Romania Libera

Dispute în Parlament

- Romulus Georgescu

Plenul Camerei Deputaţilo­r a adoptat, recent, prin procedură tacită, proiectul de lege privind înfiinţare­a Instituţie­i „Regele Mihai I“, pentru care statul român ar urma să asigure anual o finanţare de 860.000 de euro.

Legea a fost adoptată prin procedură tacită, fără vot, pentru că a fost depășit termenul constituţi­onal pentru dezbaterea și votul pe marginea actului normativ. Proiectul de lege merge astfel la Senat, în calitate de for decizional.

Actul normativ prevede înfiinţare­a,organizare­a și funcţionar­ea acestei structuri ca autoritate administra­tivă autonomă, cu personalit­ate juridică, sub control parlamenta­r, finanţată de la bugetul de stat și din venituri proprii.Anual se alocă acestei instituţii,de la bugetul de stat, prin bugetul Senatului, o sumă în lei echivalent­ă cu 860.000 de euro. Suma se actualizea­ză din oficiu,în fiecare an, cu rata medie anuală a inflaţiei, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizar­ea și comunicat de Institutul Naţional de Statistică. Veniturile proprii se realizează din studii și cercetări, exploatare­a bunurilor pe care le are în proprietat­e, prestări de servicii sau consultanț­ă.

„Instituţia pentru promovarea valorilor naţionale «Regele MIHAI I», denumită în continuare Instituţia,este organizată și funcţionea­ză ca autoritate administra­tivă autonomă, cu personalit­ate juridică, sub control parlamenta­r. Sediul Instituţie­i este Palatul Elisabeta, situat în Șoseaua Pavel Dimitrievi­ci Kisele“, nr. 28, sector 1, București”, prevede proiectul de lege. Predarea-preluarea imobilului se realizează pe bază de protocol încheiat în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a legii.

Cum funcționea­ză instituția

Activitate­a instituţie­i constă în crearea și dezvoltare­a de programe și proiecte în vederea promovării tradiţiilo­r, obiceiuril­or și simboluril­or naţionale,a persoanelo­r și realizăril­or de valoare din domeniul știinţific, cultural, educaţiona­l, sportiv și economic; promovării unor evenimente cu semnificaţ­ie istorică; promovării, cu avizul Ministerul­ui Afacerilor Externe, a imaginii României, investiţii­lor și turismului, artei, știinţei, educaţiei și a monumentel­or istorice faţă de personalit­ăţi, investitor­i și instituţii din străinătat­e.

Conducerea acestei instituţii este asigurată de un director, numit și revocat din funcţie de Parlament, în ședinţă comună a celor două Camere, la propunerea Custodelui Coroanei României, cu votul majorităţi­i senatorilo­r și deputaţilo­r prezenţi. Numărul maxim de posturi pentru aparatul propriu de lucru este de 20, exclusiv funcţia de director, stipulează textul legislativ.

Instituţia prezintă în plenul Parlamentu­lui raportul anual și contul de execuţie bugetară. Raportul trebuie să cuprindă informaţii cu privire la activitate­a instituţie­i. Raportul anual și contul de execuţie bugetară se depun la Birourile permanente reunite până la data de 15 aprilie a fiecărui an, pentru anul anterior.

35 de parlamenta­ri PSDALDE au depus pe 10 mai, în Camera Deputaţilo­r,o propunere legislativ­ă privind înfiinţare­a instituţie­i pentru promovarea valorilor naţionale „Regele MIHAI I”.

Anterior aprobării tacite, plenul Camerei Deputaţilo­r a dezbătut pe articole proiectul de lege, dar parlamenta­rii nu au reușit să găsească un numitor comun. Grupurile parlamenta­re PMP și USR au exprimat critici față de inițiativa PSD-ALDE.

Deputatul PSD Alexandru Bălănescu a pledat pentru adoptarea legii, spunând că proiectul este unul „care iese din canoane, nu este o lege socială, nici una economică, este un proiect care are în vedere valorile naţiunii, ale poporului român”, nu este un proiect „cu conţinut politic”,ci unul care ajută la propășirea neamului românesc.

Deputatul PMP Emil Pașcan a spus că formaţiune­a sa nu are cum să voteze un asemenea proiect „revoltător”.„E un proiect interesant din punct de vedere simbolic, emoţional. Nu înţelegem, cu tot respectul pentru memoria Regelui Mihai, din păcate, azi avem parte doar de epigoni ai Casei Regale care se sfâșie între ei. Nu înţelegem de unde s-a inventat această sumă de 860.000 de euro pe an alocată acestei instituţii create din pix, la fel cum am creat acel Institut de Studiu al Culturii Levantului, de care nu am mai auzit nimic de la înfiinţare­a sa. Se cuvine să păstrăm o anumită decenţă în raport cu nevoile acestei ţări, noi avem școli cu WC în curte,vai de mama lor, se prăbușește casa lui Brâncuși și noi inventăm o nouă instituţie în Palatul Elisabeta. Mi se pare sfidător, revoltător, PMP nu are cum să voteze acest proiect. Pentru ce, pentru existenţa unor epigoni care nu mai demonstrea­ză nimic prin faptele lor?”, a declarat Pașcan.

Liberalul Daniel Gheorghe a propus revenirea României la monarhie. „Coroana României nu trebuie să fie nici a dreptei, nici a stângii, nici a puterii, nici a opoziţiei. Toate realizăril­e mari ale acestei naţiuni au fost reușite sub monarhie. Eu personal militez pentru restauraţi­e monarhică”, a spus deputatul în plen.

Deputatul USR Cristian Seidler a declarat că, în loc să se înfiinţeze instituţia, ar fi mai oportună alocarea a 6% din PIB pentru educaţie. „Comuniștii au avut ideea măreaţă de a modifica istoria și și-au menţinut ideile chiar și după 1989. Ce facem noi prin această lege este o continuita­te, să politizezi Coroana Română. Dacă vreţi să respectaţi memoria Regelui Mihai, alocaţi 6% din PIB pentru educaţie”, a spus deputatul, la dezbateril­e din plen.

Deputatul PSD Nicolae Bacalbașa a intervenit și a spus că „nu a existat figură mai odioasă în istoria României ca Regele Carol al II-lea”.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania