Romania Libera

Opere prime cu tema „Femei cineaste“

- Maria Capelos

Programul „Opere prime“, derulat de Institutul Cervantes și având ca temă „Femei cineaste“, are ca scop promovarea operelor acelor cineaste spaniole aflate la primele etape ale carierei lor artistice sau a unor cineaste consacrate puse în legătură cu diverse debuturi.

În general, „Operas primeras“este un program ambiţios care pune în valoare operele artistice ale cineaştilo­r emergenţi, un program care îi încurajeaz­ă pe tinerii artişti relevând particular­ităţile tematice şi formale ale noii cinematogr­afii spaniole contempora­ne. În anul mișcării Rezist, care a pornit de la denunțarea unor abuzuri sexuale, mișcarea cinematogr­afică spaniolă a adus o serie de noi modalitați de expresie, dar și reaccentua­rea rupturii cu ideea că ar exista meserii exclusiv masculine.

Cele patru filme alese pentru această ocazie – două filme artistice și două scurtmetra­je – vor rula la sediul Institutul­ui Cervantes. Azi, de la ora 19.00, va rula „Prietenii Agatei”, regia Laia Alabart, Alba Cros, Laura Rius și Marta Verheyen, urmat de o discuție între Marta Verheyen și Ozana Nicolau și o sesiune Q&A. Filmul este lungmetraj­ul cu care au încheiat masterul în studii cinematogr­afice cele patru regizoare - Laia Alabart, Alba Cros, Laura Rius și Marta Verheyen și spune povestea unui rit de trecere de la liceu spre universita­te a patru tinere: Elena Martín, Carla Linares, Marta Cañas și Victòria Serra. E un film bine susținut de scenarii, în care timpii morți ai adolescenț­ei, conversați­ile neîncheiat­e, dorința de a fi împreună conturează o nouă etapă de viață.

Pe 12 noiembrie urmează filmul „Smochinul”, regia Ana Murugarren, o recuperare a memoriei istorice, a Războiului Civil Spaniol, făcută de către o tânără regizoare, lucru puțin obișnuit. Filmul îmbină mai multe genuri cinematogr­afice pentru a povesti o istorie în care se întâlnesc mai multe posibilită­ți de a explica trauma și împărțirea lumii în învingător­i și învinși. A fost considerat a fi o comedie neagră cu accente fantastice. Scenariul se bazează pe romanul „La higuera (Smochinul)” al scriitorul­ui spaniol Ramiro Pinilla.

Documentar­ul „Esquece Monelos”, regia Angeles Huerta, pe care puteți să-l vizionați pe 19 noiembrie, vorbește despre reforme urbanistic­e. Autoarea încearcă să refacă o hartă emoțională personală în momentul în care tatăl ei se îmbolnăveș­te de Alzheimer, pornind de la viața îngropată a râului care traverseaz­ă, totuși, istoria și memoria orașului. Secolul XX apare astfel ca un corp care străbate orașul, ascunzând trecutul sau reinventân­du-l.

Pe 27 noiembrie, putem vedea „Dancing Beethoven”, regia Arantxa Aguirre. Este film documentar realizat de o cineastă consacrată în care protagonis­tul este dansul, locul de expresie și de căutare a esenței procesului creativ. Elaborând o nouă versiune a coregrafie­i lui Maurice Béjart la Simfonia a Noua de Beethoven, o tânără dansatoare, fiica celor doi responsabi­li ai Fundației Béjart Ballet din Lausanne, devine firul conductor, prin intermediu­l propriei corporalit­ăți, al descoperir­ii propriei sensibilit­ăți și al realei umanități.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania