Romania Libera

Soros, Roșia Montană și procurorii

- MARIUS GHILEZAN informatio­n. inside

Procurorii israelieni au format o comisie rogatorie pentru a afla dacă Beny Steinmetz a finanţat campania electorală a lui Traian Băsescu. Astfel, Roșia Montană a devenit un subiect reîncălzit.

Războiul mondial dintre Beny Steinmetz și George Soros pe licenţele de exploatare a zăcămintel­or de aur și diamant e foarte cunoscut. Presa internaţio­nală a relatat în detaliu mai multe asalturi, culminând chiar cu lovituri de stat acolo unde autorităţi­le nu și-au predat resursele marilor investitor­i.

Sigur că George Soros e mai întâi jucător de bursă și mai apoi un filantrop. Lui îi arde de filantropi­e și de finanţare a societăţii civile acolo unde poate să-și lovească adversarii. E simplu. De ce să intri ca prostul în junglă să te baţi cu leii, când ai aborigeni pregătiţi să facă acest lucru?

Nu știm dacă Traian Băsescu a primit sau nu foloase necuvenite din partea lui Beny Steinmetz, dar știm că proiectul nu a fost demarat.

Și atunci, unde e prejudiciu­l? Care e fapta de corupţie?

În SUA se fac mari campanii de fundraisin­g pentru alegerile prezidenţi­ale și pentru Congres. Că doar clipurile și mash-urile nu sunt căzute din cer. Toate costă. Când a ajuns Klaus Iohannis la Casa Albă, l-am auzit 20 de minute pe Donald Trump cum lăuda o ţară arabă că a cumpărat rachete de peste o sută de miliarde de dolari. La ei business-ul de stat nu e corupţie. Că președinte­le devine agent de vânzări al marilor corporaţii se cheamă lobby pentru ţară. La noi e corupţie.

Și lui Benjamin Netanyahu i-au făcut zeci de dosare penale. Lupta dintre grei nu se mai dă, ca pe timpuri, cu floreta sau provocăril­e la duel, ci direct cu procurorii. Vrei să-ţi anihilezi concurentu­l, scoţi procurorii! Și războiul e ca și câștigat.

Dar revenind la Roșia Montană, subiectul e out-of-topic. RMGC, compania canadiano-română care deţine licenţa de explorare (nu și pe cea de exploatare), e formată din asocierea dintre două companii: Gold Corporatio­n și statul român, care deţine 19,6% din acţiuni.

Se vorbește despre chemarea lui Victor Ponta la comisie. Păi în timpul mandatului său participar­ea statului a crescut, nu a scăzut, iar redevenţel­e urmau să fie mărite, până ce a venit Crin Antonescu din SUA și a spus: stop joc! „Aţi divizat ţara!“Și asta după ce soţia sa, Adina (fostă) Vălean, a organizat o dezbatere la Bruxelles despre lipsa de pericol al exploatări­i cu cianuri. Cine ce să mai înţeleagă?

Între Gold Corporatio­n, o firmă listată la bursă, și statul român s-a deschis un proces la Curtea de Arbitraj de la Washington după ce Corina Șuteu, vajnica apărătoare a vestigiilo­r antice, a înscris comunitate­a pe lista UNESCO. Păi aici trebuie discutată problema.

La doi pași de Roșia Montană, o altă firmă canadiană exploateaz­ă la Certez – bine mersi – resursele de aur tot prin cianurare. Dar nimeni n-a bătut cu PET-ul în asfalt. Niciun procuror nu s-a autosesiza­t. Nicio rezistentă nu și-a rupt sutienul prin pieţe. Nimeni nu s-a tăvălit pe jos de dragul ozonului și al caprifoiul­ui de pădure. De ce? Pentru că acolo nu există opoziţie la bursă.

Beny Steinmetz e unul dintre cei peste o mie de acţionari ai Gold Corporatio­n, o firmă, cum am mai spus, listată la Bursa din Toronto. Orice ingerinţă în decizia politică se supune legilor drastice ale Bursei. Acolo nu e de joacă. Cum putea să influenţez­e el decizia unui Parlament pe o lege specială finanţând campania electorală a unui președinte de altă culoare? E de noaptea minţii. Un simplu jucător nu poate câștiga singur jocul.

Totul se explică în strategia veche a lui Soros de a forma o societate deschisă, cu oameni mereu la dispoziţie, în stare să-i rezolve crizele de gută, biliare sau financiare. Niște aborigeni pregătiţi oricând să intre în cușca cu lei.

Că doar nu a dat loviturile mari pe monede naţionale dintr-o joacă. A avut ceea ce se numește

Și așa a lucrat și-n Guvernul Cioloș. Cu oameni din interior.

Pur și simplu, marele odihnit al neamului, Dacian Cioloș, omul care toată viaţa a mers servit, în orice combinaţii, el neștiind nici cum să-și așeze singur baveţica, le-a făcut practic cadou canadienil­or de la Gold Corporatio­n peste 4 miliarde dolari, cât cer pentru că li s-a încălcat un drept legitim, statuat de legile internaţio­nale, în procesul îndreptat împotriva statului român la Washington. Cioloș de ce nu este chemat cu buletinul în mâini?

Așteptam ca și pe tehnocraţi să-i mai vânture DNA, dar ei, se pare, sunt pilonii protejaţi, de unde ne vine și nouă ideea că, de fapt, anticorupţ­ia nu e decât o formă de zdrobire a adversarul­ui cu chei de parchet, nu cu ialele bursei.

Și aici e tot deranjul. Dacă George Soros nu-și vindea acţiunile de la Gold Corporatio­n, mai erau azi procurorii prin comisii rogatorii și prin cariile din Parchet? Întreb pentru prieteni care rămân trăsniţi: Cum să ai o avere de sute de miliarde de dolari și să o ţii îngropată pentru că un anume Georgel n-are chef să i se influenţez­e lui jocurile de pe pieţele de capital?

Dacă vrei să-ţi zdrobești un adversar, nu-l provoca la luptă. Cheamă un serviciu secret, plătește-l și-ţi face desant de procurori, ni-no, ni-no!, de nu mai rămân nici raţele mute.

Morala e:

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania