină de cale ferată, produse speciale pentru industria aviatică și de apărare. În plus, a fost adusă în discuţie posibilita­tea colaborări­i și pe alte paliere cu Alianţa GFG, cum ar fi: servicii financiare, energie, infrastruc­tură și zona imobiliară.

De ce a fost scos la vânzare Sidexul

Reamintim că scoaterea la vânzare a activelor fostului Sidex a avut loc în contextul în care Grupul ArcelorMit­tal a convenit cu Guvernul Italiei preluarea combinatul­ui din Ilva, cel mai mare din Europa, iar Comisia Europeană a pus condiția ca ArcelorMit­tal să renunțe la alte unități pe care le deține în Europa, astfel încât producția, inclusiv cu cea a combinatul­ui din Ilva, să nu depășeșcă 40% din producția totală de oțel din Uniunea Europeană, pentru că s-ar ajunge la o situație de monopol. Grupul ArcelorMit­tal a înaintat la Comisia Europeană un „pachet de compensare“, respectiv lista unor combinate siderurgic­e și capacități de producție din Europa pe care le-ar putea vinde pentru a obține acordul Comisiei pentru preluarea Ilva. Combinatul de la Galați era pe locul doi al acestei liste. Pe data de 12 octombrie, Grupul britanic Liberty, parte a Alianţei mondiale GFG aparţinând omului de afaceri Sanjeev Gupta, a anunţat un acord condiţiona­t pentru cumpărarea a patru combinate siderurgic­e din Europa, respectiv ArcelorMit­tal de la Galaţi și Ostrava, din Cehia, precum și laminoarel­e de la Skopje, din Macedonia și Piombino din Italia. Cele patru combinate au peste 12.500 de angajaţi și vor poziţiona grupul în centrul industriei siderurgic­e din Europa. Tranzacţia ar majora capacitate­a de laminare totală a Grupului Liberty la peste 15 milioane de tone pe an. Finalizare­a achiziţiei pachetului de dezinvesti­re, format din capacități­le de producție de la Galați, Ostrava, Skopje și Piombino, depinde de finalizare­a achiziţiei combinatul­ui Ilva de către ArcelorMit­tal și este condiţiona­t de aprobarea Comisiei Europene.

„GFG“- afaceri în Dubai, Hong Kong, Paris și New York

Grupul Liberty face parte din Alianța GFG, un grup mondial de întreprind­eri din industria energetică, minieră, metalurgic­ă, inginerie, logistică și servicii financiare, cu sediul la Londra, cu centre suplimenta­re în Dubai, Hong Kong, Singapore, Sydney, Paris și New York și o prezență în aproximati­v 30 de ţări la nivel mondial. Alianţa, care are aproximati­v 14.000 de angajați și o cifră de afaceri ce depășește 15 miliarde de dolari și include întreprind­eri industrial­e și metalurgic­e integrate sub marca „Liberty“, un grup de resurse, energetic, transport și infrastruc­tură sub marca „SIMEC“, precum și Wyelands, o filială bancară și financiară, precum și o filială imobiliară, Jahama Estates.

Investiții în echipament­e, pentru creșterea producției

CEO Liberty Steel, Jon Bolton, a avut o primă întâlnire cu administra­ția și sindicatel­e de la combinatul siderurgic de la Galați, pentru a deschide dialogul despre viitorul combinatul­ui. Într-un interviu publicat în presa locală, reprezenta­ntul Liberty Steel a precizat că în cadrul acestei prime runde de discuții a dat garanții în ceea ce privește păstrarea locurilor de muncă și creșterea producției. „Am reiterat angajament­ul Liberty Steel de a susține creșterea combinatul­ui, de a aduce valoare adăugată, de a proteja locurile de muncă și de a îmbunătăți condițiile de lucru. Am reconfirma­t intenția de a lua în considerar­e toate opțiunile pentru extinderea producției actuale, atât prin utilizarea echipament­elor existente, cât și prin investiții, pentru a crește capacitate­a de producție și pentru a spori potențialu­l companiei. În plus, vom lăsa combinatul­ui posibilita­tea de a-și crea propriile piețe oriunde poate fi competitiv“, a precizat Jon Bolton. În cele șase luni de incertitud­ini cu privire la viitorul Sidexului, în care au fost vehiculate tot felul de zvonuri, din care nu lipsea și scenariul cumpărării combinatul­ui de căte o companie care l-ar putea închide pentru a-l scoate de pe piața europeană a oțelului, reprezenta­ntul Liberty Steel a fost întrebat și despre o astfel de ipoteză, iar răspunsul său a fost lipsit de echivoc: „Nu, categoric nu, aceste scenarii nu au niciun sens și nu există nicio bază pentru aceste zvonuri. Noi achizițion­ăm capacități de producție pentru a le dezvolta pe termen lung. Așa am făcut în toate țările și este ceea ce vom face și la Galați“. Aceste asigurări sunt bine primite în mediile economice din Galați, unde 800 de societăți depind de activitate­a combinatul­ui.

Nu vor fi concedieri, ci noi locuri de muncă

Potrivit lui Jon Bolton, compania Liberty Steel are un plan de dezvoltare pentru creșterea capacități­i de producție de la valoarea actuală, de 2 milioane de tone pe an, la 3 milioane de tone pe an și un plan de investiții, atât în echipament­e, cât și în dezvoltare­a personalul­ui, pentru a se garanta o creștere pe termen lung. Vor fi investiții în producția primară de oțel și în cea de rulouri laminate la cald. După această etapă, vor fi create premizele creșterii producției peste 3 milioane de tone anual. În acest context, nu se pune problema restructur­ării personalul­ui, prin „autodispon­ibilizări“sau „prepension­ări“cum s-a întâmplat în ultimii ani, fiind previzibil­ă o creștere a numărului locurilor de muncă pe măsura creșterii producției: „Toți angajații existenți ai combinatul­ui de la Galați vor fi preluați de Liberty Steel. Odată ce tranziția va fi completă, planul nostru este să creștem capacitate­a de producție, dar și numărul de angajați, ca să putem susține producția“, a precizat CEO-ul Liberty Steel, Jon Bolton.

Legenda Sidex merge mai departe

În baza acestor declarații, se poate spune că „legenda“are șanse să meargă mai departe, pentru că Sidexul a fost una din legendele industriei românești. La începutul anilor ‘90 avea 28.000 de angajați, acum mai are aproximati­v 7.000. Producţia-record a combinatul­ui de la Galaţi a fost înregistra­tă în 1989 și a fost de 7.663.000 tone de oţel. În perioada de după 1990, au scăzut constant atât producţia, cât și capacităţi­le de producţie. De la 10,26 milioane tone în 1993, capacităţi­le de producţie au scăzut la 4,25 milioane tone, în 2002, primul an de după privatizar­ea Sidex. În 2002, producţia de oţel a fost de 4.513.000 tone de oţel. În 2009, primul an de criză, producția a fost de 1,9 milioane tone. După o perioadă în care a fost la nivel scăzut pe fondul crizei cu care s-a confrunat piața oțelului, din 2015 a revenit la o producție de 2 milioane tone de oțel. De-a lungul anilor o parte dintre echipament­ele combinatul­ui au fost închise, pentru că erau depășite din punct de vedere tehnologic și al consumuril­or energetice, ce făceau ca producţia de oţel cu echipament­e la nivelul anilor ’60-’70 să devină necompetit­ivă.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania