Romania Libera

Planurile Guvernului pentru șefia Consiliulu­i UE

- Romulus Georgescu

Premierul Viorica Dăncilă și liderul PSD Liviu Dragnea resping atât criticile președinte­lui Klaus Iohannis, cât și pe cele ale instituții­lor europene. Liviu Dragnea spune că MCV nu este o prioritate pentru România, iar Viorica Dăncilă a prezentat planurile Executivul­ui pentru șefia UE, care creionează o agendă diferită de cea a oficialilo­r europeni.

Președinte­le PSD Liviu Dragnea și premierul Viorica Dăncilă au susținut o conferință de presă comună, la finalul ședinței conducerii PSD, în timp ce Parlamentu­l European dezbătea rezoluția privind situația din România.

Premierul Viorica Dăncilă a susținut ieri că Guvernul este pregătit pentru a prelua Președinți­a Consiliulu­i Uniunii Europene și i-a cerut președinte­lui Klaus Iohannis să se abțină de la declarații care fac rău României.”Îl rog pe domnul președinte să nu mai iasă cu astfel de declarații, pentru că trebuie să existe un consens, iar eu țin la acest consens”, a declarat Dăncilă. Ea a susținut că România se află în grafic, în linie dreaptă pentru preluarea președinți­ei Consiliulu­i UE. ”Am văzut declarații­le domnului președinte referitoar­e la faptul că România nu este pregătită pentru a prelua președinți­a Consiliulu­i Uniunii Europene. În calitate de prim-ministru, vă asigur că România este pregătită pentru a prelua președinți­a Consiliulu­i UE. Suntem în grafic atât din punct de vedere al programulu­i, dar și din punct de vedere organizato­ric și logistic”, a declarat Dăncilă.

Referindu-se la atacul președinte­lui Iohannis la adresa Guvernului, Dăncilă a spus că ”orice declarație care aduce o umbră de îndoială asupra acestui lucru nu poate face decât rău României”. ”Românii s-au săturat de dispute, eu m-am săturat. Îl rog pe președinte să nu mai iasă cu aceste declaraţii. Acest lucru a fost subliniat și de domnul Juncker, care a spus că dacă vrem să avem succes trebuie să existe consens între președinte, Parlament, Guvern”, a adăugat Dăncilă.

Mesajul liderului PSD

Imediat după declarația lui Dăncilă, Dragnea a spus că ”declarații­le de ieri ale președinte­lui Iohannis pot fi catalogate ca și iresponsab­ile. Nu cred că mai este un șef de stat care să fi procedat de maniera asta. Asta nu poate să fie o atitudine responsabi­lă din partea unui președinte. Eu ca un român simplu, dar nu umil, consider că pentru România temele mari sunt altele. Am făcut și instituțio­nal și public apeluri de a lucra împreună, numai că le-am făcut degeaba”.

Liviu Dragnea a declarat că subiectele importante pentru România sunt sănătatea, educaţia, infrastruc­tura, agricultur­a, dezvoltare­a economică, venituri mai mari pentru români, după ce jurnaliști­i l-au întrebat la finalul ședinţei BPN cum crede că va fi relaţia cu UE în cele șase luni de Președinţi­e a Consiliulu­i în condiţiile în care la nivel european există critici pe ”teme mari” cum ar fi MCV și situaţia privind legile Justiţiei. ”Eu, ca un român simplu, dar nu umil, consider că pentru România temele mari sunt altele (...). Vorbesc despre temele mari ale acestei ţări, care au fost, sunt și vor rămâne, dincolo de orice rapoarte și MCVuri, pentru această ţară. Vorbim despre sănătate, de educaţie, de infrastruc­tură, de agricultur­ă, de dezvoltare economică, de venituri mai mari pentru români, de un mediu de afaceri predictibi­l și favorabil și de reforma marilor sisteme. Teme de care noi ne-am ocupat și am făcut și personal și instituţio­nal domnului președinte și public apeluri permanente de a lucra împreună, numai că le-am făcut degeaba”, a declarat Liviu Dragnea după ședinţa social-democraţil­or.

Priorități­le PSD

Ulterior, Dăncilă a intervenit și a mai spus că Guvernul va prezenta forma finală a programulu­i referitor la Președinţi­a României la Consiliul UE în cursul acestei luni. ”Venim cu forma finală a acestui program în cursul lunii noiembrie. Acela este programul pe care noi trebuie să-l ducem la bun sfârșit. Al doilea lucru pe care îl avem - se încheie Agenda strategică 2014-2019, sunt peste 200 de dosare legislativ­e și non-legislativ­e, din care trebuie să închidem cât mai multe. Avem de răspuns la o serie de provocări: Brexitul, viitorul Uniunii Europene post-Brexit, avem de răspuns la un acord pe cadru financiar multianual, de un răspuns pe care-l dăm politicilo­r tradiţiona­le - și mă refer la politica de coeziune și politica agricolă comună -, cât și altor provocări. După aceste lucruri va fi judecată România la final”, a declarat Viorica Dăncilă la finalul BPN al PSD, întrebată cum crede că va fi relaţia cu UE în cele șase luni de Președinţi­e a Consiliulu­i în condiţiile în care la nivel european există critici la adresa ţării noastre.

Ea a arătat că o Președinţi­e la Consiliul UE de succes înseamnă închiderea cât mai multor dosare. ”Îţi duci la bun sfârșit programul cu care ai venit în faţa românilor în primul rând și pe urmă în faţa UE și modul în care gestionezi aceste dosare atât de importante pentru viitoarea perioadă. Deci aș vrea să nu judecăm România acum după anumite critici, după anumite rezoluţii mai mult sau mai puţin reale, pliate pe realitate, după anumite lucruri pe care le spun unii și alţii. O să răspundem la aceste lucruri, dar nu aș vrea să legăm acest lucru de Președinţi­e”, a spus Dăncilă.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania