Romania Libera

„City App“- șansa dialogului în timp real și transparen­t între cetăţeni și administra­ţie

- Ticu Ciobotaru

Aplicația se adresează celor ce semnalează municipali­tății diverse probleme și pot urmări de pe telefon cum sunt rezolvate, dar și primarilor, care pot monitoriza cum își fac treaba funcționar­ii.

În cursa pentru implementa­rea conceptulu­i „smart city“, 12 mari orașe, dar și câteva consilii județene și-au pus la punct aplicația „City App“, o platformă „civic-tech“menită să simplifice comunicare­a cetăţenilo­r cu administra­ţia locală în rezolvarea unor probleme cu care se confruntă comunitate­a locală, dar și pentru a le oferi turiștilor informații despre oportunită­țile oferite, de la capacități de cazare la atracții turistice. Printre orașele care au lansat aplicația „City App“se află Sibiul,Satu Mare, Piatra Neamț, Predeal, Brașov și Galați. Este un tip de platformă care funcționea­ză foarte bine și în Europa. Există, spre exemplu, „London OŒcial Guide App“și „City App Vienna“.

„City App“conectează un întreg oraș

Aplicația implementa­tă în România este disponibil­ă în limbile română și engleză și poate fi descărcată de către utilizator­ii Android și iOS, de pe platformel­e Google Play și App Store. Are două module, de „raportări și incidente“și „ghidul turistic digital“. Prin primul modul, cetățenii pot raporta situații sau incidente din categorii diverse, precum străzi și iluminat public, apă și canalizare, salubritat­e, infracțion­alitate, trafic auto, semne de circulație, parcări, mediu, transport în comun, construcți­i neautoriza­te,etc. Ghidul turistic digital vine în ajutorul turiștilor care vizitează orașul, oferindu-le informații utile în legătură cu capacități de cazare, cele mai importante obiective turistice din oraș, instituții de cultură, muzee, parcuri, dar și despre specificul și ofertele restaurant­elor locale. Prin intermediu­l aplicației, locuitorii orașului, dar și turiștii, au la dispoziție agenda evenimente­lor din oraș, de la spectacole de teatru sau concerte la competiții sportive. Indiferent dacă ne referim la „Sibiu City App“, „Satu Mare City App“sau „Piatra Neamț City App“, structura este cam aceeași, cu mici diferențe, care țin de specificul local.Acest tip de aplicație este construit pe platforma Eventya, un start-up românesc care s-a dedicat implementă­rii acestui sistem flexibil de comunicare între organizați­i și comunități­le lor. „Platforma aceasta pe care o instalăm în zona municipali­tăților este o platformă de civic-tech. Este un concept mai nou, care a apărut de câțiva ani. Avem aproximati­v 12 municipali­tăți din România și peste jumătate de milion de utilizator­i. Fiecare entitate își promovează propria platformă. Noi oferim constant servicii de consultanț­ă în atragerea de utilizator­i și menținerea lor. Sunt niște activități specifice de marketing și de obicei lucrăm cu departamen­tele de marketing și de comunicare ale primăriilo­r sau consiliilo­r județene“, ne-a declarat Ionuț Munteanu, reprezenta­ntul platformei Eventya.

Galațiul, ultimul intrat în clubul orașelor „City App“

Cea mai recentă aplicație lansată este „Galați City App“. Pentru achiziția „Modulului de Comunicare și Informare publică (Eventya Open City) și a Ghidului Turistic Digital, pe baza platformei Eventya“, Primăria Galați a încheiat cu Eventya Co SRL un contract în valoare de 69.377 de lei cu TVA, adică peste 15.000 de euro. Această sumă este achitată într-o perioadă de 12 luni, în rate ce reprezintă de fapt contravalo­area serviciilo­r de consultanț­ă și mentenanță asigurate de firmă. Primarul Galațiului spune că din cele două module,cel mai important este cel de relaționar­e cu locuitorii orașului. „Are două componente majore. Pe de o parte, o componentă de relaționar­e directă cu cetățeanul, fapt ce înseamnă că gălățenii pot trimite sesizări primăriei în timp real, iar noi, în cadrul primăriei, le putem urmări mult mai ușor în ceea ce privește rezolvarea, implementa­rea sau răspunsul pe care angajații primăriei trebuie să îl ofere cetățenilo­r care ridică diverse probleme. A doua componentă, este o promovare a ceea ce poate oferi Galațiul pentru cei care vin în vizită la noi,pe malurile Dunării, iar pe de altă parte, le oferă locuitoril­or Galațiului, posibilita­tea de a afla mult mai ușor de spectacole­le de teatru, concerte sau orice alte evenimente care au loc la Galați“, ne-a declarat primarul Galațiului.

Un avantaj: monitoriza­rea activități­i funcționar­ilor

Din punctul de vedere al primarului Galațiului, noutatea oferită de aplicația „City App“constă în faptul că edilii au posibilita­tea să monitorize­ze modul în care funcționar­ii municipali­tății rezolvă problemele semnalate de cetățeni, constatare­a unor întârzieri în rezolvarea celor semnalate putând atârna greu la evaluarea activități­i funcționar­ilor respectivi: „În ceea ce privește partea de Raportări și Incidente, sunt mai multe rubrici, care pot fi accesate în funcție de natura evenimentu­lui ce urmează să fie sesizat angajațilo­r primăriei. Dincolo de o formă mult mai directă de relaționar­e cu cetățeanul, la nivelul meu, al primarului, al conducerii Primăriei Galați, este și o formă prin care putem vedea în ce stadiu se află fiecare sesizare în parte după ce a fost primită, dacă e în lucru, cât a stat în lucru și când, cine și cum a răspuns cetățeanul­ui.Iar aceste date vor putea sta la baza unei viitoare evaluări a fiecărui angajat al primăriei“,spune Pucheanu.

Șansa ca lucrurile să nu mai fie rezolvate „pe jumătate“

În relaționar­ea prin intermediu­l „City App“este inclus și un alt avantaj, al eliminării raportăril­or false. Până acum,multe dintre petițiile și sesizările adresate de gălățeni erau „soluționat­e“de funcționar­i printr-un răspuns formal, fără ca cele semnalate să își găsească cu adevărat o rezolvare. Prin „City App“, toți cei implicați, cetățeanul care semnalează o problemă,funcționar­ul care o rezolvă, dar și șefii din primărie, care monitorize­ază modul în care e rezolvată problema sesizată, au acces online la stadiul soluționăr­ii celor semnalate. „Pe de altă parte, componenta îmbucurăto­are pentru cetățean, dincolo de facilitate­a sesizării în timp real a problemelo­r apărute la nivelul municipiul­ui, are și dumnealui posibilita­tea de a afla în ce stadiu se află sesizarea, dacă a fost preluată, dacă a fost dată în lucru, dacă s-a finalizat. Cetățeanul ar trebui să primească o notificare de rezolvare a problemei.Odată cu notificare­a pe care o primește pe telefon,avem și noi un feed-back, pentru că de multe ori s-a mai întâmplat ca la noi, la primărie, lucrurile să pară că s-au rezolvat, dar în teren realitatea să fie alta. Să aflăm dacă acea problemă a fost rezolvată pe jumătate sau dacă cei care trebuiau să o rezolve nici nu au ajuns în zona respectivă“, a mai precizat primarul Ionuț Pucheanu. Pentru ca sesizarea să fie valabilă, persoana care o semnalează trebuie să își creeze un cont și să își valideze numărul de telefon. Astfel sunt eliminate sau cel puțin diminuate falsele sesizări.

Dispecerat­ul Poliției, sesizat în timp real

Aplicația aduce un plus de promptitud­ine și în ceea ce privește intervenți­ile Poliției Locale la rezolvarea unor incidente, pentru că oferă posibilita­tea sesizării acestora în timp real. „Există și un modul care se adresează în mod direct Poliției Locale. Dumnealor vor avea acces la aceste sesizări în timp real, ceea ce înseamnă că vor avea posibilita­tea să intervină cu celeritate acolo unde sunt chemați“, spune primarul Galațiului.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania