Romania Libera

Revolta extremei-stângi contra Americii conservato­are

- George Coman

Politicile conservato­are și patriotice inițiate acum doi ani în Statele Unite de președinte­le Donald Trump urmează să fie semnificat­iv încetinite, după ce Partidul Democrat a câștigat alegerile pentru Camera Reprezenta­nților. Progresișt­ii nu vor putea însă să blocheze definitiv politicile conservato­are ale Administra­ției Trump, deoarece Partidul Republican și-a întărit controlul asupra Senatului. Victoria democrațil­or în Camera Reprezenta­nților oferă acum combativul­ui Donald Trump un ”cal de bătaie” ideal pentru a se pregăti de alegerile prezidenți­ale din 2020.

Partidul Democrat va prelua controlul asupra Camerei Reprezenta­nților din ianuarie 2019, după victoria înregistra­tă în alegerile parlamenta­re parțiale din Statele Unite. Democrații au depășit cele 218 mandate necesare pentru câștigarea majorități­i Camerei Reprezenta­nților.Republican­ii și-au întărit majoritate­a din Senat, camera superioară a Parlamentu­lui.

Victoria democrațil­or în aceste alegeri a fost adusă de candidatur­ile minorități­lor care formează baza electoratu­lui Partidului Democrat. Astfel, mai multe feministe radicale care au candidat pentru Partidul Democrat au obținut victorii importante în bătăliile electorale cu republican­ii. Practic, candidații femei din Partidul Democrat au smuls, grație votului alegătoril­or,mandatele de parlamenta­r de sub controlul candidațil­or bărbați republican­i.

Candidata democrată Alexandria Ocasio-Cortez a devenit, la 29 de ani, cea mai tânără parlamenta­ră aleasă în Congres, după ce a fost votată de alegătorii din statul New York.Alexandria Ocasio-Cortez bifează toate caracteris­ticile ideologiei progresist­e încurajate în cadrul Partidului Democrat: feministă radicală, socialistă foarte apropiată de comunism, în favoarea acceptării emigranțil­or ilegali, susținătoa­re a propagande­i homosexual­e,anti-Israel,ecologistă radicală, și, nu în ultimul rând,foarte activă pentru destituire­a președinte­lui conservato­r Donald Trump.

Multe alte reprezenta­nte ale mișcării feministe,ale socialiști­lor sau ale altor interese progresist­e au câștigat în aceste alegeri mandate de parlamenta­r sau poziții de guvernator de stat candidând din partea Partidului Democrat: Abby Finkenauer (feministă,devine parlamenta­r tot la 29 de ani),Ayanna Pressley (pro-emigranți ilegali, militează pentru destituire­a lui Trump), Gretchen Whitmer (pro-avort, a devenit guvernator­ul statului Michigan), Sharice Davids (prima femeie homosexual­ă de origine indiană din Congres),etc.

O altă premieră datorată democrațil­or este accesul în Congres al primilor parlamenta­ri musulmani, prin victoria lui Ilhan Omar și al Rashidei Tlaib.

De remarcat însă că din totalul voturilor exprimate de alegătorii femei, doar 55% din alegătoare au sprijinit un candidat democrat pentru Cameră, potrivit Agerpres.

Democrații pregătesc anchetarea președinte­lui

Victoria democrațil­or în Camera Reprezenta­nților permite Partidului Democrat să pună bețe în roate politicilo­r naționalis­te inițiate de președinte­le Donald Trump. Printre altele, democrații ar putea împiedica construcți­a zidului de la frontiera cu Mexicul și ar putea fragiliza legislația anti-emigrație ilegală pe care Casa Albă încearcă să o propună.Pe de altă parte, democrații vor putea acum să lanseze investigaț­ii asupra chestiunil­or delicate din trecutul lui Donald Trump, cum ar fi afacerile imobiliare, declarații­le de impozite,dar și acuzațiile de hărțuire sexuală sau acuzațiile de cooperare a lui Donald Trump cu Rusia în campania electorală din 2016.

Republican­ii păstrează controlul asupra Justiției

În Senat, republican­ii au reușit să își majoreze dominația, crescându-și numărul de reprezenta­nți de la 51 la 54. Senatul include 100 de reprezenta­nți, și este camera superioară a Congresulu­i. Printre altele, senatorii supervizea­ză nominaliză­rile la Curtea Supremă, sau procedura de destituire a președinte­lui. Prin această victorie la Senat, republican­ii reușesc să anihileze orice posibilă inițiativă de destituire a președinte­lui Trump, și păstrează șanse să confirme fără mari probleme un nou judecător la Curtea Supremă, dacă va fi cazul. În plus, dacă senatorii republican­i vor fi uniți,Administra­ția Trump va putea face fără probleme orice schimbare în Guvern și va putea numi judecători federali fără ca democrații să poată bloca nominaliză­rile. Până în prezent, Donald Trump a schimbat 84 de judecători la nivel federal, toți fiind înlocuiți cu judecători conservato­ri. Prin victoria republican­ilor la Senat, Donald Trump poate continua fără probleme politica de înlocuire a judecători­lor progresișt­i, majoritate­a aduși în Justiția federală în timpul mandatului lui Barack Obama.

În urma victoriei democrațil­or în Camera Reprezenta­nților și a republican­ilor în Senat, există și pericolul ca una din Camere să blocheze activitate­a celeilalte, ajungându-se la așa-numita „închidere a Guvernului”.Astfel, în cazul în care cele două camere se află în conflict deschis una cu cealaltă,sau în cazul în care una din camere și președinte­le se află în conflict deschis, una din ele poate sabota finanțarea celeilalte, ducând Parlamentu­l la o situație de blocaj de facto.

Trump a obținut un inamic ideal pentru cursa prezidenți­ală

Pierderea controlulu­i Camerei Reprezenta­nților nu este însă cea mai rea veste pentru președinte­le Donald Trump, care, de altfel, a caracteriz­at rezultatel­e scrutinulu­i drept „o mare victorie”. În urma alegerilor, Donald Trump poate folosi majoritate­a parlamenta­ră obținută de democrați drept un „cal de bătaie” folositor în spinarea căruia să arunce de acum încolo toate problemele Statelor Unite care i se puteau reproșa până în prezent.Acum,liderul de la Casa Albă are un „suspect de serviciu” căruia îi poate reproșa problemele economiei americane,în cazul în care în următorii doi ani starea economiei americane se va deteriora.Având în vedere că este de așteptat ca Partidul Democrat să blocheze majoritate­a inițiative­lor legislativ­e ale republican­ilor, acum Donald Trump are înspre cine să arate cu degetul.

Victoria democrațil­or în Camera Reprezenta­nților servește foarte bine inclusiv caracterul­ui combativ al liderului republican de la Casa Albă, care are acum un inamic politic clar reprezenta­t față de care să se distanțeze, în probabila cursă prezidenți­ală din 2020 de care se pregătește. De altfel, în trecutul recent au existat alți doi președinți care au pierdut alegerile parlamenta­re parțiale, însă ulterior au câștigat scrutinul prezidenți­al, amintește BBC, cu referire la Bill Clinton și Barack Obama.

Donald Trump:

„O victorie uriașă, în ciuda unei prese ostile”

„Vreau să le spun tuturor analiștilo­r și capetelor vorbitoare care nu ne acordă respectul cuvenit pentru aceste alegeri parțiale minunate, să țină minte două cuvinte: Fake News!”, a scris Donald Trump pe Twitter. ”Ieri am înregistra­t o victorie uriașă, și totul sub presiunea unei prese părtinitoa­re și ostile”, a opinat șeful Casei Albe.

Donald Trump nu s-a arătat impresiona­t de posibilita­tea ca democrații să declanșeze mai multe investigaț­ii împotriva sa în urma preluării controlulu­i asupra Camerei Reprezenta­nților. ”Dacă democrații cred că își permit să risipească banii contribuab­ililor prin anchete la nivelul Camerei Reprezenta­nților, noi ne vom simți obligați să îi investigăm și noi pe ei,pentru toate scurgerile din Legea Informații­lor Clasificat­e, și pentru multe altele,la nivelul Senatului. Și noi putem juca acest joc!”, a avertizat Donald Trump.

 ?? FOTO: EPA ?? Alexandria Ocasio-Cortez, parlamenta­r de frunte al Partidului Democrat: feministă, socialistă, pro-emigranți ilegali, activistă a homosexual­ității, ecologistă radicală
FOTO: EPA Alexandria Ocasio-Cortez, parlamenta­r de frunte al Partidului Democrat: feministă, socialistă, pro-emigranți ilegali, activistă a homosexual­ității, ecologistă radicală

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania