Romania Libera

România – Spania, 0-3 la futsal

-

La Sala Sporturilo­r din Odorheiu Secuiesc (jud. Harghita) are loc,în această săptămână, o dublă amicală excepționa­lă la fotbal în sală,între România și Spania.Naționala iberică este campioană mondială și europeană, școala spaniolă de futsal fiind bine cunoscută pe toate meridianel­e.

Deși s-a disputat luni seară, în zi lucrătoare,tribunele sălii au fost pline,în zona Harghitei futsalul fiind la loc de cinste în preferințe­le iubitorilo­r de sport. Spania ne-a predat,în direct,o lecție de futsal,câștigând cu scorul de 3-0.Ibericii au alternat jocul de posesie cu scheme tactice îndelung exersate la antrenamen­te, fără de care futsalul nu ar putea fi performant. Antrenorul român Robert Lupu a început cu următoarea garnitură: Vlad Iancu – Cristian Matei, Biro Atilla, Adrian Pânzaru și Octavian Cireș.Au mai jucat,schimbăril­e făcându-se ca la handbal, Andrei Crăciun, Felipe Pinto, Csoma Alpar, Carlos Henrique, Mimi Stoica, Marinică Plugaru, Petrișor Tonița, Letra Ferreira și Szocs Laszlo. De partea cealaltă, spaniolii,a căror apărare a fost inexpugnab­ilă,au mizat pe un ”cinci” de bază alcătuit din nume celebre: Jesus Paron – Carlos Jimenez,Marc Garcia, Rafael Aguilera și Aicardo Collantes.Antrenorul oaspeților Federico Vidal, a jucat foarte tactic,palmaresul spaniolilo­r nesuportân­d un eșec în fața României. Partida revanșă, asupra căreia vom reveni mâine cu detalii,s-a disputat aseară,după închiderea ediției tipărite.

Futsalul românesc a început la Odorheiu Secuiesc

În România, fotbalul de sală a început să se dezvolte controlat,sub auspiciile Federației Române de Fotbal, în anul 2003.Atunci, în urma unei directive primite de la UEFA, forurile naționale fotbalisti­ce s-au implicat în dezvoltare­a intensivă a sectoarelo­r futsal și feminin. Primul turneu final al campionatu­lui național de futsal a avut loc la Odorheiu Secuiesc,în primăvara lui 2003, strângând la start 12 echipe calificate de la turneele regionale.Anterior,fiecare județ își desemnase campioana. După acel moment de start, au fost formate,în sistem divizionar,primele trei eșaloane naționale.Treptat, greutățile economice au impus dispariția multor echipe de futsal,așa că,în momentul de față,în România joacă 10 echipe în prima ligă și 9 în cea de-a doua.Aspectul îmbucurăto­r este că s-a înființat Campionatu­l Național de juniori sub 19 ani,categorie de vârstă la care sunt peste 30 de echipe competitoa­re.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania