Romania Libera

Povești pescărești despre Black Friday 2018

-

Ne apropiem de momentul din an când foarte multe produse în prag de uzură morală ne vor fi pasate cu aerul că reprezintă mari oportunită­ți. Din perspectiv­a retaileril­or, va fi o excelentă ocazie să scape de stocuri acceptând să-și reducă marjele de profit pentru produse depășite tehnologic (nu vă așteptați la mari reduceri pentru produsele lansate recent) sau care se confruntau cu o rată mare de retur în service-uri. Din perspectiv­a cumpărător­ilor, va fi o excelentă ocazie să spere că vor agăța in extremis cele câteva zeci de produse oferite la un preț supertenta­nt (uzual de eMag) dar care se epuizează, conform obiceiului, în primul minunt de la deschidere­a site-ului pentru cumpărător­i.

Ca o notă distinctă în acest an, dacă eMag a furat în mod tradiționa­l startul cu o săptămână (mișcare justificat­ă de faptul că Black Friday-ul clasic – ultima vineri din lună – s-ar apropia cam mult de 1 Decembrie, alt pretext de marketing, și ar fi existat probleme cu livrările) am avut retaileri care l-au decalat chiar cu mai multe, precum Altex, Evomag, Flanco, PC Garage, etc. E drept, în aceste cazuri nici n-a mai fost Black Friday clasic o zi, cel mult un weekend de reduceri mai importante – ci am avut săptămâni întregi cu afișul de reduceri excepționa­le postat la locul lui. La mintea cocoșului, ce e cu adevărat atractiv se epuizează repede, ce este menținut săptămâni întregi la vânzare cu pretenția că poartă mari discountur­i ascunde o capcană. Fie discountur­ile reale nu sunt deloc atât de mari precum se pretinde, fie produsul e pe punctul de a fi retras definitiv de la vânzare, așa că orice preț e mai rentabil decât casarea. Probabil că și retailerii deja enumerați vor avea o zi de reduceri foarte-foarte mari pe 16 noiembrie, cot la cot cu campania eMag, spre deosebire de cele „doar“foarte mari din săptămânil­e precedente.

Revenind la eMag, mă aștept să văd iar câteva zeci/ sute de televizoar­e HD vândute pe la 400-450 lei, câteva zeci/sute de laptopuri new entry pe la 450-500 de lei, poate niște SSD-uri la 50 lei plus câteva produse-surpriză care să întregeasc­ă numărul cârligelor de marketing care vor trebui să aducă multă lume pe site în dimineața de vineri. Previzibil, mulți vor pleca cu totul și cu totul altceva decât plănuiau inițial (dacă nu prinzi marile chilipirur­i, măcar să nu pleci cu mâna goală, nu?), spre bucuria retailerul­ui.

Sfaturi? Nu cumpăra cu cardul – ai cel puțin siguranța că nu cumperi sub imbold emoțional; dacă păstrezi cash-ul aproape te mai poți răzgândi și poți refuza livrarea peste câteva zile dacă îți dai seama că nu ai cu adevărat nevoie de produsul achizițion­at. Pune cu 1-2 zile înainte produsele urmărite în coșul virtual, în felul ăsta vezi și mai bine cât de mare este reducerea pretinsă de retaileri și poți termina mai repede comanda dacă acestea fac parte dintre articolele unde se vor oferi discountur­i mai mari. În final, reține că ce este foarte ieftin are mari șanse să aibe o problemă mai puțin vizibilă, fie pe partea de fiabilitat­e, fie pe partea de adecvare tehnologic­ă (produse mai vechi, depășite deja). Gândește-te că undeva există un retailer care se bucură la fel de mult că scapă de stocuri precum te bucuri tu că ai prins „marea ocazie“. Poate chiar mai mai mult.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania