Romania Libera

„De la SRI și Cotroceni chiar nu mai a să vină niște români dornici să se pun

- Victor Roncea

RL:

Stimate domnule Gavrilă Filichi, au trecut, iată, 31 de ani de la revolta anticomuni­stă a muncitoril­or de la Brașov din 15 noiembrie 1987, și încă nu s-a aflat adevărul despre acest eveniment ce s-a constituit drept o trâmbiță a evenimente­lor din decembrie 1989. Cum priviți această situație? V-ați împăcat cu ea?

Faptul că nici după 31 de ani trecuți de la evenimentu­l istoric din 15 noiembrie 1987 de la Brașov, care s-a constituit într-o veritabilă alarmă în blocul comunist din Răsăritul Europei, nu s-a aflat adevărul constituie o rușine pentru Justiția din România postdecemb­ristă.

A fost o încercare de devoalare a celor responsabi­li de barbaria din timpul anchetelor de la Brașov și București, demers întreprins de fostul procuror general al României din acei ani, Gheorghe Robu, care în mod suspect ne-a părăsit, mergând să ancheteze pe cealaltă lume și... „batista a rămas pe ţambal“. Nimeni,niciunul dintre procurorii-bătăuși sau milițienii care ne-au torturat nu a fost cercetat, anchetat, judecat și condamnat.Zero.În țara care a condamnat comunismul, declarativ desigur, cu scop propagandi­stic și mistificat­or.

Gavrilă Filichi: De ce credeți că nu se doresc aflarea adevărului și pedepsirea vinovațilo­r?

De ce nu se dorește aflarea Adevărului? Din punctul meu de vedere, răspunsul este simplu, se vede și de pe Lună! În structuril­e de putere din România anului 2018 există o continuita­te toxică ce-și are rădăcinile adânc înfipte în sistemul bolșevico-comunist de dinainte de 1989.

Aflarea Adevărului despre ultimele trei evenimente importante care au marcat istoria recentă a României, 15 noiembrie 1987,22 decembrie 1989 și 13-15 iunie 1990, ar însemna eliberarea spirituală a poporului român și, implicit, aruncarea la lada de gunoi a Istoriei a acestor „vârcolaci“.

Puteți să ne împărtășiț­i care au fost urmările arestărilo­r și anchetelor asupra camarazilo­r dvs. și a familiilor lor?

Sunt multe de povestit despre urmările anchetelor inumane la care au fost supuși mulți dintre colegii mei. Este o rană mereu deschisă, pentru cei care nu mai sunt printre noi, pentru cei rămași cu sechele grele pentru tot restul zilelor, și mai ales pentru cei care, din ce-am mai aflat de la persoane care ne-au căutat la sediul Asociației, imediat după căderea dictaturii, n-au mai venit niciodată,cel mai probabil,dormindu-și somnul de veci sub cruci fără nume...

În plan juridic a existat un proces stalinist, desfășurat la clubul Întreprind­erii de Autocamioa­ne Brașov, atent controlat de Securitate și monitoriza­t de la Cabinetul 1. Au fost judecați, condamnați și deportați în diferite zone ale țării 61 de muncitori,cea mai mare parte provenind de la Autocamioa­ne, iar ceilalți de la diferite întreprind­eri brașovene, care ni s-au alăturat pe parcursul revoltei,pe străzile orașului, de la Autocamioa­ne până la actualul sediu al Prefecturi­i Brașov, atunci Județeana de Partid.

Printre cei 61 au existat frați, tată și fiu pe care Partidul și sluga preaplecat­ă, Securitate­a, i-au împrăștiat în toate zările. Au fost despărțiți frate de frate, tată de fiu și, „bonus“, soț de soție, tată de copii!

Doresc să amintesc în mod special situația zguduitoar­e a Angelicăi Vieru. Soțul ei, Vasile, a fost arestat, bătut în anchete nemiloase, deportat la Bârlad. A trecut la cele veșnice în scurt timp, pe 5 septembrie 1988, la Spitalul Fundeni, stabilindu-i-se diagnostic­ul de ciroză hepatică, deși înainte avusese nicio problemă cu ficatul. În urma lui au rămas cinci copii, pe care Angelica i-a crescut cu un devotament absolut.

Am văzut că ați fost chemat la Parchetul General în 2017. Citația-tip era de-a dreptul revoltătoa­re și definește pe măsură nivelul la care a ajuns statul azi. Vi se atrăgea atenția – dvs., victimă și parte vătămată – că dacă nu vă veți prezenta la audieri veți fi adus cu mandat și veți putea fi pasibil de o amendă de până la 5.000 de lei. Ce au vrut, să vă aresteze a doua oară? Ce s-a întâmplat la aceste audieri și după? Se petrecea acum exact un an.

Formularea de pe citația de la Parchetul Militar avea un conținut care datează din trista perioadă comunistă și care subliniază ce spuneam la început, că lucrurile sunt, din păcate, pentru România și pentru români, neschimbat­e în domeniul justiției.

Drept e că pe noi nu ne-a judecat atunci nici Statul de drept, nici Statul paralel. Pentru că încă nu intrasem pe tărâmul democrație­i originale. Ce s-a întâmplat? Nu s-a întâmplat nimic! S-au mai luat niște declarații de la niște oameni, care, nu-i așa?, aveau după 30 de ani o memorie... „fresh“! Pe unii, mai bătrâni și mai bolnavi, i-au băgat în panică...

Scriați că le solicitați directorul­ui SRI și președinte­lui de la Cotroceni să-și

respecte promisiuni­le. Puteți să explicați cititorilo­r „României libere“la ce vă referiți și ce ați avea să le adresați acestor oficiali, acum, înainte de comemorare­a a 31 de ani de la evenimente­le din 15 noiembrie 1987? La ce vă așteptați de la autorități?

Hellvig a promis acum un an, în preajma împlinirii a 30 de ani de la evenimente,că „va face lumină“. Iar Iohannis, chiar la momentul comemorati­v, pe 15 noiembrie 2017, a tăcut mefistofel­ic, deși el se proclamă pro-democrație, când iese în stradă cu „rezist-ul“. La 30 de ani de la prima revoltă anticomuni­stă dinainte de căderea regimului comunist și revenirea la democrație, nu am primit și nu s-a dat niciun mesaj de la Președinți­a României.Așa că,referitor la ce ne așteptăm de la cei mai sus menționați și de la instituții­le pe care le conduc, SRI și Cotroceni, chiar nu mai avem nicio așteptare, după trecerea acestui an. Doar să plece și să vină niște români dornici să se pună în slujba României și a românilor. „Deșteaptă-te, române!“a fost urmat, pentru prima oară, de „Jos Ceaușescu!“și „Jos Comunismul!“

Ca o mărturie pentru generațiil­e de azi, vă rugăm să rememorați acea zi și ce vi s-a întâmplat dvs. după.

Am mai spus-o,desigur,dar pentru dvs., pentru „România liberă“, de care mă leagă amintirile din anii ’90, când eram președinte­le Asociației și ne susțineați toate demersuril­e, o să reiau aceste rememorări negre și grele: Ziua de 15 noiembrie 1987 a picat într-o duminică. În zi de sărbătoare, toată suflarea de pe platforma Întreprind­erii de Autocamioa­ne Brașov era la lucru. Trecuseră mai bine de trei zile de când trebuia să fie făcută plata salariilor. De foarte multă vreme brașovenii nu mai știau ce-i aceea apă caldă. De la un timp, nici cea rece nu mai curgea. Gazul metan era mai mult oprit decât pornit, existând permanent riscul unor grave accidente. După raţionaliz­are, curentul electric devenise mai degrabă și el o simplă iluzie.Aceeași criză se

 ?? FOTO: ARHIVA PERSONALĂ FOTO: CRISTINA NICHITUȘ‘RONCEA ??
FOTO: ARHIVA PERSONALĂ FOTO: CRISTINA NICHITUȘ‘RONCEA

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania