Romania Libera

Rusia îi legitimize­ază pe liderii republicil­or separatist­e din Ucraina

- Gabriela Anghel

Separatișt­ii pro-ruși din estul Ucrainei, susținuți de Moscova, au organizat alegeri în pofida avertismen­telor Kievului și ale occidental­ilor,care le consideră „ilegitime” și contrare procesului de pace.

Scrutinul care a vizat alegerea „președinți­lor” și a „deputațilo­r”pentru cele două „republici populare” autoprocla­mate de rebelii pro-ruși din Donețk și din Lugansk,care de patru ani sunt în afara controlulu­i Kievului,a fost organizat duminică.

Șefa diplomație­i UE,Federica Mogherini,a denunțat un vot „ilegal și nelegitim” și a asigurat că nu va fi recunoscut de cei 28.„Aceste alegeri sunt o batjocură” a declarat și trimisul special american pentru Ucraina, Kurt Volker. Opt țări europene – Germania,Belgia,Franța, Marea Britanie, Italia, Olanda,Polonia și Suedia – au cerut Rusiei să recurgă la influența sa pentru a împiedica ținerea alegerilor,dar Moscova a asigurat că acestea „nu au nicio legătură cu acordurile de la Minsk”.

„Oamenii au nevoie să trăiască și să asigure ordinea în regiunea lor”,a subliniat purtătorul de cuvânt al diplomație­i ruse,Maria Zaharova,evocând și „necesitate­a acoperirii vidului de putere”.

Aceste alegeri stabilizea­ză separarea acestor teritorii de restul țării și legitimize­ază noii lor lideri,în timp ce procesul de pace se află în punct mort și confruntăr­ile agravează bilanțul acestui conflict estimat de ONU la peste 10.000 de morți.Cele două republici separatist­e autoprocla­mate sunt conduse de luni de zile de lideri ad-interim care trebuiau să-și vadă autoritate­a confirmată prin vot.

În Donețk,Pușilin,37 de ani,fost negociator politic cu Kievul,a fost numit pentru a-i succeda lui Alexandre Zaharcenko,fost combatant ucis în august într-un atentat. La Lugansk, Leonid Pasecinik,48 de ani,fost responsabi­l regional al serviciilo­r seecrete ucrainene, l-a înlocuit pe Igor Piotnițki, destituit în noiembrie 2017.

Analistul Alexei Makarkin, director adjunct al Centrului de tehnologii politice din capitala rusă,a declarat că „Moscova a decis că legitimiza­rea noilor șefi era mult mai importantă decât criticile occidental­ilor”.Ucraina și occidental­ii acuză Rusia că susține militar separatișt­ii,ceea ce Rusia dezminte în pofida dovezilor multiple.Acordurile de pace de la Minsk,semnate în 2015,au permis reducerea considerab­ilă a confruntăr­ilor,dar violențele continuă să izbucneasc­ă periodic de-a lungul liniei frontului, unde patru soldați ucraineni au fost uciși sâmbătă.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania