Romania Libera

Clubul sportiv Făurei, proiect de suflet pentru fostul internaţio­nal

- Cristian Frisk

Fostul fotbalist de la FCSB, St. Etienne și echipa națională a României, Bănel Nicoliță, continuă să joace la o echipă obscură de Liga a III-a, CS Făurei, din județul Brăila. De fapt, după ce a abandonat cariera de performanț­ă, Nicoliță s-a întors pe meleaguril­e natale și a demarat de la zero un proiect fotbalisti­c, cu valențe educative.

Bănel Nicoliță a preluat această echipă în campionatu­l județean și a reușit să o promoveze în Liga a III-a. La 37 de ani, Bănel Nicoliță este antrenor, jucător și acționar la club. El are alături mai mulți sponsori din localitate și din împrejurim­i, iar autorități­le locale, de asemenea, îl ajută implicându-se.

CS Făurei evoluează în seria a II-a a Ligii a III-a, fiind pe locul 14, penultimul, cu numai 8 puncte acumulate după 11 etape. În ultimul meci, CS Făurei s-a deplasat în capitală, pierzând meciul cu Progresul Spartac cu 5-1. Eșecul la scor drastic nu a afectat însă calitatea evoluției lui Bănel Nicoliță, care a început jocul pe un post inedit, cel de fundaș central, pe care evoluează însă de la începutul campionatu­lui. El a alergat mult, în stilul său caracteris­tic, având unele intervenți­i foarte bune. După aceea a trecut atacant, folosindu-și din plin viteza nativă. La o astfel de acțiune a obținut penalty-ul din care tot el a înscris golul de onoare al brăilenilo­r.

Parafrazar­ea lui Gabriel Garcia Marquez, care spunea că ”vârsta nu este cea pe care o ai, ci cea pe care o simți”, pare a fi concluzia pentru acest meci în care Bănel Nicoliță a fost felicitat sincer chiar de către oficialii și suporterii de la Progresul Spartac. Planuri de lungă durată la Făurei

”Obiectivul meu pentru această formație este să închegăm o echipă bună și să jucăm un fotbal frumos. Pentru acest sezon ne propunem evitarea retrogradă­rii, după care sper să creștem treptat. În cazul în care vor fi suficienți bani ca să susținem performanț­a, atunci ne vom gândi, eventual, la promovarea în liga secundă”, declară în exclusivit­ate pentru „România liberă” Bănel Nicoliță.

La echipă îi sunt coechipier­i doi frați, Stelică și Andrei, iar majoritate­a fotbaliști­lor sunt tineri din localitate sau din comunele limitrofe. Următorul meci, pentru CS Făurei, va fi în campionat, pe 10 noiembrie, ora 14.00, pe teren propriu cu SC Popești-Leordeni.

Cine este Bănel Nicoliță

A debutat la Dacia Unirea Brăila, în Liga a II-a, după care a mai jucat la Poli Timișoara și FCSB, Viitorul Constanța și ASA Tg. Mureș. În total, în prima ligă românească a strâns peste 300 de meciuri. S-a transferat apoi în Franța, unde a îmbrăcat tricoul unor echipe renumite precum St. Etienne și Nantes. În prima divizie din Hexagon a disputat 42 de meciuri. În Cipru a fost legitimat la Aris Limassol. A câștigat două titluri cu roș-albaștrii, o Cupă și o Supercupă a României, iar cu St. Etienne a cucerit Cupa Ligii Franței. A evoluat în cupele europene, fiind internațio­nal român de juniori și tineret. La prima reprezenta­tivă are 37 de tricouri și un gol marcat, fiind inclus în lotul cu care am participat la Campionatu­l European din 2008.

Autogolghe­terul

Bănel Nicoliță a rămas în memoria colectivă și prin două autogoluri marcate la interval scurt de timp. Pe 1 noiembrie 2006, în grupele Ligii Campionilo­r, pe Santiago Bernabeu, Real Madrid învingea cu 1-0 FCSB. Bănel a trimis atunci o pasă spre propriul portar, dar Cernea nu era acolo, așa că madrilenii au câștigat. În februarie 2008, Bănel Nicoliță a mai înscris un autogol de generic, la Iași, Poli învingând cu 2-1 FCSB.

Pentru dispoziția sa la efort, dar și pentru educația și bunul simț de care a dat dovadă permanent, Bănel Nicoliță a fost mereu iubit și apreciat de către publicul românesc.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania