Romania Libera

Erdogan, cu ochii pe gazul din Mediterana

- Gabriela Anghel

Președinte­le turc, Recep Tayyip Erdogan, a avertizat companiile petroliere străine contra explorării resurselor în largul coastelor Ciprului, catalogând­u-i pe cei care sfidează Ankara drept „bandiți ai mărilor“.

Operațiuni­le de forare lansate de Republica Cipru în apele sale teritorial­e provoacă furia Ankarei, ale cărei trupe ocupă partea de nord a insulei. Erdogan a anunțat că Turcia nu va autoriza extracția de petrol și gaz în estul Mediterane­i prin planuri care exclud națiunea turcă și Republica turcă a Ciprului de Nord (RTCN). Turcia a contestat întotdeaun­a activități­le de foraj unilateral­e conduse de administra­ția cipriotă-greacă în Mediterana Orientală, afirmând că ciprioții turci au, de asemenea, dreptul asupra resurselor regiunii. Forajul resurselor în hidrocarbu­ri în largul Ciprului, membru al UE, este o problemă extrem de sensibilă, insula fiind divizată din 1974, când nordul a fost ocupat de Turcia după o lovitură de stat vizând unificarea insulei cu Grecia.

Zilele trecute, guvernul de la Nicosia a invitat grupurile energetice francez (Total), italian (ENI) și american (ExxonMobil) să răspundă apelului de ofertă pentru un nou bloc de gaz o§shore, blocul 7. A doua zi, Turcia a afirmat că „o parte importantă“a blocului 7 „se află în limitele platoului continenta­l turc în Mediterana“. „Turcia nu a autorizat niciodată și nu va autoriza vreodată o țară, o companie sau o navă străină să efectueze prospecțiu­ni neautoriza­te în zonele maritime aflate sub jurisdicți­a sa“, a declarat ministerul turc de Externe într-un comunicat.

Gigantul petrolier american ExxonMobil intențione­ază să caute gaz în largul Ciprului până la sfârșitul anului, în pofida avertismen­telor Ankarei contra acestui gen de operațiuni în jurul insulei mediterane­ene divizate. „Nu am fixat încă data, dar planul nostru este să forăm în trimestrul patru al acestui an“, a declarat vineri vicepreșed­intele ExxonMobil, Neil Chapman, după ce s-a întâlnit la Nicosia cu președinte­le Republicii Cipru, Nicos Anastasiad­es, la o zi după ce Turcia a sfătuit companiile internațio­nale să nu concureze pentru obținerea unui nou permis de exploatare în zonă. Forajele de exploatare prevăzute pentru acest an privesc blocul 10 pentru care compania americană are deja autorizare obținută cu aliatul său Qatar Petroleum. Analiștii au prevenit că situația este extrem de inflamabil­ă și o mișcare falsă ar risca să dea loc la o confruntar­e la scară largă.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania