Romania Libera

România are o gaură de 36% în rata de colectare a TVA

- Marilena Dan

Agenția Națională de Administra­re Fiscală (ANAF) este cu mult în urma instituție­i similare din Bulgaria în ceea ce privește colectarea taxei pe valoarea adăugată (TVA). Dacă s-ar recupera această diferență, din banii strânși, România ar putea construi o autostradă mare în fiecare an.

Î „n Bulgaria avem un «gap» de TVA (n.r. – diferența dintre suma care trebuie colectată și cea care este colectată) de 13,56%. Noi avem 36%. Dacă noi am avea o rată de colectare precum Bulgaria, am avea venituri bugetare în plus de 3,8 miliarde de euro, o autostradă mare în fiecare an. Este ceva colosal ca dimensiune a impactului. Deci, dacă noi am colecta TVA ca în Bulgaria, am putea construi o autostradă lungă, Comarnic - Brașov, în fiecare an, ca să fie foarte clar mesajul”, a declarat președinte­le Consiliulu­i Fiscal, Ionuţ Dumitru, la conferinţa anuală organizată de Asociaţia Analiștilo­r Financiar-Bancari din România. El a precizat că, la acest capitol, Bulgaria ne este net superioară, reușind să colecteze TVA la nivelul de 9,3% din PIB, în timp ce România colectează doar 6,2%, în condiţiile în care cotele standard sunt aproape la fel: ei au 20%, noi avem 19%.

Și în ceea ce privește accizele sunt diferențe, bulgarii având o rată de colectare de 4,9%, iar noi, de 3,2%. „Accizele noastre sunt mai mari decât ale lor“, a spus Ionuţ Dumitru. În opinia sa, pentru creșterea nivelului de colectare, ANAF are nevoie, în primul rând, de un sistem informatic eficient.

Și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovic­i, a declarat, recent, că Fiscul trebuie să crească nivelul de colectare a TVA până la finele acestui an, chiar dacă ar face acest lucru prin metode mai agresive. Teodorovic­i a declarat, la DC News, că planul de colectare al ANAF este în prezent la „103% față de planul propus“la începutul acestui an. Cu toate acestea, nu e suficient, întrucât, la rectificar­ea bugetară, planul a fost revizuit, astfel că „ceea ce nu s-a făcut în prima jumătate a anului trebuie recuperat în partea a doua“. „ANAF are de recuperat foarte mult. Până la finalul acestui an, voi pune accent pe recuperare­a colectării de TVA agresiv“, a subliniat ministrul Finațelor. El a mai precizat că, potrivit datelor Comisiei Europene, România are un „gap“de TVA de 7-8 miliarde de euro, însă o parte din această diferență provine din alte cauze decât evaziunea fiscală.

Conform ministrulu­i, dacă planul pentru TVA de până acum se baza pe ceea ce se putea colecta, de anul viitor, ANAF va trebui să aducă 100% din ceea ce produce economia.

Cresc salariile la stat, scad dramatic investiții­le

Președinte­le Consiliulu­i Fiscal a vorbit și despre dinamica structurii cheltuieli­lor bugetare, pe care a apreciat-o drept neprieteno­asă cu creșterea economică pe termen lung a României. Ionuț Dumitru a arătat că cheltuieli­le neproducti­ve au crescut mult, în timp ce cele productive, precum investiţii­le, au scăzut dramatic. Astfel, veniturile fiscale sunt la minime istorice – 25,8% din PIB – în timp ce media europeană este de 40% din PIB. Anvelopa salarială a crescut la maxime istorice în 2018, urmând să ajungă la 10,8% din PIB. „Recordul“în acest sens a fost consemnat în 2009, când anvelopa salarială a atins 10,4% din PIB.

Dacă salariile la stat au crescut fără legătură cu productivi­tatea, în paralel, investiţii­le publice au scăzut la doar 2,6% din PIB anul trecut. „Suntem, practic, cu investiţii­le publice la nivelul la care eram înainte de a adera la UE, ca și cum nu am avea fonduri europene alocate și am avea investiţii publice foarte reduse, ceea ce nu poate fi sustenabil“, a spus Ionuţ Dumitru.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania