Romania Libera

Când ar putea avea loc votul în cazul Tăriceanu

- (Romulus Georgescu)

Termenele fixate de conducerea Senatului pentru discutarea cererii DNA de începere a urmăririi penale în dosarul liderului ALDE însumează aproape o lună de zile. În aceste condiții, votul ar putea fi programat, cel mai devreme, la jumătatea lunii decembrie.

Biroul Permanent al Senatului a stabilit, ieri, etapele pentru dosarul care îl vizează pe președinte­le Camerei Superioare a Parlamentu­lui, Călin Popescu Tăriceanu, pentru infracţiun­ea de luare de mită. Tăriceanu nu a participat la ședința conducerii Senatului în care s-a discutat dosarul său.

După ședința conducerii Senatului, Tăriceanu a explicat că, în prima fază, solicitare­a DNA de începere a urmăririi penale a fost repartizat­ă Comisiei juridice, care are la dispoziție cinci zile pentru a întocmi raportul preliminar. Raportul preliminar va fi prezentat Biroului Permanent al Senatului și va fi discutat, cel mai probabil, lunea viitoare. ”Urmează un termen de 14 zile în care se pot consulta dosarele și voi avea și eu acces” a explicat Tăriceanu. ”Aștept cu interes momentul în care voi putea să studiez dosarul. Sunt numai 17.000 de pagini, deci un vraf de dosare și până atunci vă rog să nu mă întrebaţi lucruri la care nu am cum să vă răspund”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu. Rapoartele cu privire la cererea de începere a urmării penale se dezbat în plenul Senatului în cel mult cinci zile de la depunerea lor la Biroul permanent.

Etape procedural­e

De altfel, vicepreșed­intele Senatului, Claudiu Manda (PSD), a explicat că Biroul Permanent a pus în practică Regulament­ul instituție­i. „În conformita­te cu prevederil­e regulament­ului, cei de la Comisia juridică au timp de maxim cinci zile să prezinte un calendar și un raport preliminar, ca să înțelegem și noi când va fi audierea domnului senator. Suntem în această etapă: și anume repartizar­ea către Comisia juridică având termen de maxim cinci zile să informeze biroul permanent. O prevedere în regulament spune că nu trebuie să depășească 14 zile în interiorul comisiei juridice. O să așteptăm punctul de vedere al comisiei și o să dezbatem, probabil, în prima ședință de săptămâna viitoare”, a explicat Manda. De observat că în cazul termenului pentru raportul Comisiei juridice, senatorii au ales termenul maxim de 14 zile. În total, cele trei termene fixate de conducerea Senatului însumează 24 de zile lucrătoare. Cum în procedura parlamenta­ră nu se iau în calcul zilele libere, cel mai probabil votul ar putea fi programat în perioada 10-16 decembrie. Direcţia Naţională Anticorupţ­ie (DNA) a cerut săptămâna trecută încuviinţa­rea începerii urmăririi penale pentru Călin Popescu Tăriceanu. Procurorii susţin că acesta ar fi primit indirect, în perioada 2007 - 2008, pe vremea când era premier, foloase materiale de aproximati­v 800.000 de dolari de la o firmă austriacă.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania