Romania Libera

„Deznodămân­t“Brexit cu „no deal“

- Gabriela Anghel

Cele 27 de țări membre ale UE au formulat o ultimă propunere pentru a convinge Guvernul britanic să încheie amiabil negocieril­e de ieșire din Uniunea Europeană, iar premierul britanic,Theresa May, a dat asigurări că negocierea Brexit se află în faza de ”deznodămân­t”.

Toate discuțiile se învârtesc acum în jurul problemei irlandeze, ultimul obstacol major în calea unui acord. Cele două părţi întârzie să se pună de acord asupra modului în care să păstreze o frontieră „invizibilă” între provincia britanică Irlanda de Nord și Republica Irlanda dacă Marea Britanie părăsește Uniunea vamală și piața internă, așa cum propune premierul Theresa May.

În lipsa unui progres spectaculo­s până la sfârșitul zilei de miercuri, calendarul Brexit va deveni din ce în ce mai strâns. Membrii Cabinetulu­i, care se așteptau să se semneze marți poziția finală a negocieril­or asupra Brexitului, au fost informați că problema nu va fi discutată deloc la summit fără o aducere la zi a situației pregătirii Marii Britanii pentru absența unui acord. Negociator­ii au rămas până la ora 2,45 luni dimineața pentru găsirea unei soluții „no deal”, dar nu au ajuns la nicio înțelegere. UE a formulat o serie de exigențe de ultim minut fixând noi condiții privind susținerea sistemului vamal ce vor intra în vigoare fără posibilita­tea ca acordul de liber schimb să poată fi semnat până la sfârșitul lui 2020.Toți liderii europeni sunt de acord că Uniunea vamală se află în centrul negocieril­or finale cu Londra. Uniune vamală blocată de problema irlandeză. În Marea Britanie, parlamenta­rii pro și anti-Brexit au dezbateri furtunoase, din Guvern a mai demisionat un ministru, iar britanicii sunt din ce în ce mai mulți contra ieșirii țării din Uniunea Europeană.

Hillary Clinton, care a candidat de două ori fără succes la președinţi­a Statelor Unite, intenţione­ază să candideze a treia oară, a apreciat un vechi consilier al democratei, Mark Penn, într-un editorial The Wall Street Journal (WSJ).

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania