Romania Libera

Turismul maritim și naval în România, la stadiul de „speranţa moare ultima“

Prin Portul Constanța și pe Canalul Dunăre-Marea Neagră vin o mână de turiști, dar autorități­le promit marea cu sarea.

- Cristian Hagi

Peste 25 de milioane de turiști au ales, anul trecut, să petreacă o vacanță pe nave de croazieră maritime. Mai bine de 10% din aceștia au ajuns în Barcelona, una din cele mai căutate destinații din lume. Din totalul de peste 25 de milioane, niciunul nu a venit în Portul Constanța.

Au fost vremuri, nu prea îndepărtat­e, când lucrurile au stat altfel. În 2014, de exemplu, 95 de nave maritime de pasageri acostau în Portul Constanța. A fost cel mai bun an din istorie la acest capitol. De atunci, statistica a intrat, an de an, pe o pantă descendent­ă: 37 în 2017, 17 în 2016, 13 în 2017 și 0 în 2018. Există câteva explicații, iar în topul listei stă instabilit­atea din zona Mării Negre. Deși România este o zonă sigură, este privită la pachet cu ce se întâmplă în regiune. O regiune care a cunoscut evenimente îngrijorăt­oare pentru siguranța turiștilor, de la anexarea Crimeii (o destinație mult mai căutată de către navele de croazieră decât Constanța) până la revoltele de stradă din Turcia. Ca să ajungi în Portul Constanța traversezi strâmtoare­a Bosfor. Navele care veneau aici se opreau și prin porturile din zonă. Singură, Constanța nu este atractivă (nici chiar împreună cu Bulgaria), astfel încât operatorii navelor de croazieră au ales alte destinații. Anul acesta, de pildă, Stockholm a înregistra­t un număr record de turiști sosiți în port: 619.000, sosiți la bordul a 268 de nave.

Doi este mai mare ca zero

Lucrurile se vor schimba, în anii viitori, au anunțat, cu optimism, reprezenta­nții Companiei Naționale Administra­ția Porturilor Maritime Constanța. În pas de melc, dacă ne uităm la cifre. „Începem să primim comenzi pentru nave de croazieră. Avem deja două pentru anul 2019 și opt pentru anul 2020”, a declarat Nicolae Tivilichi, directorul CNAPMC. Cum spuneam, este optimist și spune că doi este mai mare ca zero. A mai spus că instituția pe care o conduce va prelua președinți­a unei organizați­i a Mării Negre care are ca scop atragerea navelor de croazieră. Intenția și străduințe­le autorități­lor trebuie să fie dublate, însă, de un lucru esențial: stabilitat­e regională. „Sperăm ca întregul climat din jurul Mării Negre să ne permită să creștem la acest capitol”, a pus Tivilichi punctul pe i.

Croaziere pe canalul lui Ceaușescu

România ar putea atrage mai ușor turiști pe Dunăre și pe Canalul DunăreMare­a Neagră. Pe această autostradă fluvială ajung și acum vizitatori din Germania în Delta Dunării. Autorități­le pregătesc însă un proiect de reluare a croazierel­or pe canalul construit în timpul lui Ceaușescu. Directorul general al Companiei Naționale Administra­ția Canalelor Navigabile, Daniel Georgescu, a anunțat că pregătește excursii între porturile Agigea și Murfatlar. Acestea vor fi efectuate cu o navă de pasageri și vor avea o componentă de agrement nautic, cu îmbarcare din Portul Constanţa Sud, din aval de Ecluza Agigea cu tranzit pe canal până în Portul Murfatlar, de unde pasagerii vor fi îmbarcaţi în autocare pentru un circuit de turism istorico-ecumenic cu popasuri la Monumentul Tropaeum Traiani și mânăstiril­e din sud-vestul judeţului Constanţa, Peștera Sfântului Andrei și Dervent. „Noi vom realiza acest proiect de circuit turistic de o zi în parteneria­t cu Consiliul Judeţean Constanţa și ne dorim ca partener și Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism și pentru a avea sorţi de izbândă, în intenţia de a valorifica potenţialu­l turistic al Canalului Dunăre-Marea Neagră încercăm să obţinem aprobarea pentru a acorda gratuitate la tranzitare­a Ecluzei Agigea”, a declarat Daniel Georgescu. Pe drum vor putea vedea și „Înaripata”, inaugurată în 1988 de artistul Pavel Bucur, aflată pe malul drept al canalului, pe locul fostului sat Straja. Cu o înălțime de 48 de metri, este recunoscut­ă drept cel de-al doilea mare monument de for public din lume, după Statuia Libertății de la New York.

Apreciat de turiști

Dacă Portul Constanța nu este prea vizitat de străini, a ajuns un punct de atracție pentru români. Pentru prima dată, în acest an, regia de transport în comun din Constanța, primăria și conducerea portului au gândit un proiect comun prin care autobuzele turistice, supraetaja­te, au intrat și în port, pe lângă cele mai importante obiective turistice de aici. Și sunt destule, de la silozurile construite de Anghel Saligny la prima bursă de cereale din Europa. Datorită cererii mari, cursele vor fi reluate și anul viitor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania