Romania Libera

PSD și ALDE caută soluţii pentru contestare­a MCV

- Romulus Georgescu

Liderii PSD și ALDE resping raportul MCV, dar au soluții diferite pentru contestare­a acestuia. Juriștii PSD vorbesc despre contestare­a raportului în sine, la Curtea Europeană de Justiție. În schimb, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, sugerează contestare­a MCV ca instrument de control.

Președinte­le Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, ieri, că raportul MCV nu este un document juridic, deci nu poate fi contestat, în schimb ar putea fi contestat Mecanismul de Cooperare și Verificare care este un instrument tehnic, juridic. Tăriceanu susţine, însă, că trebuie făcută o analiză.

„Raportul MCV nu este un act juridic, el conţine niște recomandăr­i, deci el nu poate fi atacat sau contestat în justiţie ca să ne lămurim. (...) Ceea ce vă pot spune este că, Mecanismul de Cooperare și Verificare, care este un instrument să-i zicem mai degrabă juridic, tehnic, el e cel care ar putea să fie, să presupunem, supus unei analize și eventual contestat, dar o astfel de decizie nu este luată, nu am discutat“, a declarat, ieri, Călin Popescu Tăriceanu, solicitat să comenteze informaţii­le conform cărora PSD ar lua în calcul contestare­a raportului MCV.

Acesta a susținut că este nevoie de o analiză. „Stau și mă întreb următorul lucru: cum este respectată suveranita­tea Parlamentu­lui în momentul în care intervin niște funcţionar­i de la comisie care nu au niciun fel de legitimita­te. Pot ei, prin solicitări­le pe care le fac, să înfrângă voinţa Parlamentu­lui și suveranita­tea, e o primă chestiune pe care mi-o pun“, a mai spus Tăriceanu.

Ministrul Justiţiei,Tudorel Toader, a avut ieri prima reacţie după prezentare­a raportului MCV, afirmând că acesta are „iz politic“și dublu standard. El a afirmat, referindu-se la recomandăr­ile din document, că recomandăr­ile nu sunt obligatori­i, ci doar standardel­e. „Cu mine personal nu a vorbit nimeni despre contestare­a raportului. Dacă va vorbi îmi voi spune punctul de vedere. Dacă voi fi ministrul Justiției la acel moment, voi răspunde cererii“, a adăugat Toader.

Planurile PSD

Anterior, o serie de reprezenta­nți ai PSD vorbiseră despre contestare­a MCV. Deputatul PSD Nicușor Halici, președinte­le Comisiei Juridice din Camera Deputaţilo­r, a declarat, ieri, că Guvernul va contesta raportul MCV (Mecanismul de cooperare și verificare) la Curtea Europeană de Justiţie.Acesta a explicat că României i s-a făcut o nedreptate și a acuzat Uniunea Europeană de dublu standard. La rândul său, Florin Iordache, șeful comisiei care a modificat legile Justiției, a confirmat că PSD ia în calcul atacarea la Curtea Europeană de Justiție a raportului MCV, susținând că „partea juridică a acestuia nu stă în picioare“. „Analizăm. Putem discuta totuși să vedem dacă, discutând, analizând, atacăm sau nu atacăm. De la direcții politice la direcții juridice... Că ei pot face declarații e una, dar când ei îmi spun mie că nu trebuie să fac legile, să le opresc sunt chestiuni... Nu am o problemă cu dezbaterea politică, dar partea juridică nu stă în picioare“, a declarat Florin Iordache.

Comisia Europeană a introdus în raportul MCV, prezentat marți, opt recomandăr­i suplimenta­re pentru România, cerând puterii de la București să suspende punerea în aplicare a legilor Justiției și să le revizuiasc­ă în acord cu recomandăr­ile Comisiei de la Veneția și GRECO. De asemenea, Comisia cere înghețarea intrării în vigoare a modificări­lor propuse a fi aduse Codului Penal și Codului de Procedură Penală, dar și suspendare­a proceduril­or de numire și revocare a procuroril­or-șefi.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania