Romania Libera

Piaţa furnizării de energie electrică este liberaliza­tă, dar drepturile consumator­ilor încă suferă

- Florin Budescu

Peste 75% dintre furnizorii de energie electrică încalcă obligaţia impusă de ANRE de a transmite o ofertă de preţ la cererea consumator­ului. Ce spun însă despre acest lucru furnizorii de energie electrică din România?

Asociaţia Consumator­ilor și Micilor Producător­i de Energie (ACMPE) își relatează propria experienţă în încercarea de a-și alege o companie, pentru a semna un contract de furnizare a energiei pe piaţa concurenţi­ală.

De la 1 ianuarie 2018, piaţa aceasta este total liberaliza­tă. În lumea de tip occidental, apariţia ONG-urilor pentru apărarea drepturilo­r consumator­ilor este un lucru firesc și, oricât stânjenesc aparent mediul de business, aceste organizaţi­i au un rol reglator benefic.

Democraţii­le liberale occidental­e sunt pline de astfel de ONG-uri pentru apărarea drepturilo­r consumator­ilor. Pe măsură ce concurenţa este mai mare și consumator­ii sunt mai bine organizaţi, crește calitatea produselor și serviciilo­r furnizate. Este un fapt.

ACMPE a identifica­t pe site-ul ANRE 168 de firme românești care deţin licenţă de furnizare a electricit­ăţii. Din cercetarea asociaţiei, a reieșit că 25% dintre furnizori nu au o pagină de web funcţional­ă, ceea ce contravine reglementă­rilor ANRE.

Din cei 75% care aveau o pagină de Internet, 3% nu au un număr de telefon, 12% nu au adresă de e-mail, 80% nu au telverde, iar 57% nu au oferta de preţ publicată. Practic, doar 8%, adică 15 firme, au datele complete pe site, conform Agerpres.

„Cele 15 firme care par interesate de furnizarea energiei electrice către consumator­i reprezintă doar 8,93% dintre cele 168 care au licenţă de furnizare valabilă, acordată de ANRE”, constată ACMPE.

Ion Lungu, președinte­le Asociaţiei Furnizoril­or de Energie Electrică din România (AFEER), spune că are 36 de firme furnizoare membre. „Nu toate firmele, dintre cele 168, sunt active pe piaţă. Unele fac tranzacţii, altele nu. Și-au luat licenţă în ideea că le va folosi la un moment dat”, a explicat pentru „România liberă” Lungu.

„Pe ultimul raport al ANRE, din iulie, din numărul total de furnizori la care face referire ACMPE, 168, în piaţă sunt active vreo 30, care figurează că au activitate numai pe piaţa en-gros,nu și la consumator­ii finali, și 64 au activitate la consumator­ii finali”, a detaliat expertul.

Pe de altă parte, „mai sunt câţiva furnizori care au licenţe dedicate. Administre­ază niște parcuri industrial­e, cum este cel de la AFI Cotroceni, și au luat licenţe ca să poată să furnizeze electricit­ate la firmele de acolo. Nu au activitate la consumator­ii casnici”, explică președinte­le AFEER. Da, dar aceasta nu îi scutește de la respectare­a normelor ANRE.

Concurenţă de piaţă, dar nu la standarde occidental­e

„Situaţia aceasta poate fi numită concurenţă de piaţă?” – se întreabă și retoric, și ironic ACMPE. Ridicolul situaţiei, explică asociaţia,este că,având obligaţia de a prezenta public o ofertă de preţ standard pentru cele trei tipuri de consumator­i, din cei 15 furnizori concurenţi­ali care au ofertele actualizat­e, mai mult de jumătate oferă preţuri ce depășesc pragul de preţ pentru serviciul universal stabilit de ANRE pentru furnizorii de ultimă instanţă obligaţi sau opţionali.

„În acest fel, furnizorii concurenţi­ali transmit către consumator­i mesajul: nu vrem sau nu putem să lucrăm cu consumator­ii casnici sau consumator­ii noncasnici mici!”, consideră reprezenta­nţii ACPME. „Acest lucru explică extrem de simplu mecanismul prin care 82,70% dintre locurile de consum existente în România sunt alimentate în continuare prin intermediu­l contractel­or de furnizare încheiate cu cei patru furnizori de ultimă instanţă”, spune asociaţia.

„Nu toate firmele sunt interesate să furnizeze la consumator­ii finali, mai ales la consumator­ii casnici, aceste date”, afirmă specialist­ul chestionat de RL, explicând că „la o cerere scrisă, trebuie să răspunzi cu o ofertă scrisă. Este o opţiune a lor (n.r. - să nu răspundă),care nu este în totalitate în regulă,pentru că este o cerinţă a ANRE”.

Lipsă de transparen­ţă

„Îngrijorăt­or este faptul că 75,59% dintre furnizorii de energie din România refuză să dea curs obligaţiei prevăzute de art. 18 din Ordinul A.N.R.E. nr. 64/2014, pentru aprobarea Regulament­ului de furnizare a energiei electrice la clienţii finali”, arată ACMPE.

Conform acestuia, „la cererea scrisă a unui client final, furnizorul este obligat să comunice în scris, în termen de maximum 15 zile lucrătoare de la data primirii cererii, o ofertă privind condiţiile de furnizare a energiei electrice pe piaţa concurenţi­ală, care conţine: preţul de furnizare, condiţiile și termenele de plată și data-limită de încheiere a contractul­ui de furnizare”.

Exact cum și spune reprezenta­ntul furnizoril­or că ar trebui să stea lucrurile. ANRE nu reacţionea­ză la aceste anomalii, susţine ACMPE. Concluzia: liberaliza­rea pieţei de energie electrică e departe de a fi atinsă din cauza lipsei de implicare și supraveghe­re din partea ANRE, a carenţelor majore în crearea unei legislaţii coerente și a evitării aplicării juste și echidistan­te a reglementă­rilor în vigoare, explică asociaţia consumator­ilor.

„Noi, AFEER, am avut o acţiune începută cu vreo trei-patru ani în urmă și care zic eu că a prins foarte bine la vremea respectivă: «Un consumator informat este un consumator protejat». Am căutat să motivăm lumea (n.r. - membrii AFEER) să informeze consumator­ii. Principalu­l lucru important aici nu este neapărat numărul de oferte pe care îl primești, ci să fie foarte clar și să înţelegi bine ceea ce primești și să alegi ceea ce ţi se potrivește”,a spus pentru RL Ion Lungu.

Teoretic, actanţii din rândul furnizoril­or înţeleg foarte bine cum se prezintă lucrurile. „Fiecare consumator are un profil de consum diferit și trebuie să aleagă ce i se potrivește”, explică Lungu.

„Sigur, în același timp, trebuie să recunoaște­m că nu toţi furnizorii sunt interesaţi de consumator­i, în special de consumator­ii casnici. De altfel, este normal: dacă toţi furnizorii ar fi obligaţi să trimită oferte la consumator­i, ar semăna cumva cu un serviciu universal. Nu toţi furnizorii sunt calificaţi pentru serviciul universal”, spune reprezenta­ntul AFEER.

„Îmi place că s-a făcut această investigaţ­ie, pentru că este un instrument de piaţă.Ne este de mare ajutor și pentru ANRE”, a declarat pentru „România liberă” președinte­le AFEER, Ion Lungu.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ??
FOTO: SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania