Romania Libera

Deși nu are partid, Cioloș vrea să preia opoziţia politică

- Romulus Georgescu

Solicitare­a debarcării Guvernului Dăncilă a devenit pentru Dacian Cioloș un prilej să îi atace pe președinte­le Klaus Iohannis și pe liberali, aliații săi din trecut. Liberalii îi reamintesc că a obținut mai multe funcții cu sprijinul PNL, al președinte­lui Iohannis sau al PSD.

Fostul premier Dacian Cioloș a ieșit, recent, la rampă în contextul negocieril­or pe care le poartă cu USR pentru o colaborare la alegerile europarlam­entare. Prin aceste ieșiri, Cioloș a încercat să se detașeze atât de PNL, cât și de președinte­le Klaus Iohannis.Atât noua construcți­e pe care o visează Cioloș, cât și PNL se luptă pentru același electorat de dreapta. Ieșirile lui Cioloș au produs iritare în PNL, din cauza unor experiențe neplăcute din trecut.Pe vremea când era prim-ministru,Cioloș a păstrat oamenii PSD la Ministerul Dezvoltări­i, banii fiind dirijați către primarii social-democrați. La alegerile din 2016, PNL l-a susținut pentru un nou mandat de premier, a plătit afișe cu acesta, dar Cioloș s-a ferit să aibă o poziție clară și să defileze alături de liberali în campanie. Ulterior, Cioloș și-a negociat intrarea în PNL, cerând să i se rezerve postul de președinte, fără alegeri. Negocieril­e au eșuat.

Dacian Cioloș, președinte­le fondator al Mișcării România Împreună (MRÎ), a declarat că „Guvernul Dăncilă trebuie dat jos până la finalul lunii noiembrie, riscă să fie prea târziu dacă România preia președinți­a rotativă a UE“. Cioloș a spus că în acest moment există discuții cu „mai multe forțe din Parlament“.

Cioloș s-a delimitat și de Klaus Iohannis, afirmând că dacă ar fi fost președinte, nu ar fi desemnat-o premier pe Viorica Dăncilă. Fostul prim-ministru a cunoscut-o pe actuala șefă a Guvernului la Bruxelles, în perioada în care Viorica Dăncilă era europarlam­entar. „Știam de atunci ce poate și ce nu poate să facă“, a declarat Dacian Cioloș. Pe de altă parte, Cioloș a criticat în termeni duri strategia PNL-ului, partid pe care fostul premier nu îl vede sub nicio formă ca fiind reformat. „Din păcate, o spun cu un mare regret, PNL se regăsește în această zonă a clasei politice vechi și refuză cu obstinație să se reformeze și să vină alături de noi într-un proiect de reformare profundă a societății românești. Un proiect cu accent pe bunăstare. Ei așteaptă să cadă PSD natural și ei să le ia locul“,a comentat Cioloș.Criticând, la pachet, PSD și PNL ca făcând parte dintr-o clasă politică „nereformat­ă“, el a avut cuvinte de laudă pentru partidele noi precum USR sau Demos.

Răspunsul lui Orban

Președinte­le PNL, Ludovic Orban, i-a reamintit lui Cioloș că a obținut mai multe posturi din partea clasei politice pe care acum o critică. „Urmăresc cu mare atenţie diferite cariere extrem de ciudate. Și aici am să vă spun despre Cioloș faptul că a apărut din neant. A fost pus de Tăriceanu ministrul al Agricultur­ii. Nici azi nu am reușit să înţeleg de ce. După ce a picat guvernul PNL, s-a dus consilier la Băsescu,care era principal adversar al PNL și care l-a propus comisar european. După ce și-a terminat mandatul de comisar european la alegerile din 2014, cine credeţi că l-a propus pentru un al doilea mandat de comisar european? Președinte­le PSD, premierul din acea perioadă Victor Ponta“, a declarat Ludovic Orban.

„Este un atac straniu din partea cuiva care de-a lungul carierei sale politice nu a strâmbat din nas de exemplu când a fost ministru al Agricultur­ii să spună că PNL este un partid vechi, nu a strâmbat din nas când PNL l-a susţinut ca și candidat la prim-ministru“, a comentat șeful PNL. Orban a reamintit că Dacian Cioloș a cerut să devină președinte al PNL fără să fie organizate alegeri. El a mai spus că Cioloș a trăit, în perioada în care a condus Guvernul, în înțelegere cu PSD, partid care a rămas la putere în timpul guvernării tehnocrate, făcând astfel încât toate nerealizăr­ile Cabinetulu­i Cioloș să fie decontate de PNL. „Noi am avut o înţelegere pe care domnul Cioloș nu a respectat-o. De exemplu să cureţe administra­ţia publică de PSD.L-a avut acolo pe domnul Dâncu. Secretarii de stat, prefecţii, președinţi­i de agenţii, aproape toţi managerii de companii puși de PSD au fost lăsaţi în funcţie, în timp ce PSD era perceput ca fiind în Opoziţie, dar de fapt era la putere“,a comentat Orban.

Despre moțiunea de cenzură,Ludovic Orban a declarat că PNL așteaptă momentul potrivit pentru a atrage noi susținător­i privind demiterea Guvernului. Orban spune că după excluderil­e din PSD, precum și după decizia privind remanieril­e (programată săptămâna viitoare) „vor apărea noi oportunită­ți pe care nu le vom rata“. Precauția lui Orban în a vorbi despre moțiunea de cenzură este legată de faptul că PNL poate iniția un singur astfel de demers într-o sesiune parlamenta­ră. Dacă PNL depune acum moțiune de cenzură (așa cum insistă Cioloș) și aceasta este respinsă, o viitoare moțiune mai poate fi depusă abia în viitoarea sesiune, care începe în februarie.

 ?? FOTO: AGERPRES ??
FOTO: AGERPRES
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania