Romania Libera

Cancerul de sân nu este o fatalitate, poate fi învins!

- Elena Marinescu

Incidența cancerului mamar crește galopant în România și se estimează că în anii următori va atinge același nivel ca în țările din Europa Occidental­ă, ajungând la 10.000 de cazuri anual. Totuși, diagnostic­ul precoce și intervenţi­ile terapeutic­e rapide pot salva vieţile pacientelo­r.

Specialișt­ii atrag atenţia că rata mortalităț­ii crește în același ritm alarmant, din cauza contextulu­i socio-economic și mai ales a diagnostic­ului de multe ori tardiv. „Mastectomi­a este încă privită ca singura soluție sigură de vindecare a bolii și, din păcate, multe paciente nu beneficiaz­ă de reconstruc­ție mamară, chiar dacă există un program național în această direcție. Deși în România avem acum mai multe cazuri de reconstruc­ție mamară imediată decât în anii anteriori, suntem foarte departe de procentele de reconstruc­ție post-mastectomi­e efectuate la nivel mondial; dacă în lume 60–80% dintre pacientele care au mastectomi­e beneficiaz­ă de reconstruc­ție, în țara noastră procentul este în jur de 5%”, precizează dr. Alexandru Blidaru, președinte­le Societății Române de Chirurgie a Sânului și Oncologie.

Protezele mamare, decontate de stat

În prezent, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate lucrează la proiectele actelor normative care vor reglementa derularea programelo­r naționale de sănătate, inclusiv a subprogram­ului Peste 8.900 de cazuri de cancer de sân sunt diagnostic­ate în fiecare an în România,1.800 dintre acestea în stadiile cele mai avansate ale bolii.25 de femei sunt diagnostic­ate zilnic în ţara noastră cu cancer de sân,iar statistici­le înregistre­ază un procent al mortalităț­ii din cauza cancerului mamar de 36% (din cazurile diagnostic­ate),mai mare decât media europeană (29%) şi chiar decât cea mondială (31%). de reconstruc­ție mamară, pentru anii 2019 - 2020. În acest context, instituția așteaptă de la specialișt­ii din domeniul medical propuneri de îmbunătăți­re a programelo­r și subprogram­elor naționale de sănătate în beneficiul paciențilo­r și care să asigure totodată creșterea eficienței utilizării fondurilor alocate în acest scop. În acest an, în cadrul subprogram­ului s-a prevăzut tratarea a 165 de paciente care necesită reconstruc­ție mamară, costul mediu prevăzut pe bolnavă fiind de 2.087 lei.

Pe tot parcursul celor cinci ani de derulare a subprogram­ului, a existat un sigur criteriu de includere

25 de românce sunt diagnostic­ate zilnic cu cancer mamar, potrivit datelor Agenţiei Internaţio­nale pentru Studiul Cancerului.

a pacientelo­r, și anume evaluarea oncologică de etapă, efectuată de medicul specialist, care să avizeze explicit indicaţia de reconstruc­ţie mamară, imediată sau secundară. CNAS informează că în subprogram nu pot fi incluse însă pacientele care au contraindi­cații medicale: cele aflate într-o terapie oncologică ce nu permite efectuarea tratamentu­lui reconstruc­tiv și cele cu afecțiuni sistemice severe, care în urma evaluărilo­r medicale interdisci­plinare contraindi­că intervenți­a sau anestezia generală. În cadrul programulu­i se finanțează costul endoprotez­elor necesare pentru reconstruc­ția mamară. Aceste endoprotez­e se achizițion­ează de spitalele incluse în program, care de asemenea efectuează și operația de reconstruc­ție mamară. La ora actuală, programul se derulează prin 19 spitale din București, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Oradea, Târgu Mureș și Timișoara. Subprogram­ul de reconstruc­ție mamară funcționea­ză din anul 2014 în cadrul Programulu­i Național de Oncologie, derulat de CNAS, și se adresează pacientelo­r care au suferit o operație de rezecție totală sau parțială a sânului (mastectomi­e) din cauza unei boli oncologice.

Campanie de prevenţie exclusiv online

Federația Asociațiil­or Bolnavilor de Cancer din România (FABC) a lansat campania COLORĂM ROMÂNIA ÎN ROZ #incepecuai­tai, desfășurat­ă exclusiv în online – pe Facebook și Instagram – și care își propune să ofere șansa cât mai multor femei de peste 35 de ani să își facă un control mamar, iar celor ce le sunt aproape, posibilita­tea de a-și manifesta grija și dragostea față de ele, printr-o programare la medic. Concret, campania are ca obiectiv realizarea a cel puțin 1.000 de programări pentru un control al sânilor, la nivel național.“Știm că femeile

care sunt cele mai expuse acestei afecțiuni – cele peste 35 de ani – sunt în marea lor majoritate femei active, care își găsesc deseori scuze pentru a nu merge la control. Pentru că întotdeaun­a vom avea mai multă grijă de cei apropiați decât de noi, ne-am gândit să le oferim șansa celor care le sunt apropiați să le poată ajuta și să le facă programări la un control senologic. Iată de ce hashtagul campaniei este #incepecuai­tai. Sperăm să aducem liniștea în cel puțin 1.000 de familii, pentru că e deja un fapt cunoscut că, dacă este descoperit din timp,

cancerul de sân poate fi tratat cu succes”, explică Cezar Irimia, președinte­le FABC.

Cei care doresc să ajute femeile din viața lor și să le facă o programare la un control mamar pot intra pe pagina de eveniment a campaniei – facebook.com/ Coloram-Romania-in-roz, pentru a completa un formular. Ulterior, toate formalităț­ile legate de programare vor fi preluate de echipa de campanie. Data și ora consultulu­i vor fi confirmate printr-un e-mail, iar investigaț­iile medicale oferite în cadrul acestei campanii sunt gratuite.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania