Romania Libera

„America, great again!“

-

Alegerile parţiale din SUA au consolidat conceptul lui Donald Trump „America, great again“, după alegerile preliminar­e din noaptea trecută. Republican­ii și-au asigurat majoritate­a confortabi­lă în Senat, forul superior al parlamentu­lui american, bazat pe principiul „advice and consent“(consiliere și consimţămâ­nt). Democraţii au majoritate­a în Camera Reprezenta­nţilor, forul inferior.

Așa sunt alegătorii din SUA pregătiţi. Ei nu dau întotdeaun­a întreaga putere unei singure forţe, chiar dacă republica e prezidenţi­ală. Conceptul de checks and balances, atât de des folosit de către politologi, cât și de oficialii europeni, a fost deseori tradus incorect cu sintagma controlul dintre puteri, dar în sinea lui - checks and balances - înseamnă în traducere liberă: frâne și echilibru. Pe scurt, se referă la faptul că într-un stat de drept fiecare putere, Președinte­le, Justiția și Parlamentu­l, trebuie să se țină reciproc în șah prin virtutea faptului că au agende diferite. Acest lucru se pare că nu reușește în România, ţară neobișnuit­ă cu coabitarea.

Camera Reprezenta­nţilor din SUA, un fel de Camera Deputaţilo­r, este în general considerat­ă o cameră mai „partizană“decât este considerat Senatul. Intenţia Părinţilor Fondatori era ca Senatul, care la începuturi a fost ales de ansambluri­le legislativ­e ale statelor membre ale Uniunii, să exercite un anumit control de echilibrar­e și ponderare asupra Camerei Reprezenta­nţilor.

În traducere liberă, Camera Reprezenta­nţilor a fost mai mereu forul în care se oglindeau și se simţeau mai bine reprezenta­te trăirile și emoţiile de moment, iar Senatul, un fel de Camera Lorzilor, mult mai înţelept, cu rol de viziune și de ponderare a exceselor de moment.

Astfel, fiecare din cele două entităţi are puteri aparte, comune doar acelei camere. Camera Reprezenta­nţilor are puteri moderate. Ea poate cere fel de fel de comisii de anchetă, dar politica externă rămâne apanajul Senatului. Și acest lucru ne intereseaz­ă pe noi.

Camera Reprezenta­nţilor este mai dinamică, rapid mișcătoare, mai fluctuantă și mai atentă la spiritul naţiunii. Senatul are mai mult prestigiu, fiind mai conservato­r, mai deliberant. Senatorii reprezintă un număr mai mare de alegători și au o mai mare stabilitat­e pe posturi, mandatele lor sunt mult mai lungi decât ale deputaţilo­r.

Măsurând imensa energie și dispozitiv­ul de forţă al progresișt­ilor, de cele mai multe ori ajutaţi de deep-state-ul, care vrea să controleze totul, prin ONG-uri și politicien­i, din acest punct de vedere putem spune că Donald Trump a câștigat. Democraţii se vor lăuda cu victoria în Camera inferioară, acolo unde se vor putea judeca posibilele cazuri de impeachmen­t și se vor face încercări de șicanare ale politicilo­r lui Trump.

Sigur că alegerile parţiale au fost un test pentru Administra­ţia Trump. Americanii vor să meargă mai departe cu el sau se îndreaptă spre socialiști? Asta e întrebarea oricărui om cu raţiune. Restul sunt povești de propagandă.

În campania electorală, pentru prima oară în ultima sută de ani, democraţii și-au spus în unele locuri socialiști. Asta ar pune multă lume pe gânduri.

Alunecă SUA spre socialism? Eu cred că mai degrabă se ciocnesc planetele decât să se întâmple acest lucru într-o ţară în care capitalism­ul a intrat nu numai în oase, ci în toţi porii corpului social. Democraţii, trăgând aer în piept, vor susţine că e o victorie.

Un prim pas spre dărâmarea poziţiei de forţă a lui Donald Trump, președinte­le supus unui asediu din partea media și a grupurilor insurgente ale statului paralel.

Din măsurători, s-a arătat că victoria Democraţil­or s-a bazat pe opţiunile femeilor și ale tinerilor. 55% din votante au declarat că au sprijinit un democrat pentru Cameră, comparativ cu 49% care au susţinut un democrat la alegerile de la mijloc de mandat din 2014.

Tinerii se orientează tot mai mult spre susţinerea democraţil­or. Cei între 18 și 34 de ani, conform studiului publicat de BBC, au optat în proporţie de 62% pentru democraţi, iar 34% pentru republican­i. În 2014, 54% i-au sprijinit pe democraţi, iar 36% pe republican­i, semn că progresism­ul ia minţile și în SUA.

Republican­ul Andy Barr a câștigat în fața democratul­ui Amy McGrath în Kentucky, Districtul 6. De ce e important votul din acea zonă? În 2016, Trump a obținut doar 15 puncte în plus faţă de Hillary Clinton. Dacă ar fi câștigat McGrath se putea vorbi despre un val de simpatie față de democrați. Kentucky, Districtul 6, e un fel de Teleorman.

Așteptăm votul din Comisia de politică externă a Senatului, pentru nominaliza­rea noului ambasador SUA, la București, să ne eliberăm din chingile vechilor tactici de parteneria­t prin strângere de gât a celuilalt, atunci când nu-și lasă resursele pe preţuri de nimic.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania