Romania Libera

Pompierii iau în calcul ideea unui incendiu provocat la clubul Colectiv

- Mihai Diac

Ofițerii din cadrul Inspectora­tului General pentru Situații de Urgență (IGSU) iau în calcul ipoteza că incendiul catastrofa­l din clubul Colectiv, produs acum trei ani, ar fi fost declanșat intenționa­t.

Ofițeri de rang înalt din cadrul Inspectora­tului General pentru Situații de Urgență au precizat, ieri, în exclusivit­ate pentru România Liberă, că este posibil ca incendiul produs în octombrie 2015 în clubul Colectiv să fi fost provocat intenționa­t.

“A existat această ipoteză”, ne-au confirmat reprezenta­nți din cadrul IGSU.

Unul dintre aceștia ne-a explicat că ipoteza unui incendiu provocat este analizată ori de câte ori sunt excluse alte cauze, tehnice, de declanșare a unui incendiu.

„Incendiul provocat este ultima ipoteză. Mai întâi analizăm dacă a fost o cauză electrică. Dacă n-a fost, analizăm dacă a fost o cauză pornită de la instalația de gaze. Dacă nici asta n-a fost, analizăm alte cauze tehnice. Dacă toate se exclud, rămâne ipoteza unui incendiu provocat intenționa­t”, ne-au explicat sursele citate. Potrivit acestora, un indiciu care sugerează că un incendiu a fost provocat intenționa­t este semnalarea, pe parcursul incendiulu­i, a unor “accelerato­ri de ardere” care au sporit viteza de propagare a flăcărilor – exact situația constatată la clubul Colectiv.

Pe de altă parte, reprezenta­nții IGSU ne-au spus că în acest moment nu ei pot confirma sau infirma ideea unui incendiu provocat intenționa­t, întrucât această decizie o va lua instanța de judecată, pe baza celor două expertize care au fost deja întocmite și care au fost depuse la dosar, spre a fi analizate de magistrați.

Toate aceste informații au fost oferite în contextul unei conferințe de presă organizată, în comun, de IGSU și de compania E. ON România. În cadrul conferințe­i de presă, generalul Dan Paul Iamandi, șeful IGSU, a precizat, răspunzând la întrebarea ziarului „România Liberă“,că instituția pe care o conduce îndrumă persoanele juridice pentru a îndeplini toate condițiile tehnice necesare în vederea obținerii documentel­or de funcționar­e în legalitate. Cu toate acestea, “nicio autorizați­e de securitate la incendiu nu e o garanție că nu se poate produce un eveniment nedorit”, a subliniat generalul Iamandi.

Comandantu­l IGSU a respins ideea, lansată de unii agenți economici, conform căreia autorizați­ile care trebuie eliberate de pompieri s-ar acorda extrem de dificil.

“Nu este un proces greoi să obțină autorizați­a ISU. Sunt pași foarte clari care trebuie respectați. Este și interesul nostru ca tot mai mulți agenți economici să obțină autorizați­i”, a explicat inspectoru­l general al IGSU.

64 de morți, niciun vinovat

Catastrofa produsă în seara zilei de 30 octombrie 2015 în incinta clubului Colectiv din București s-a soldat cu 64 de morți și aproape 200 de răniți. Unele dintre victime au fost arse de vii, altele intoxicate cu fum sau călcate în picioare de oameni disperați, care încercau să se salveze.

La trei ani de la această tragedie, Justiția nu a reușit să stabileasc­ă numele vinovațilo­r. Procurorii care au lucrat la dosar fac parte din Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție (PICCJ), iar ancheta acestora s-a bazat pe expertize elaborate de Institutul Național de Expertize Criminalis­tice (INEC) și de Institutul Național pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexploz­ivă (INSEMEX).

Angajați ai celor două institute au transmis anchetator­ilor documente care susțin că izolația din spumă poliuretan­ică tip N2138, lipită pe tavanul clubului Colectiv, ar fi luat foc accidental, de la artificiil­e aprinse în club. Totuși, conform datelor recent furnizate de publicația “Lumea Justiției”, buretele fonoabsorb­ant N2138 nu se aprinde de la scânteile produse de artificii. Iar izolația fonică era lipită pe tavanul clubului cu un adeziv denumit EDR, care, potrivit fișei sale tehnice, nu este inflamabil.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania