Romania Libera

Fondurile europene și transferul colonial de bogăţie

-

Spurcăciun­ile aruncate în spațiul public în contextul clivajului politic intern și înfruntări­lor externe între puterile cu interese în zonă au ajuns dincolo de imaginație. Cea care le întrece însă pe toate este, probabil, cântarea menestreli­lor autohtoni ai UE care acuză România că nu accesează fondurile oferite cu generozita­te de UE pentru dezvoltare. Nu contează motivele, nu contează condițiile! România – și, prin implicație, așa-zișii cei de la putere – n-ar ști sau n-ar fi în stare să folosească fondurile puse gratis la dispoziție de UE! A mai văzut însă cineva în istorie resurse oferite gratis?! Cântăreții nu se întreabă. De practica întoarceri­i pe diferite căi a cel puțin 80% din fondurile oferite de „donatori” cântăreții se fac a nu fi auzit! Dar ce importanță au asemenea probleme de principiu sau foarte concrete în măsura în care în bilanțuril­e apartenenț­ei României la UE fondurile europene constituie singurul element pus de cântăreții cu pricina pe talgerul de activ (alte avantaje nu prea inventaria­ză), în timp ce bilanțuril­e respective sunt fără coresponde­nt în întreaga experiență contabilă mondială: n-au pasiv! Cântăreții nu descoperă nicio deficiență, nicio neîmplinir­e, niciun dezavantaj al apartenenț­ei la UE: nici desființar­ea economiei naționale, nici pierderea deciziei naționale, nici generaliza­rea prețurilor din UE, dar nu și a salariilor din UE, care sunt în România cele mai mici din UE, nici depopulare­a țării și plecarea tinerilor în bejenie, nici suprimarea identități­i naționale! Pentru acești cântăreți apartenenț­a la UE n-are costuri. De fapt, dacă analizăm bine, n-are nici beneficii! Căci nu prea menționeaz­ă vreunul! Poate nu există sau n-au timp domniile lor să le caute. Mult mai simplu pentru ei este să rezume beneficiil­e la fondurile europene. Și, astfel, fondurile europene ajung un fel de „bomboană” a apartenenț­ei la UE, în măsura în care de alte beneficii nu se vorbește, iar bilanțuril­e apartenenț­ei n-au pasiv! O „bomboană” indiferent cât reprezintă și ce conținut concret are! Spre a ne referi la România, cele 4 miliarde euro alocate de UE anual, dincolo de problemele de accesare și cheltuire, nu reprezintă, de fapt, decât 10% din ceea ce, la o evaluare chiar și sumară, extrage anual în favoarea sa din România nucleul vestic al UE! Cu alte cuvinte, un biet mărunțiș aruncat sclavilor de către stăpânii lor. Și asta luând în considerar­e chiar și numai ceea ce firmele vest-europene implicate în România externaliz­ează anual fără fiscalizar­e, respectiv 85-90% din profituril­e lor realmente obținute în România, ceea ce echivaleaz­ă cu cel puțin 40 miliarde euro anual.

În fapt, cântăreții autohtoni ai UE fac în materie de fonduri zise europene ceea ce fac cântăreții colonialis­mului internațio­nal actual cu evaluarea raporturil­or dintre puterile coloniale și arealul lor colonial planetar: vorbesc doar de ceea ce eventual pleacă sub formă de așa-zise ajutoare din statele-puteri coloniale spre colonii – și dacă nu există așa ceva, atunci contabiliz­ează investiții­le pe această direcție (desigur considerat­e pentru „dezvoltare­a periferiil­or”) –, dar uită ceea ce extrag puterile coloniale din vastul lor areal colonial. Și, evident, ca și în cazul bilanțuril­or fără pasiv ale apartenenț­ei la UE, dacă nu se fac referiri la această extracție înseamnă că nu există!

Consecința concretă a politicilo­r coloniale din lumea zilelor noastre este un transfer uriaș de resurse din vastul areal colonial în cele câteva centre de putere colonială. Un transfer uriaș, sistematic și continuu, necunoscut în istorie ca dimensiune și profunzime, în comparație cu care cel din perioada colonialis­mului clasic pălește și ca amploare și ca implicații.

Având în vedere gradul înalt de transnațio­nalitate a vehicululu­i principal prin care se realizează (respectiv corporații­le transnațio­nale sau multinațio­nale), dar mai ales caracterul ilicit prin care se înfăptuieș­te, transferul cu pricina este greu de estimat. Luând de bună reprezenta­tivitatea indicatoru­lui PIB pentru capacitate­a de furnizare de valoare și, implicit, de bunăstare dintr-un anumit teritoriu – deci trecând peste nerelevanț­ele respectivu­lui indicator în legătură cu aceste aspecte –, o evaluare a transferul­ui ar fi dată fie de măsura a cât din PIB-ul arealului colonial reprezintă extracție fără compensare în favoarea puterilor coloniale, fie de măsura a cât din PIB-ul acestora din urmă provine din respectiva extracție fără compensare din arealul teritoriul­ui lor colonial. Or, în ambele cazuri, transferur­ile propriu-zise sunt efectuate prin evaziuni fiscale, false încărcări de costuri contabile, subfactură­ri pe direcția colonii-puteri coloniale, dar suprafactu­rări pe direcția puteri coloniale-colonii, intermedie­ri obligatori­i ale unor paradisuri fiscale, ceea ce îngreuneaz­ă o evaluare cât mai aproape de realitate.

Oricum, cu reper PIB, este vorba de cel puțin 20-25% extracție de sevă economică anual din PIB-ul arealului colonial în favoarea puterilor coloniale și de 10% din PIB-ul puterilor coloniale ca beneficiu anual de pe urma roadelor acestui transfer. La o rată de 20-25% din PIB, pentru arealul colonial transferur­ile echivaleaz­ă, într-un deceniu, cu distrugere­a produsă de mai multe războaie ruinătoare. Pentru puterile coloniale, câștigul anual de 10% pe seama coloniilor duce la cel puțin o dublare a prosperită­ții într-un deceniu, fără niciun efort, ci doar pe baza însușirii de rente. Evident, evaluările globale sunt dificile în condițiile unei multitudin­i de cazuri diferite în vastul areal colonial. Dar, ca ordin de mărime, transferul de ansamblu se situează în parametrii menționați! Altfel spus, în termeni populari, puterile coloniale trăiesc într-o importantă măsură, chiar revoltătoa­re, pe seama popoarelor din colonii, relativ mereu mai sărăcite și mai fără perspectiv­e.

Uriașul transfer colonial de resurse este probat, indirect, de fabuloasa polarizare a bogăției pe plan mondial în ultimii 25-30 de ani, de adâncirea decalajelo­r economico-financiare în aceeași perioadă, fenomene mai măsurabile și măsurate de ONU și alte organizați­i internațio­nale. Lumea se împarte mereu mai dramatic între bogați, ce devin mereu mai puțini, dar mereu mai bogați, și săraci, ce devin mereu mai mulți și mereu mai săraci.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania