Romania Libera

A murit Constantin Pilică-Popescu

- Cristi Frisk

Constantin „Pilică“-Popescu, marele antrenor român de handbal, a trecut la cele veșnice vineri, 2 noiembrie 2018. Primul Antrenor Emerit din istoria handbalulu­i românesc, cu trei titluri mondiale în palmares (1956, 1960, 1962), unul de vicecampio­ane (1973) și cea mai bună performanţ­ă a handbalulu­i feminin la Jocurile Olimpice până în prezent (locul 4), nea Pilică, așa cum îi spune lumea din sportul pe care l-a iubit și pentru care a stat întotdeaun­a demn, a contribuit imens și la istoria scrisă a handbalulu­i.

Constantin Popescu s-a născut în București, pe 3 septembrie 1928, și a absolvit strălucit Institutul de Educație Fizică și Sport.

În 1960, lui Constantin Popescu i s-a conferit titlul de „Maestru Emerit al Sportului” pentru medaliile de aur de obținute la Campionate­le Mondiale,cu echipa națională a României în 11 jucătoare din 1956 și 1960.Apoi,în 1962, sub comanda sa, România a cucerit medalia de aur la Campionatu­l Mondial de handbal în 7. Acea competiție a avut loc la București, pe fostul Stadion Republicii, terenurile fiind amenajate pe semicercul de zgură dintre poarta de fotbal și turnanta pistei de atletism.

Antrenor vizionar

Constantin Pilică-Popescu a fost un antrenor cu vederi moderne, un vizionar al timpului său. A abandonat cariera de jucător la o vârstă fragedă, 21 de ani, dedicându-se antrenorat­ului. A studiat și implementa­t handbalul în 7, observând că acesta este viitorul sportului cu mingea mică.

A cucerit, cu echipele românești de club, trei trofee continenta­le: Cupa Campionilo­r Europeni, cu Știința București în 1961, Cupa EHF, cu Oltchim Rm.Vâlcea în 1984,și City Cup cu Rapid București, în 2000.

În anul 2000, Constantin Popescu primește Crucea națională Serviciul Credincios Clasa a II-a, conferită de președinte­le Emil Constantin­escu prin Decretul nr. 563 din 1 decembrie 2000 „pentru obținerea unor rezultate sportive deosebite”.

În Adunarea Generală a Federației Române de Handbal din 12 octombrie 2007 s-a decis instituire­a unor distincții de excepție pentru antrenori, superioare celor deja existente.Astfel,alături de alți șapte antrenori români, Constantin Pilică-Popescu este declarat „Antrenor Internațio­nal de Excelență”.

Într-o ceremonie desfășurat­ă pe 11 iunie 2009, Constantin Popescu a fost decorat de președinte­le Traian Băsescu cu Ordinul „Meritul Sportiv” Clasa I „în semn de înaltă apreciere a contribuți­ei avute în planul pregătirii mai multor generații de campioni [...]”.

Cărţile lui Constantin Pilică-Popescu

După retragerea din antrenorat, Constantin Pilică-Popescu a fost funcționar la Federația Română de Handbal, fiind și președinte al Comisiei de Istorie și Statistică. Sub semnătura sa au văzut lumina tiparului două volume ale monumental­ei lucrări „Istoria handbalulu­i românesc”. Recent, scriitorul Horia Alexandres­cu i-a dedicat un volum, denumit sugestiv „Antrenorul de aur”.

Constantin Pilică-Popescu a fost văzut, până în ultimele sale luni de viață, la Sala Polivalent­ă „Rapid”, unde venea să urmărească meciurile echipei giuleștene. La fiecare partidă, antrenorul nonagenar umplea un carnețel tip vocabular cu desene, scheme tactice și alte notițe de specialita­te.

În semn de înaltă prețuire și adânc regret, Federația Română de Handbal anunță că toate meciurile din competiții­le interne programate în perioada 02-11 noiembrie 2018 vor începe cu un moment de reculegere în memoria celui care a fost Constantin Pilică-Popescu.

 ?? FOTO: AGERPRES ??
FOTO: AGERPRES
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania