Romania Libera

Taxa auto proiectată de Guvern ar fi, în sfârșit, conform normelor europene, dar acestea s-au îndulcit

- Florin Budescu

Noua taxă auto ar respecta exigenţele europene, ceea ce ar fi o premieră de la integrarea României în Uniunea Europeană. Secretul ar fi însă că oficialii europeni au scăzut mult și ei pretenţiil­e faţă de statele membre, așa cum reiese din sursele experte chestionat­e de „România liberă“.

Noua taxă auto va fi achitată de anul următor în funcție de elemente care generează emisii de poluanți în atmosferă, adică în funcţie de capacitate­a cilindrică, norma de poluare și emisiile de CO2, conform Profit.ro.

Un grup de lucru format din reprezenta­nții mai multor ministere analizează însă acum două variante, care reintroduc indirect vechea taxă auto. Prima presupune introducer­ea unei componente de mediu în taxa achitată periodic la ITP, în timp ce a doua prevede includerea acestei componente în impozitul datorat pentru mijloace de transport.

Ambele versiuni ar fi inspirate de practici din alte state UE, în care se respectă principiul „poluatorul plătește“ și sunt raportate la venitul mediu al românilor. Dar nu este prima dată când oficialii guvernamen­tali români au afirmat același lucru și ulterior s-a constatat că lucrurile stau cu totul altfel.

Toate executivel­e, aproape fără nici o excepţie, au făcut același lucru. Încă de la 1 ianuarie 2007, România a avut o taxă de primă înmatricul­are, pentru care s-a confruntat cu o procedură de infringeme­nt declanșată de Directorat­ul General pentru Taxare DIGITAX din Comisia Europeană.

La limită, exact când se ajungea la consecinţe neplăcute pentru Guvern, un executiv a schimbat o taxă cu o altă taxă, pentru a specula ritmul birocratic lent al instituţii­lor europene. Care au pornit o nouă procedură de infringeme­nt. Și tot așa. S-a folosit până și metoda cinică de a boteza taxa fiscală respectivă „taxă de mediu“și a se promite că banii vor merge ba la un fond de mediu,ba la repararea drumurilor, lucru ce nu s-a întâmplat niciodată.

De fiecare dată, contraargu­mentul oficialilo­r europeni era același: taxa este discrimina­torie și introduce o distorsiun­e pe piaţa unică europeană, dezavantaj­ând mașinile secondhand din spaţiul european, faţă de cele noi vândute (și parţial fabricate) în ţară.

Noua formă a taxei auto este diferită din acest punct de vedere? Adrian Benţa, consultant fiscal, amintește că în 2013 a intervenit o ultimă ordonanţă discrimina­torie. Ca de fiecare dată, au apărut procese.

„Lucrurile au pornit de la ultima poziţie a UE din cazul unui astfel de petent. S-a ajuns la următoarea concluzie: România suprataxea­ză niște mașini cu taxe mai mari decât preţul lor de vânzare,ceea ce nu este o practică conformă cu dreptul european“, a spus Benţa „României libere“.

România, ca stat naţional, are dreptul să introducă o taxă din aceasta de mediu, care să nu fie uriaşă, în comparaţie cu valoarea bunului asupra căruia se pune şi, mai ales, să fie neutră.“

ADRIAN BENŢA, CONSULTANT FISCAL

Totuși, de data aceasta nu s-a mai tras concluzia, ca înainte, că ar fi ceva pe Ca- pitolul Concurenţă (adică se creează o distorsiun­e pe o piaţă, prin practici discrimina­torii),dar s-a concluzion­at că taxa este prea mare, spune expertul.

Neutră pentru toţi operatorii economici

„A mai fost o concluzie foarte interesant­ă: Comisia Europeană a spus că România are dreptul să pună o taxă de mediu pentru prima înmatricul­are a mijloacelo­r de transport sau pentru primul transfer al dreptului de proprietat­e asupra mașinii, numai că taxa trebuie să fie un unitar neutru pentru toţi operatorii economici“, subliniază Adrian Benţa.

„Noi, la acest punct, am avut o altă problemă: mașinile vândute pentru prima dată în România,înainte de 2007, erau supuse unei accize «românești», adică unei invenţii autohtone anterioare momentului integrării europene“, spune Benţa.

„După ce am intrat în UE“, explică specialist­ul, „pe bună dreptate, nu am mai putut să punem o taxă de primă înmatricul­are pentru cei care au plătit înainte de intrarea în UE acciza aceasta. Atunci, CE a spus că acciza de când eram în afara UE era treaba noastră, dar, dacă dăm scutire după ce intrăm în UE, încălcăm regulile comunitare“.

Concluzia, spune Adrian Benţa, ar fi „că România, ca stat naţional, are dreptul să introducă o taxă din aceasta de mediu, care să nu fie uriașă în comparaţie cu valoarea bunului asupra căruia se pune și, mai ales, să fie neutră. Deci, avem voie să facem treaba aceasta“.

Taxa trebuie să fie rezonabilă

Partea tehnică, faptul că se plătește la plata ITP, ori la plata taxei pe mașină, la Primărie, „mie mi se par doar chestiuni procedural­e. În Germania și Austria, taxa analogă se plătește către autoritate­a publică locală. Mi se pare ok, în condiţia celorlalte precizări anterioare, adică să fie rezonabilă, nu excesivă“, a explicat RL consultant­ul fiscal.

Ce înseamnă această rezonabili­tate? „Dacă ţii cont de venitul mediu al românului, salariul mediu net pe economie este de 2.700 de lei.Dacă autoritate­a spune că taxa este între 100 de lei și 270 de lei pe an (n.r.: cel mult 10% din salariul mediu pe economie), poate că ar fi rezonabil, dar, dacă spune că e 2.700 de lei, s-avem pardon, e mult“, spune Adrian Benţa.

Cu cât e mașina mai veche, taxa e mai mare? „Cred“, afirmă Benţa, „că taxa ar trebui să fie cu atât mai mare, cu cât ai aceeași mașină mai mult timp. Fiind plătită anual, cu cât poluezi mai mult,plătești mai mult. Pe măsură ce folosești mașina mai mult timp, plătești mai mulţi bani, sumă nominală“.

Cu alte cuvinte, dacă folosesc 25 de ani aceeași mașină, este clar că poluez cu ea mai mult, deci trebuie să plătesc o taxă mai mare. „Mai este încă un lucru: nu trebuie să mai punem contribuab­ilii pe drumuri. Aș prefera să fie plata făcută la Primărie. Dacă tot îţi plătești impozitul pe mașină, plătești și această taxă odată cu aceea“, crede expertul.

Piaţa unică europeană? Merge înainte,cu suferinţe.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania