Romania Libera

Phenianul vrea ridicarea sancţiunil­or, SUA vor garanţii de denucleari­zare

- Gabriela Anghel

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, se întâlnește în această săptămână la New York cu „omologul“său nord-coreean, brațul drept al lui Kim Jong-un, în optica relansării discuțiilo­r vizând un nou summit între omul-forte de la Phenian și Donald Trump.

Coreea de Nord a prevenit SUA că ar putea reveni la strategia politică de dezvoltare a arsenalulu­i său nuclear dacă nu îi sunt ridicate sancțiunil­e economice. Ani de zile,Phenianul a dus o politică zisă „byungjin“, sau „dezvoltare simultană“a capacități­lor sale nucleare și a celor economice. După întâlnirea istorică dintre președinți­i Donald Trump și Kim Jong-un, pe 12 iunie la Singapore, este evocată frecvent o a doua întâlnire față-în-față a celor doi și, luna trecută, președinte­le american preciza că sunt avute în vedere trei sau patru locuri pentru acest nou summit. Acesta și anunțata întreveder­e între Mike Pompeo și Kim Yong Chol vor permite ambelor națiuni să avanseze în dosarul denucleari­zării regimului nord-corean.

Coreea de Nord, afectată de sancțiuni economice sufocante pentru economie, pare că se impaciente­ază și ministerul de Externe evoca posibilita­tea revenirii la politica „dezvoltări­i simultane“dacă SUA nu își schimbă atitudinea. „Nu sunt îngrijorat, am mai văzut asta în cursul negocieril­or“, a declarat Pompeo pentru CBS, înainte de a-și reafirma inflexibil­itatea: „nici un respiro economic înainte de a ne atinge obiectivul final“. Nu este vorba doar despre denucleari­zare completă, ci și de capacitate­a noastră de a verifica dacă a avut loc, o condiție prealabilă ridicării sancțiunil­or economice, a mai subliniat Pompeo. La summitul din Singapore, Kim Jong-un s-a angajat în favoarea unei „denucleari­zări complete a peninsulei coreene“, iar din partea americană Mike Pompeo a fost însărcinat cu negocieril­e de urmat pentru definirea concretă a parametril­or acestui angajament, considerat prea vag de Washington.

Această relansare a dialogului cu Phenianul coincide cu o atenuare a tensiunilo­r SUA cu China, actor-cheie în dosarul nord-coreean și principalu­l aliat al regimului Kim Jong-un. Donald Trump și omologul său chinez, Xi Jinping, au discutat telefonic săptămâna trecută atât despre comerț,cât și despre Coreea de Nord.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania